Maske ve tulum üretiminde tartışma kumaşa kaydı
Maske ve tulum kumaşında yerli üreticinin zor durumda bırakılmaması gerektiğini söyleyen SEİS Başkanı Metin Demir, "Kumaş üreticileri kapasitesinin yüzde 25’i iç pazara yeter, kalanı ihraç edilebilir" dedi.
Mehmet KAYA
ANKARA-Maske, tıbbi koruyucu tulum, önlük gibi ürünlerin üretimi, satışı ve ihracatına yönelik yaşanan tartışmada iç pazarın ihtiyacının karşılanmasında çözüm büyük oranda gerçekleşirken, bu kez sorun, iç pazarda fiyatı hızlı yükselen bu tür ürünlerin üretiminde kullanılan "nonwoven" kumaş üzerine yoğunlaştı.
DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, nonwoven kumaş fiyatlarının 4 kata kadar arttığını, bunun yanında iç pazara satışın yasakken, ihracatının serbest olmasının tedarik sorunları doğurduğunu açıkladı. Demir, kumaş üreticilerinin kapasitesinin yüzde 25’inin iç pazara yeteceğini, makul bir fiyatla iç pazarın talebinin karşılanıp, kalan kısmın ihraç edilmesini istediklerini söyledi.
Covid-19 salgını başlarken en önemli korunma malzemesi olan maskede fahiş fiyat uygulamaları görüldü. Bunun üzerine ihracatı izne bağlandı ve iç pazara satışı yasaklandı. İhracatta ise DMO’ya bağış zorunluluğu getirilerek, maske de 1 adet hibe karşılığında 1 adet ihraç izni, tulum da ise 1 adet hibe karşılığında 3 adet ihraç izni şeklinde bir uygulamaya geçildi.
Bu kez sorun kumaşa sıçradı
Maske üretimindeki sorun bu kez "maske kumaşına" sıçradı. Maskeler "nonwoven" iki kumaş arasına filtre özellikli bir "meltblown" kumaş konulmasıyla üretiliyor. Türkiye’de maske kumaşını az sayıda firma üretiyor.
"Valilik iç pazara firmaların satışını yasakladı"
DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulunan SEİS Başkanı Metin Demir, nonwoven kumaşın Gaziantep ağırlıklı üretildiğini ve Valiliğin Nisan ayında bu kumaşın üreticiler tarafından doğrudan iç pazara satışının yasaklandığını belirtti. Buna karşılık ihracatına engel getirilmedi. Bu kumaşı almak isteyen maske-önlük-tulum üreticisi Valilik ve GAİB (Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliği) izin verirse nonwoven kumaş alabiliyor.
SEİS’ten 2 talep: İhracat yasaklanmalı, firmalar makul bir fiyatla doğrudan satılabilmeli
Nonwoven kumaşta, kilogram bazında Ocak-Mayıs döneminde 4 kat fiyat artışı yaşandığını belirten Metin Demir, bir şekilde ürün elde edenlerin ikincil bir "karaborsa" oluşturduğunu da vurguladı.
SEİS Başkanı Metin Demir, çözüm için oluşturdukları taleplerini ilgili kamu kurumlarına da ilettiklerini vurguladı.
Kendi tahminlerine göre, kumaş üreticilerinin kapasitelerinin yüzde 20-25’inin iç pazarın ihtiyacını karşılayacağını belirten Metin Demir, "Salgından önce ülke nonwoven kumaş üretim kapasitesinin yüzde 7-8 lerini tıbbi tekstil sektörü kullanırken, salgın sürecinde talebin artmasıyla bu oranın yüzde 20-25 seviyesine çıktığını tahmin etmekteyiz. Maske, tulum, önlük ve meltblown kumaşta olduğu gibi; ülke ihtiyacı karşılanıncaya kadar nonwoven kumaş ihracatının izne tabi olması ve kabul edilebilir fiyatlardan kumaş üreticilerinin üretim kapasitelerinin yüzde 20-25 civarındaki kısmını yurt içindeki tıbbi tekstil üreticilerine vermek kaydıyla geri kalan kısmını ihraç edebilmeli" dedi.
İç pazara doğrudan satışın durdurulması uygulamasının da kaldırılmasını istediklerini belirten Metin Demir, "Böylece, ileri sürülen valilik ‘izin vermiyor’ bahanesi de ortadan kaldırılarak, üreticiden doğrudan kumaş alımı imkanı da sağlanmalı" dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.