Enflasyon ve TL’de değer kaybı: JPMorgan iki Türk şirketinin tahvillerinde tavsiyesini yükseltti
JPMorgan, Anadolu Efes ve Ford Otosan tahvilleri için tavsiyelerini yükseltti. Kurum, ortalama enflasyon ve ortalama TL değer kaybı varsayımlarını da açıkladı.
JPMorgan, TL'nin reel olarak değer kazanmaya devam etmesinin Türk şirketlerinin FAVÖK marjları ve kredi statüleri üzerindeki etkisine ilişkin yaptığı analizlerin sonucu olarak, şirketlerin 2025 temel yörüngesine ilişkin görüşlerimizle birlikte tavsiye değişikliklerinde bulundu.
Anadolu Efes'in 2028 vadeli tahvilleri ve Ford Otosan'ın 2029 vadeli tahvilleri için tavsiyelerini "nötr"a yükseltti.
"Bazı Türk şirketlerinin marjları, TL'deki değer kaybının yurt içi enflasyonun önemli ölçüde gerisinde kalması nedeniyle 2024'te keskin bir daralma yaşadı" değerlendirmesini yapan JPMorgan, "Etki, özellikle önemli TL maliyetleri ve malzeme ihracatı veya ABD doları bağlantılı geliri olan şirketler için şiddetliydi. Yatırımcıların bu tür şirketleri 2024 öncesinde sevmesinin nedenleri TL'nin reel olarak değer kazandığı son dönemde finansal performanslarını olumsuz etkiledi" dedi.
"Yurt içi enflasyonun bu yıl geçen yıla kıyasla keskin bir şekilde düşük olması beklense de spot TL'deki ortalama değer kaybını aşması beklendiğinden, şirketlerin 2025 yılında geçen yıla göre çok daha az etkilenmesini bekliyoruz" ifadelerini de kullanan JPMorgan, ortalama enflasyonun %34 ve ortalama TL değer kaybının %15 olacağını varsaydıklarını belirtti. 2024'te marjlarda ve kaldıraçta önemli bir bozulma yaşayan kredilerin 2025'te de aynı şeyi yaşayacağını, ancak bunun önemli ölçüde daha az olacağını tahmin ettiklerini de anlattı.
JPMorgan, "Mükemmel olmaktan uzak olsa da şirketlerin ilgili yönetimleriyle çeşitli etkileşimlerin yanı sıra varsayımların kullanılmasını içeren bu analiz, reel TL değerlenmesinden etkilenen değişkenleri izole etmemize ve sonuçta şirketlerin marjları ve dengeleri üzerindeki etkiyi tahmin etmemize yardımcı oldu" dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.