2. Ticaret Savaşları: 1. iPhone Muharebesi
Çin ve ABD arasında gerçekleştirilecek olan İsviçre görüşmeleri öncesinde gerek ekonomik gerekse jeopolitik anlamda önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelere geçmeden önce ne Çin’in ne ABD’nin anlaşmak için çok hevesli olmadığını düşünüyorum. Çin üretim bazlı modelini terk etmek istemeyecektir. ABD ise artık Çin’in yükselişini net bir şekilde tehdit olarak görüyor. Görüşmeler öncesinde iki ülkenin de Merkez Bankası önemli kararlar açıkladı. Fed faizleri sabit tutarken PBOC bir kaç maddeden oluşan bir paket açıkladı.
Bunları özetlersem:
- Reserve katsayı oranında 0.5% indirim ile likiditenin 1 tr yuan artması
- Mevduat rezerv sisteminin düzeltilmesi ve otomobil finansları ile leasing şirketleri için zamanla 5%’den 0%’a çekilmesi.
- Ana politika faizinin 0.1% düşürülerek bunun kredi faizlerine yansıması.
- Yapısal para politikası faizlerinin 0.25% azaltılması
- İlk kez konut alanlara uygulanacak faiz oranının düşürülmesi
- Bilimsel ve teknolojik girişimler için uygulanan kredi kotasının 300 bn yuan artırılması
- Hizmet tüketimine ve tarım sektörüne yönelik krediler için bankalara 500 bn ve 300 yuan kota artışına gidilmesi
- Piyasaların desteklenmesi için açıklanmış olan 500 bn yuanlık swap ve 300 bn yuanlık geri alma kotalarının birleştirilerek optimize edilmesi
- İnovasyona yönelik bonoların satin alınması için bir yapı oluşturulması.
PBOC, İsviçre görüşmelerinin hemen öncesinde gevşeme adımları atarken Fed’in at(a)maması aslında aynı gerekçeye dayanıyor. Her iki ekonomi de zayıf. Ancak PBOC hükümete manevra alanı açmaya çalışırken Fed bunun bir panik adımı olarak yorumlanabileceği korkusu ile indirime gitmedi. Bazuka olarak adlandırılan PBOC paketine piyasanın verdiği tepkiye baktığımızda ise hiç de öyle algılanmadığını görüyoruz. PBOC üretime odaklı ideolojiye yönelik bir paket açıkladı, ekonomik soruna yönelik değil.
Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginliğin hemen bitmesini diliyoruz. Bu gerginliğin elbette kazanan ve kaybedenleri var. Düşürülen uçaklara baktığımızda 3 Rafael (Avrupa/Fransız) ve 2 Rus (Mig ve SU) olduğunu görüyoruz. Buna karşılık Çinli Chengdu Air’in borsa performans kazananın kim olduğunu gösteriyor. Çin (ve ABD) teknolojisinin rakipleri karşısındaki performansını test etme şansını yakalamış durumda. Öte yandan Çin-Pakistan ilişkisi nedeni ile bir diğer kazanan da ABD olacak. Pakistan, Çin’in cebinde. Savunma sanayisine ve BM’de diplomatic destek sağlıyor (benimle müttefik olmanın da faydaları var). Hindistan’ı açıkça karşısına almadan bu desteğini sürdürecektir. Son 10 yılda Hindistan ve Pakistan silahlanma konusunda farklı tedarikçilere gitmiş durumda. Hindistan Rusya ağırlığını azaltıp Fransa’yı öne çıkarırken Pakistan da Çin’e ağırlık veriyor. Hindistan’da ABD bundan öne çıkacak. BRIC birliğin neden bir hayal olduğunu da bir kez daha görüyoruz. Neden bu başlığı seçtim? Apple ABD pazarında satılan iPhone’ların büyük ölçüde Çin dışında üretildiğini söyledi. Tedarik zinciri umulandan hızlı hareket edebiliyor. Ukrayna savaşı bir Avrupa savaşı değil Avrasya savaşıydı. Rusya+K.Kore +İran+Çin vs Batı. Hindistan ve Pakistan gerginliği de artık bir Avrasya savaşı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.