Sanayi elektriğinde bir indirim daha

EPDK, serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatını 4200 TL/MWh'den 3650 TL/MWh'ye düşürdü. EPDK Başkanı Yılmaz, "Sanayi kuruluşlarında elektriğin bedelinin Şubat'tan itibaren yüzde 12 düzeyinde düşmesini bekliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Sanayi elektriğinde bir indirim daha

ANKARA (EKONOMİ)

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatını 4 bin 500 MWh/TL’den 3 bin 650 TL’ye düşürüldüğünü açıkladı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, fiyat düşüşünün serbest piyasada elektrik fiyatı üzerinden alan özellikle sanayi kuruluşlarının Şubat’tan itibaren yüzde 12 daha ucuz elektrik almasını beklediklerini açıkladı.

EPDK kararına yönelik bir değerlendirme yapan Mustafa Yılmaz, “Elektrik piyasamızdaki fiyatlarda düşüş seyri devam ediyor. Kurulumuzun aldığı kararla serbest piyasada elektrik tavan fiyatını 4 bin 200 TL/MWh’den 3 bin 650 TL/MWh’ye düşüdük. Böylece serbest piyasada satılan elektriğin fiyatı üzerinden elektrik tüketimi yapan özellikle sanayi kuruluşlarının elektrik bedelinin Şubat’tan itibaren yüzde 12 düzeyinde düşmesini bekliyoruz” yorumunda bulundu.

Geçen yıl “Azami Uzlaştırma Fiyatı” mekanizması ile uluslararası enerji fiyat artışlarının iç piyasaya yansımasını kontrol ettiklerini ve arz güvenliğini sağladıklarını hatırlatan Mustafa Yılmaz, son dönemde maliyet düşüşlerinin gözlendiğini vurguladı. Bu yılın başında EPDK’nin serbest piyasadaki tavan fiyatı düşürdüğünü ve piyasaya indirim olarak yansıdığını vurgulayan Mustafa Yılmaz, Perşembe günü itibariyle yeni bir indirim kararı alındığını bildirdi.

“Kısa zaman içinde sanayi yanında diğer tarifelere de yansımasını göreceğiz”

Mustafa Yılmaz, indirimin diğer tüketici gruplarına yansımasını beklediklerini de vurgulayarak, “Azami uzlaştırma fiyat mekanizmamızla oluşan havuz ile bütün tüketicilerimizi korumaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra maliyet bazlı düşüşler de elbette çok önemli. Piyasalarda maliyet bazlı yaşanan bu düşüş öncelikle büyük tüketimi olan sanayi tüketici grubuna doğrudan yansıyor. Ancak bu düşüş süreci devam ettikçe -ki devam etmesini öngörüyoruz- çok kısa zaman içinde bütün tüketicilerimiz için yansımasını göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Santral ve büyük sanayi için doğalgaz fiyatı düşecek

Elektriğin tavan fiyatının düşürülmesinin ardından, elektrik santralleri arasında en yüksek girdi maliyeti ile çalışan doğalgaz santrallerinin de fiyatının düşürüleceği tahmin ediliyor. Reuters'ın derlediği habere göre; adının açıklanmamasını isteyen bir analist, geçen ay elektrikte tavan fiyatın indirilmesinin ardından doğalgaz santrallerine satılan gaz fiyatının yüzde 12.7 düşürüldüğünü hatırlatarak, BOTAŞ'ın santrallere gaz satış fiyatını düşürmesini beklediğini ifade etti. Diğer taraftan enerji borsası EPİAŞ'ta oluşan fiyatlamalara göre BOTAŞ'ın büyük sanayi tesislerine sattığı doğalgazın fiyatı Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 12.9 düşecek.

BOTAŞ, Ekim ayı itibarıyla yeni bir tarifeye geçerek demir-çelik, petrokimya ve madencilik gibi ağır sanayiye sattığı doğalgazın tamamını, bir önceki ayın 1'i ile 25'i arasında EPİAŞ'ta oluşan referans fiyattan satma kararı aldı. Diğer büyük sanayi şirketlerine ise tükettikleri gazın yüzde 40'ı yine bu piyasadaki fiyattan satılmaya başlandı.

EPİAŞ'ta bugün kesinleşen fiyatlara göre, BOTAŞ'ın Şubat ayı için kullanacağı gaz fiyatı 1,000 m3 başına 16,909 lira oldu.

Buna göre büyük sanayi kuruluşları için gaz fiyatı Ocak ayına göre yüzde 12.9, uygulamanın devreye girdiği Ekim ayına göre yüzde 35.2 gerilemiş olacak.

Dünya piyasalarında doğalgazın fiyatı Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya'nın Avrupa'ya sattığı doğalgazın miktarını azaltmasının ardından emsali görülmemiş hızda artarken, bu artış yurtiçi fiyatlara da yansıdı.

BOTAŞ, 2022 başından yeni tarifeye geçtiği Ekim ayına kadar sanayiye sattığı gazın fiyatını yüzde 277 ila yüzde 379 artırmıştı.