Okulların kapanmasıyla dönüşlerde artış yaşandı: Son altı ayda 300 bin Suriyeli ülkesine döndü
Okulların kapanmasıyla birlikte Türkiye’den Suriye’ye gönüllü dönüşlerde artış yaşandı. İçişleri Bakanlığı kaynaklarına göre sınır kapılarındaki günlük geçiş sayısı 2 bin 500'e yükseldi; son altı ayda dönenlerin sayısı 300 bini aştı.
Türkiye’de okulların kapanmasıyla birlikte Suriyelilerin ülkelerine gönüllü dönüşleri hız kazandı. İçişleri Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre normal şartlarda günde ortalama bin 300, bin 400 olan sınır kapılarından geçiş sayısı, haziran ortasından itibaren 2 bin 500'e kadar yükseldi.
8 Aralık 2024’te Suriye’de başlayan yeni siyasi sürecin etkisiyle artan dönüşlerde, İsrail-İran arasındaki gerilimin geçici olarak geçişleri yavaşlattığı ancak ateşkesle birlikte hareketliliğin yeniden arttığı belirtildi.
Son altı ayda ülkesine dönen Suriyeli sayısı 300 bini geçti.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, yetkililer, sınır kapılarının günlük en fazla 3 bin kişilik geçiş kapasitesine sahip olduğunu, kontrollerin personel ve teknik altyapıyla sınırlı yürütüldüğünü ifade etti.
AK Parti kaynakları ise mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Suriyelilerin de sezon sonunda dönüş yapacaklarını bildirdi. Antalya, Mersin, Burdur ve Isparta’daki seralarda çalışan çok sayıda Suriyeli, tarım sezonunun sona ermesiyle birlikte ülkesine dönmeye hazırlanıyor.
19 Haziran 2025 itibarıyla Türkiye’de kayıtlı 2 milyon 677 bin Suriyeli bulunuyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.