Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi bir yaşında
Geçen sene 6 Kasım’da kurulan Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, bir yaşına girdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile kadın istihdamını artırarak aile ve ülke ekonomisine katkı sağlamak, kadının toplum içindeki değerini artırmak, kadınlar arasındaki birlikteliği güçlendirmek ve Mersin’e özgü ürünlerin markalaşmasını sağlamak amacıyla sekiz kurucu ortak tarafından kurulan kooperatif, daha ilk yılında tarımdan turizme, tekstilden hediyelik eşyaya kadar birçok projeyi hayata geçirerek önemli bir başarıya imza attı.
Mersin’de yaşayan tüm kadınların yer alabileceği tarım, gıda, tekstil ve hediyelik eşya üretiminin ve organizasyonun yapıldığı, kırsal turizm faaliyetlerinin planlandığı bir kooperatif yapısı oluşturduklarını belirten Kurucu Başkan Meral Seçer, yürütülen faaliyetlerde sürdürülebilirliğin sağlanması, birlikte iş yapma bilincinin ve modelinin yaygınlaşması için kadın kooperatiflerini destekleyici mali yasa ve mevzuat değişikliklerinin yapılmasının önemine dikkat çekiyor.
Gıdada doğa dostu üretimi desteklemek ve kente özgü yerel tohumların ve tarımsal ürünlerin korunmasını sağlamayı amaçlayan kooperatif, bir yandan Atalık Sarı Buğday Projesi ile ilaçsız hububat üretimini destekliyor diğer yandan Silifke çileği gibi yerel meyve türlerinin tanınmasına katkı sağlayacak doğal ve katkısız reçel üretimi yapıyor. Üretilen ürünler hijyen kurallarına uygun doğal ambalajlarla tüketiciye ulaştırılıyor. “Her yöreye özgü gıdanın yine oradaki kadınlar tarafından ananelerimizden kalma yöntemlerle üretilmesini sağlamak temelinde işlerimizi yürütüyoruz” diyerek tarımsal üretimin kendileri için stratejik alanlardan biri olduğunu vurgulayan Meral Seçer, hem kadınları ekonomik ve sosyal alanda desteklediklerini hem de Mersin’e özgü ürünlerin markalaşmasına önemli katkı sunduklarını söylüyor.
Süs Bitkisi Yetiştiriciliği Projesi ile de herhangi bir ekonomik geliri olmayan kadınlara teorik ve uygulamalı eğitim vererek yeni bir iş alanı açmayı hedefleyen kooperatif, aynı zamanda Mersin’deki park ve bahçelere dikilen süs bitkilerini yetiştirerek şehri güzelleştiriyor. Üreticilerin çiçek yetiştiriciliğinde başarılı olması ve kendilerine gelen talebin artması üzerine Silifke’nin Atayurt Mahallesi’nde de süs bitkilerinin yanında zakkum üretimine başlandı. Meral Seçer, bu bölgede faaliyetlere başlanmasının en büyük nedenlerinden birini; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1936 yılında 1 numaralı üyesi olduğu Tekir Çiftliği Tarım Kooperatifi binasının burada olması” diye açıklıyor. Seçer, kooperatif ruhunu bu bölgede yeniden kadınlarla ayağa kaldırmak istediklerini ve 20 kadın üretici ile üretime başladıklarını söylüyor.
Tekstilde hem ürün portföyünü hem de altyapıyı geliştirmeyi hedefleyen Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kısa bir süre önce yaklaşık 10 kadının çalıştığı bir atölye kurarak maske, bez çanta, önlük ve kıyafet dikimi ile tekstil alanında da faaliyet göstermeye başladı. Kooperatif ayrıca Tarsus ve Çamlıyayla ilçelerinde aktif olarak kadınlar tarafından yapılan iğne oyası ürün, hediyelik eşya tasarımları ve üretimi de yaparak kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin hatıra olarak saklayabileceği özel ürünler de geliştiriyor.
Kooperatif, son olarak hayata geçirdiği “Örnek Köy Projesi” ile Toros Dağları eteğinde yer alan eski âtıl bir köy okulunu bir eğitim ve üretim merkezine dönüştürerek hem civar köylerden kadınlar ile geleneksel üretim yapıyor hem de şehir merkezinden gelecek ailelere doğa dostu tarım konusunda eğitimler vermek için süreci başlatmış bulunuyor.
Bu kadar kısa sürede önemli birçok projeyi hayata geçiren Başkan Meral Seçer’in sesine kulak verilerek kadın kooperatiflerini destekleyici mali yasa ve mevzuat değişiklikleri bir an evvel yapılırsa, bu başarılar kalıcı hale gelir. Dahası Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kadın dayanışmasına ve Mersin’in ürünlerinin markalaşmasına verdiği güçlü desteği devam ettirebilir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.