ABD: Hiçbir ülke para birimini dolar karşısında manipüle etmedi
ABD Hazine Bakanlığı, Aralık 2024'te sona eren 4 çeyrek boyunca hiçbir büyük ticaret ortağının para birimini dolar karşısında ihracat avantajı için manipüle etmediğini açıkladı.
ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yıllardır yurt dışındaki "adil olmayan" kur uygulamalarının ABD'nin ticaret açığına katkıda bulunduğu ve ülkede imalat istihdamının içini boşalttığı öne sürüldü.
ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, "kalıcı ticaret açıklarının artık kabul edilmeyeceği" konusundaki net tavrına dikkati çekilen açıklamada, Trump'ın liderliği sayesinde ABD'nin bazı ticaret ortaklarının politikalarında bu açıkları tersine çevirebilecek değişikliklerin görülmeye başlandığı vurgulandı.
Açıklamada, "Ticaret ortaklarımızın haksız rekabet avantajı sağlamak ve Amerikan ekonomik gücünün hızlı bir şekilde toparlanmasını önlemek amacıyla para birimlerini manipüle etmek için hareket edip etmeyeceklerini yakından izlemeye devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.
"Çin'in döviz kuru politikalarında 'şeffaflık eksikliği' var"
Açıklamada, "ABD'nin Başlıca Ticari Ortaklarının Makroekonomik ve Döviz Politikaları Raporu"nun Kongre'ye sunulduğu belirtildi.
Söz konusu raporda ABD'nin mal ve hizmet ticaretinin yaklaşık yüzde 78'ini gerçekleştirdiği büyük ticari ortaklarının uygulamalarının değerlendirildiği aktarılan açıklamada, ülkenin başlıca ticaret ortaklarından hiçbirinin Aralık 2024'e kadarki 4 çeyrek boyunca etkili ödemeler dengesi ayarlamalarını önlemek veya uluslararası ticarette haksız rekabet avantajı elde etmek amacıyla kendi para birimi ile ABD doları arasındaki döviz kurunu manipüle etmediği sonucuna varıldığı kaydedildi.
Açıklamada, Aralık 2024'te sona eren 4 çeyrek boyunca, hiçbir büyük ticaret ortağının ilgili yasa kapsamında gelişmiş analiz yapılması için tüm kriterleri sağlamadığı ifade edildi.
Hazine'nin döviz uygulamalarına ve makroekonomik politikalarına yakından dikkat edilmesi gereken başlıca ticaret ortaklarının bulunduğu "İzleme Listesi"ne de işaret edilen açıklamada, Çin, Japonya, Kore, Tayvan, Singapur, Vietnam, Almanya, İrlanda ve İsviçre'nin bu listede yer alan 9 ülke olduğu aktarıldı.
Söz konusu listeye İrlanda ve İsviçre'nin dahil edilmesi dikkati çekti.
Hazine'nin Çin'i kur manipülatörü olarak tanımlamadığına değinilen açıklamada, buna karşın Çin'in ülkenin başlıca ticaret ortakları arasında döviz kuru politikaları ve uygulamaları konusundaki "şeffaflık eksikliğiyle" öne çıktığı kaydedildi.
"Hazine adil olmayan döviz uygulamalarına karşı elindeki tüm araçları kullanacak"
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, "Trump yönetimi, ABD ile dengesiz bir ticaret ilişkisini teşvik eden makroekonomik politikaların artık kabul edilmeyeceği mesajını ticaret ortaklarımıza vermiştir. Döviz uygulamalarına ilişkin analizlerimizi güçlendirmeye ve herhangi bir manipülasyon tespitinde yaptırımları artırmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Hazinenin adil olmayan döviz uygulamalarına karşı güçlü karşı tedbirler uygulamak için elindeki tüm araçları kullanacağını vurgulayan Bessent, ticarette haksız rekabet avantajına neden olan makroekonomik ve mali politikaları yakından izlemeye devam edeceklerini belirtti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.