Tüketicinin “ihtiyaç”ı, konut ve taşıt talebinin önüne geçti
Bankaları daha fazla kredi kullandırmaya yönelik olarak birbiri ardına uygulamaya konulan kararlar ve aşağı çekilen kredi faizleri, ticari kredilerle birlikte bireysel kredilerde de artışı hızlandırdı. 13 haftalık hareketli ortalamalarla kur etkisinden arındırılmış yıllık kredi artışı hızı 22 Mayıs itibarıyla ticari kredilerde yüzde 100’ü aşarken, tüketici kredilerinde de yüzde 44’e ulaştı. Faiz oranlarının görece yüksek tutulması paralelinde bireysel kredi kartı bakiyelerinde ise yüzde 30’a yakın düşüş kaydedildi. Tüketici kredilerinin ayrıntılarında ortaya çıkan tablo ise ilginç bir görünüm sergiledi. Özellikle konut ve taşıtta kredi hacminin büyütülmesi amaçlanmasına karşın, pandemi krizinin de etkisiyle son dönemde en hızlı artışın “ihtiyaç” kredilerinde yaşanması dikkat çekiyor. 15 Mayıs itibarıyla bireysel kredilerde yıllık bazda en hızlı artış gösteren grup, yüzde 48 ile ihtiyaç kredileri oldu. Konut kredilerindeki artış hızı yüzde 15,1’de, taşıt kredilerindeki artış hızı ise yüzde 14,4’te kaldı. Son aylarda ihtiyaç kredilerinde yaşanan yüksek oranlı artışlar, bu gruptaki kredilerin toplam tüketici kredileri içindeki payını da yukarı çekti. Tüketici kredileri içinde konut kredilerinin payı 2004 yılından bu yana ilk kez yüzde 40 bandının altına inerken, ihtiyaç kredilerinin payı da yüzde 59,2 ile en yüksek seviyesine ulaştı. Miktar olarak 2011 yılından bu yana 6-7 milyar dolar seviyesinde seyreden taşıt kredilerinin pay ise yüzde 1,3 ile tarihi en düşük seviyesine indi. Taşıt kredilerinin payı, yüzde 33,1’le 2004 yılında en yüksek seviyesine ulamıştı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.