HAK-İŞ Başkanı Arslan: Temmuzda asgari ücret artacaksa komisyon şimdiden şekillendirilmeli
HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret komisyonunun mevcut haline katılmayacaklarını söyledi, kamu toplu sözleşmelerindeki tekliflerini değerlendirdi. HAK-İŞ Başkanı Arslan, "Teklifle zorlu şartlara rağmen kamu işçileri fedakarlık yaptı” dedi.
Mehmet KAYA / ANKARA
HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, TÜRK-İŞ ile birlikte hazırladıkları, kamuda çalışan işçilerin ücret ve sosyal haklarına yönelik çerçeve protokol önerilerindeki tekliflerinin makul olduğunu belirterek, “Bence iki konfederasyonun talebi ciddi bir çalışmanın ürünü. İşkollarındaki sendikalarımızla geniş bir çalışmanın sonucu ortaya çıktı. Bunun gerçekleşmesini temenni ediyoruz ancak müzakere sonunda nereye varırız, nasıl olur onu kestirmek bir mümkün değil. Ama biz sahici olarak bu rakamları istediğimizi; çalışanların bunda (bu tekliflerde) gerçekten çok mütevazi olduklarını söylemek istiyorum. Bu kadar zorlu şartlara rağmen işçilerin bu noktada bu rakamlara evet demiş olmasını ben büyük bir hem sorumluluk aldıklarını hem de bu konuda fedakarlık yaptıklarını düşünüyorum. Bu rakamlar bir kısım çevrelerce çok gözükebilir ama Türkiye'de birisi olarak bu rakamlar gerçekten çok değil. Hükümetimizin, kamunun bu konuya böyle bakmasını umut ediyoruz” dedi.
Asgari ücret tespit komisyonu nasıl olmalı?
Gazetecilere yönelik bir iftar veren Mahmut Arslan, TÜRK-İŞ’in Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun mevcut yapısını devam ettirmesi halinde katılmayacaklarını açıklamasını çok kıymetli ve önemli bulduğunu, TÜRK-İŞ’in kararlı olduğunu gördüğünü belirterek, “TÜRK-İŞ’in katılmayacağı bir komisyona HAK-İŞ’in katılıp-katılmayacağı sorusuna, “Biz TÜRK-İŞ’in katılmadığı bir asgari ücret tespit konusunda HAK-İŞ olarak asla yer almayacağımızı da ilan ettik. O nedenle bunun bir an evvel çözümü konusunda Hükümetin bir çalışma yapmasını, sosyal tarafları davet ederek ortak bir uzlaşmayla Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yeniden şekillendirilmesi talebimizi tekrar ısrarlı olarak ifade ediyoruz” dedi.
Arslan, komisyonun yapısına yönelik düzenledikleri sempozyum sonuçlarını açıkladıktan sonra taraflara bir ortak çalışma için çağrı yapacaklarını da belirtti. Mahmut Arslan, hükümetin taraf olmadığı ya da karara etki gücünün olmadığı, işçi ve işverenin taraf olduğu ve tarafsız bir hakemin katılımıyla oluşan modelleri anlatarak beklentilerinin bu yönde bir komisyon teşekkülü olduğunu vurguladı.
Temmuz ayında asgari ücret artacak mı?
HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Temmuz ayında asgari ücrette bir artış beklentileri olup olmadığına yönelik soruyu da yanıtladı. Arslan, Ocak ayındaki artışın düşük kaldığını ima ederek, Temmuz ayında bir artış beklentisinin kendiliğinden doğduğunu hatırlattı. Artışa yönelik tartışmanın ötesinde, eğer bir artış yapılması gündeme gelecekse komisyonun şimdiden şekillendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Arslan şöyle konuştu:
“(Ocak ayında) Enflasyon düzeyinde bile bile asgari ücretin artmamış olması geniş bir kesimde gerçekten hayal kırıklığı yaşattı. Biz o zamanda asgari ücret belirlendiği zaman da bu düzenlemeye göre Temmuz ayında yeni bir asgari ücrete ihtiyaç olacağını söylemiştik. İki aylık enflasyonun 5,03, 2,27 artış… Önümüzdeki süreçte enflasyonun nasıl bir seyir izleyeceği Temmuz'daki asgari ücret beklentilerimizi şekillendirecektir. Biz şu anda asgari ücret tespit komisyonunun yapısını tartışıyoruz. Bu seneki asgari ücretin belirlenmesindeki beklentilerden uzak olmasını tartışıyoruz. Belki diğer konfederasyonlarla beraber asgari ücret tespit komisyonunun erken toplanması; bu toplandığı sırada da yeni bir asgari ücret komisyonunun oluşturması hususu da tartışılabilir. Açıkçası bu konuyla ilgili diğer konfederasyonlarla herhangi bir görüşmemiz olmadı.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.