Seçim öncesi son işlem günü nasıl geçti?

Borsa seçim öncesi son işlem gününe, bankacılık endeksi öncülüğünde hızlı yükselişle başlarken, sonrasında kazançlarını vererek negatif tarafa geçti. Bankacılık endeksi ise, pozitif ayrışmasını sürdürdü. Volkan Dükkancık, bankalardaki alıcılı görünüm ve yabancı takas oranı da dikkate alındığında yabancıların seçim sonrası senaryoları fiyatlama eğilimine girdiğini gösterdiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Seçim öncesi son işlem günü nasıl geçti?

Şenay ZEREN

Borsa İstanbul, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi son işlem gününe yükselişle başlarken, piyasalarda volatil seyir bugün de devam etti. BIST 100 endeksi açılışta yüzde 1,02 yükselişle 4897 puanda hareket etti. Endekste değer artışı sabah saatlerinde yüzde 3'e yaklaşırken, sonrasında kazançlarının tamamını geri vererek satıcı seyre döndü. BIST 100 endeksi, gün içinde en yüksek 4982 puanı, en düşük 4758 puanı gördü. Endeks gün sonunda ise, yüzde 1,08 oranında düşüşle 4795 puanda işlem gördü.

Dün Borsa İstanbul'da Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesinin ardından ralli yaşandı. Uzmanlar, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin ilk turda sonuçlanma ihtimalinin artmasının fiyatlandığını belirtti.

BIST 100 endeksi dün günü yüzde 7,87 oranında yükselişle tamamlarken, bankacılık endeksi ise yüzde 9,85 oranında değer kazandı.

Bankacılık endeksinde haftalık yükseliş yüzde 28

Hafta boyunca vollatil seyir içinde olan bankacılık endeksi, haftanın ve seçim öncesi son işlem gününe de yüzde 3,58 oranında artışla başladı. Bankacılık endeksinde yükseliş gün içinde yüzde 5'i aşarken; borsadan pozitif ayrıştı. Endeks, kapanışta yüzde 1,90 değer kazancıyla 5034 puanda hareket etti.

Bankacılık endeksindeki artış, pazartesi gününden bu yana yüzde 26'yı aşarken; BIST 100 endeksi ise, yaklaşık yüzde 9 yükseldi. 

En çok işlem gören hisse senetleri; İş Bankası (C), Türk Hava Yolları, Koç Holding, Yapı ve Kredi Bankası ve Akbank oldu.

Dolarda makas 2,25 TL

Döviz kurlarında yukarı yönlü hareket sürüyor. Bankalararası piyasa ile serbest piyasa ve bankaların sattığı döviz kurlarındaki fiyatlamada ayrışma yeniden büyüyor. Bankalararası piyasada dolar kuru 19,60 TL'de işlem görürken; serbest piyasada ise dolar 21,85 TL'den alıcı buluyor. Böylelikle, dolar/TL’de makas farkı 2,25 TL ile, yüzde 11'i aştı.

Ayrıca, Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), 5 ay sonra ilk kez dün 500 puanın altına geriledi. Türkiye’nin CDS'i şu sıralarda ise 478 seviyesinde bulunuyor.

Yabancılar seçim sonrası senaryoları fiyatlıyor
Volkan Dükkancık - Alnus Yatırım Araştırma Direktörü

Son birkaç gündür başta banka ve endeks ağırlığı yüksek hisselerdeki alıcılı görünüm, son 1 hafta-10 gündür artış göstermeye başlayan yabancı takas oranı da dikkate alındığında, bir kısım yabancının seçim sonrası senaryoları fiyatlama eğilimine girdiğini gösteriyor.

Henüz dikkat çekici bir ilgi ve katılımdan bahsetmiyor olsak da, seçim sonrası olası bir 'tahmin edilebilir ekonomik politika seti'ne dönüş senaryosunda endekste yaşanabileceklere dair bir fikir vermesi açısından önemli ve takibe değer.

Yabancı algı değişimi içerisinde

Bu noktada hem son yayınlanan anketler, hem de son olarak Sayın Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmiş olması, olası bir iktidar değişimi ve dolayısıyla ekonomi politikalarında bir değişim algısı da piyasada oluşturmuş görünüyor. Borsadaki yükselişin yanında Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminde (CDS), günlük 50 puandan fazla düşüşle 500 baz puanın altına inilmiş olması yabancının da bu noktada bir algı değişimi içerisinde olduğuna işaret ediyor diyebiliriz.