Üretmeye ve ihracata devam

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de koronavirüs salgını nedeniyle zor günlerden geçiyor. Dünyada adeta sınırlar kapanmış vaziyette. Ülkemiz insan sağlığını korumak için gerekli tedbirleri alırken bir yandan da üretimini, ihracatını sürdürmeye gayret ediyor.

Bölgemiz ihracatının çatı kuruluşu Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) de bu dönemde ihracata ara vermeden devam eden, hatta bazı alanlarda rekor artışlar yakalayan birliklerden biri. AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan kırılmalara rağmen, mart ayında 913 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıklıyor. Hayri Uğur, gıda sektörünün stratejik önemini vurgulayarak, genel ihracatta düşüşün aksine bu dönemde Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (AHBİB), ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 111,27 milyon dolara, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ise yüzde 17 artışla 100 milyon dolara yükselttiğini belirtiyor.

AHBİB Başkanı Hüseyin Arslan da temel gıda maddeleri konusunda ülkemizde hiçbir sıkıntı yaşanmadığını, hatta ihracatta rekorlar kırdıklarını açıklayarak, bu yılın ilk üç ayında ihracatlarının geçen yıla göre yüzde 13 artışla 304 milyon dolara yükseldiğini belirtiyor. Gıda sektörünün ekstra maliyetler konusunda hassas bir sektör olduğunu dile getiren Arslan, Irak sınırında kurulan tampon bölgenin, ihracatın devamı konusunda ellerini son derece kuvvetlendirdiğini, ancak ekstra lojistik maliyetleri de beraberinde getirdiğini ifade ederek bu konuda Ticaret Bakanlığı’ndan destek beklediklerini söylüyor.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin ise mart ayında Türkiye yaş meyve sebze sektörü olarak ülkemize 178,9 milyon dolar döviz kazandırdıklarını açıklıyor. Üreticilerin emeğinin en iyi şekilde değerlendirildiğinin, bundan sonraki süreçte de her türlü zorluğa göğüs gererek, kesintiye uğratmadan ihracatı devam ettireceklerinin altını çiziyor.

Bu dönemde tarımsal üretimin ve ihracatın artarak devam etmesi son derece sevindirici. Ancak bu ülkemizin sahip olduğu potansiyeli yeterince değerlendirebildiğimiz anlamına gelmiyor. Dünyanın en bereketli topraklarına sahibiz. Tarım ve gıda alanında bugünden yarına değişmeyecek sürdürülebilir politikalar oluşturulmasına ve her karış toprağımızın ekilip biçilmesine ihtiyacımız var. Bunu sadece kendi halkımız için değil aynı zamanda tüm dünyada bu ürünlere ihtiyaç duyan insanlar için de yapmalıyız.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar