Sanayi pandemiyi geride bıraktı
Sanayi üretimi pandemi kısıtlamalarının büyük ölçüde kaldırılmış olmasıyla temmuz ayında yüzde 3 seviyesindeki beklentilerin üzerinde yüzde 4,4 arttı.
Şebnem TURHAN
Sanayi üretimi pandemi kısıtlamalarının büyük ölçüde kaldırılmış olmasıyla temmuz ayında yüzde 3 seviyesindeki beklentilerin üzerinde yüzde 4,4 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre temmuzda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azaldı; imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,4 arttı.
Hem ekonominin açılması hem de Merkez Bankası öncülüğünde genişletici para politikalarının desteğiyle sanayi üretimi mayıs ve hazirandaki yüzde 18 artışın ardından bir parça hız kesse de temmuzda haziran ayına göre yüzde 8,4 büyüme gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin geçen yıl temmuza göre yüzde 4,4 artması ise sanayinin pandemi etkilerini aştığını da ortaya koydu. Haziran ayında geçen yıla göre yüzde 0,4 oranında artış yaşanmıştı.
İş Yatırım’ın notuna göre temmuz ayı rakamları sanayide V şeklinde genele yaygın güçlü toparlanmayı teyit etti. Aylık bazda bakıldığında ara malından yüzde 7,2 artışla, 3.2 puanlık katkı, dayanıklı tüketim malına yüzde 13,2 artışla 0.6 puan katkı, dayanıksız tüketim malından yüzde 7,1 artışla 1.8 puan katkı, sermaye malına yüzde 11,7 artışla 2.1 puanlık katkı sağlandı. İş Yatırım notunda tüm sektörlere yayılan güçlü bir canlanma görüldüğünü vurguladı.
Nota göre, yıllık bazda sanayi üretiminde genele yaygın bir toparlanma olsa da, sektör bazında önemli ayrışmalar görüldü. Dayanıklı tüketim yüzde 19,2 büyüme ile 0.8 puan ve ara malı yüzde 6,0 büyüme ile 2.6 puanla sanayi üretimine en yüksek katkıyı yaparken, yüksek teknoloji yüzde -20,3 daralma -1 puan ve enerji yüzde -1,3 daralma ve -0,1 puan negatif katkılarla sanayi üretiminde büyümeyi aşağı çekti. Dayanıksız tüketim malı ve sermaye malı istikrarlı ama sınırlı katkı yaptı.
En sert daralma diğer ulaşım araçlarında
İmalat sanayi alt gruplarında yıllık bazda en sert daralma yüzde 47,1 ile diğer ulaşım araçlarında oldu. Bu sektör sanayi üretimindeki büyümeyi 1.3 puan aşağı çekti. Otomotivde ise yüzde 5,3 daralma ile 0.3 puanlık negatif katkı görüldü. Mobilyada yüzde 16 küçülmenin 0.3 puanlık etkisi oldu. En güçlü büyüyen sektörler ise yüzde 17 ile bilgisayar, yüzde 10,1 ile elektrikli teçhizat, yüzde 20,5 ile mineral ürünler ve yüzde 13,8 ile fabrikasyon metal ürünleri oldu.
İş Yatırım analistleri, temmuzda gücünü artıran toparlanmanın ağustos ayında alınan tedbirlerin etkisiyle hız kesse de devam etmesini bekliyor. Analistler, önümüzdeki aylarda sanayi üretimindeki toparlanmanın ivmesini kaybederek de olsa devam etmesini öngörüyor.
Varank: 3. çeyrekte yüksek büyüme bekliyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin üretimde küresel ekonomide pozitif ayrışmaya devam ettiğini söyleyerek, “Aylık bazda tüm alt kalemler pozitif gerçekleşti. Üretimde küresel ekonomide pozitif ayrışmaya devam ederek, ilk 3'te yerimizi aldık. Uyguladığımız tedbirler reel sektörü canlandırdı. 3. çeyrekte yüksek büyüme bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Albayrak: Üreticilerimizin eline emeğine sağlık
Sanayi üretimi, perakende satış ve ciro endekslerini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ülkenin geleceğine güvenen, inanan tüm üreticilerimizin eline emeğine sağlık. Temmuzda yıllık bazda sanayi üretimi yüzde 4,4, perakende satış hacmi yüzde 11,9 arttı. Ayrıca inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde de ciro endeksi temmuz ayında yıllık yüzde 20,2 yükseldi” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.