Rus uzmanlar: İran-İsrail ateşkesi Orta Doğu meselesine çözüm sağlamayacak
Rus uzmanlar, İran-İsrail ateşkesinin Orta Doğu bölgesindeki sorunların temel nedenlerini ortadan kaldırmayacağı ve barışçıl çözüm sağlamayacağı bildirdi.
Rus uzmanlar, AA muhabirine, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları ile ABD Başkanı Donald Trump'ın duyurduğu İsrail-İran ateşkesini değerlendirdi.
Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi'ne (RUDN) bağlı Uluslararası Dönüşümlerin Uygulamalı Analizi Merkezi Uzmanı Maksim Zinovin, İran'a yönelik saldırıların, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının dışında yargısız infaz ve şiddetli baskının meşrulaşmasına, diğer devletlerin de benzer yöntemlere başvurmasına yol açabileceğini söyledi.
Zinovin, Trump'ın duyurduğu İsrail-İran ateşkesine ilişkin, şunları kaydetti:
"İran ve İsrail arasındaki ateşkes anlaşması uygulanırsa, bu gerginliğin azaltılmasına yönelik ilk adım olarak karşılanabilir ancak Filistin dahil meselenin tüm kilit taraflarının bu sürece katılmaması ve güvenilir uluslararası hukuki garantilerin tesis edilmemesi nedeniyle varılan anlaşmaların sürdürülebilirliği konusunda önemli şüpheler var. Orta Doğu'daki durum ancak uluslararası hukuk normlarına ve BM ilkelerine dayalı kapsamlı siyasi ve diplomatik çözümle istikrara kavuşabilir."
"Filistin meselesinin iki devletli temelde çözülmeli"
Filistin meselesinin iki devletli temelde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Zinovin, bunun Orta Doğu'daki istikrarın sağlanması için temel koşul olduğunun altını çizdi.
Zinovin, "Kısa vadeli ateşkes, insani felaketin önlenmesi açısından önemli ancak bölgedeki ülkeler arasındaki sorunların temel nedenlerini ortadan kaldırmak için yeterli değil. Bölgede sürdürülebilir çözüm, ABD başta olmak üzere dış güçlerin dayatmasıyla değil, uluslararası toplumun desteklediği, bölge devletleri arasındaki doğrudan diyalog yoluyla sağlanabilir." dedi.
ABD'nin Orta Doğu üzerine uyguladığı siyaseti eleştiren Zinovin, Washington'ın bölgede jeopolitik ve ekonomik çıkarlar güttüğünü, barış ve istikrara bağlı olmadığını savundu.
Zinovin, "ABD, baskın etkisini sürdürmek ve tek taraflı çıkarlar elde etmek için askeri ve siyasi baskı araçlarını kullanıyor. Bu, sürdürülebilir adil bir bölgesel güvenlik sisteminin inşa edilmesine yönelik ortak girişimlerle çelişiyor." ifadelerini kullandı.
İran'ın Bitcoin kripto para sistemini destekleyen ilk 5 ülke arasında yer aldığına işaret eden Zinovin, ABD'nin İran'daki nükleer tesislerine saldırılarını Bitcoin değerini zayıflatmak için düzenlediğini ileri sürdü.
Uzman Zinovin, Rusya'nın İran meselesinin diplomatik siyasi araçlarla çözülmesinden yana olduğunu, bu konuda girişimlerde bulunduğunu dile getirdi.
"İsrail ile İran arasında çatışma yaşanması ihtimali var"
Uluslararası Dönüşümlerin Uygulamalı Analizi Merkezinden Uzman Maksim Nikulin de ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarla uluslararası hukuka zarar verdiğini belirterek, "Bu durum uluslararası ilişkilerde norm haline gelebilir ve devletler arasındaki ilişkilerin kötüleşmesine yol açabilir. Böylece bir devletin, başka bir devletin nükleer tesislerine saldırı düzenlemesi ihtimali doğuyor." dedi.
İsrail'in daha önce de benzer saldırıları Irak ve Suriye'de düzenlediğine dikkati çeken Nikulin, "Orta Doğu bölgesinin sakin ve istikrarlı olmayacağı görülüyor. İsrail ile İran arasında yeniden çatışma yaşanması ihtimali var." şeklinde konuştu.
"İsrail ile İran arasında sağlanan ateşkes anlaşması, Orta Doğu meselesinin barışçıl çözümünü sağlamayacak"
Rus uzman Nikulin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İsrail ile İran arasında sağlanan ateşkes anlaşması, Orta Doğu meselesinin barışçıl çözümünü sağlamayacak. Bu, ABD ile İran arasında Soğuk Savaş döneminde başlayan geniş kapsamlı çatışmanın parçası. Dolayısıyla bu anlaşma, çatışmaya ara verilmesi veya çatışmanın bir aşamasının sona ermesi olarak değerlendirilebilir. İleride silahlı çatışmanın yeni aşamasına geçilebilir."
Meselenin diplomasi yoluyla çözüleceği umudunu paylaşan Nikulin, Rusya'nın Orta Doğu'da gerginliğin artmasını ve büyük çaplı savaşın yaşanmasını engellemeye çalıştığını kaydetti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.