BYD, Avrupa’nın en mantıklısı

Okan ALTAN
Okan ALTAN OTOMOTİVİN İÇİNDEN

Çinli otomobillerin niceliklerinin yanında niteliklerinin de yükselmesi, uluslararası ödüllerle tescillenmeye başladı.

BYD Dolphin, 2024 yılında Avrupa’nın Satın Alınması En Mantıklı Otomobili ödülü olan AutoBest 2024’ün nihai kazananı olarak belirlendi. Toplam 20.057 puan alarak yüzde 25,88 oy oranına ulaşan Dolphin, 344 puan geriden gelerek yüzde 25,44 ile ikinci olan Hyundai Kona ile çok yakın rekabet oluşturdu. Podyumdaki üçüncü Jeep Avenger’ın oy oranı da, aslında yüzde 24,68 ve Fiat 600’ün ise yüzde 24 idi. İlk kez birbirine bu kadar yakın oylarla sonuçlanan AutoBest seçimleri, 2024 için finalistlerin hepsinin tam elektrikli seçeneklerinin olması ve birbirlerine çok yakın segmentlerdeki eksiksiz donanımları puan farkını minimuma indirdi, diye açıklandı.

Son 10 yılın en dengeli Auto- Best yarışması, 32 uzman otomotiv gazetecisi jüri üyesinin Kasım ayının sonunda Teesdorf’taki OAMTC sürüş tekniği merkezinde finale kalmış modellerin tüm kapasite ve kabiliyetlerini çağdaş otomobil medyasındaki en karmaşık ve kapsamlı bir dizi teknik ve dinamik test seti sonrasında gösterdikleri büyük dikkat ve objektif yeterlilik yorumlarıyla uzun bir değerlendirme ile tamamlandı.

Diğerlerinden içten yanmalı seçeneği olmamasıyla ayrılan, sadece tam elektrikli olarak sunulan BYD Dolphin, aynı zamanda ilk defa Çin’de üretilen bir modelin tam bağımsız uluslararası bir organizasyonun kazananı olmasıyla da, ayrı bir ünvana kavuşmuş oldu. Elektrifikasyon dünyasının küresel lider şirketlerinden biri olan BYD ve dünyada en çok satılan ilk 5 BEV’den biri olan Dolphin, Avrupa’da da şimdiden çok iyi performans göstermeye başlamışlardı.

BYD Dolphin’in zaferi, bugün otomobil endüstrisinin birkaç yıl öncesine kıyasla daha az sınırlara sahip daha küresel bir endüstri haline geldiğinin de açık bir kanıtı oldu. Her yıl farklı bir Avrupa ülkesinde ödüllerini sunan AutoBest, 23. gala törenini 2024 yılında Lüksemburg’da gerçekleştirecek.

AutoBest 2024 sektör ödülleri

SportBest 40 yıl önce Prodrive’ı kuran, eski Dünya Ralli Şampiyonu efsanevi David Richards, SportBest 2024 ödülünün sahibi oldu. Formula 1 takımlarına liderlik, Aston Martin gibi takımların motorsporları başkanlığı da yapmış olan Richards, tüm dünyada motor sporlarının en önemli isimlerinden biri…

TechnoBest

10 dakikalık şarjla 400 km’lik sürüş menzilinin yanı sıra tek bir tam şarjla 700 km’nin üzerinde menzil sunabilen, dünyanın ilk 4C süper hızlı şarj kabiliyetine sahip devrim niteliğindeki Shenxing LFP bataryası için CATL da, TechnoBest 2024 ödülünü alıyor. CATL, malzeme, elektrokimya ve sistem yapısında çok yönlü yenilikçiliğini sürdürerek süper hızlı şarj, yüksek enerji yoğunluğu ve yüksek güvenlik seviyesini aynı anda sunuyor.

SmartBest

Lotus ise, çığır açan Hyper OS sistemiyle SmartBest 2024 ödülüne layık görüldü. Qualcomm ve Epic Games’in en yeni teknolojisini kullanan bu en yeni teknoloji ürünü, yenilikçi çift çipli sistem, hızlı işlem ve sıfır gecikmeli işlem, aracın ömrü boyunca hava durumu güncellemeleri gibi özelliklerle sürekli iyileştirilebiliyor.

EcoBest

25 bin Euro’nun altında bir fiyatla tüm pazarlara girecek olan yeni Citroën ë-C3, Avrupa’nın bataryalı elektrikli araçlar pazarında ezber bozan bir otomobil olma iddiasıyla EcoBest 2024 ödülün sahibi oldu. Ulaşılabilir, iyi donanımlı, ferah ve güvenli bir B segmenti otomobil sunan Citroën, elektrikli otomobiller için yeni bir yol açıyor ve elektrikli mobiliteye geçmek isteyenlere uygun fiyatlı bir seçenek sunuyor. Slovakya üretimi olarak, Stellantis’in Avrupa endüstrisine olan bağlılığını ve aynı zamanda tam elektriklilerin üretiminde oldukça uygun maliyetli olma yeteneğini gösteren ilk modeli olarak da öneme sahip.

SafetyBest

Continental, “Algılanabilir Ceket” teknolojisiyle bisikletlilerin araç sensörlerince daha kolay tanınmasını sağlayan yeni bir malzeme geliştirdi. Araç güvenliğinde devam eden ilerlemeler arasında savunmasız yol kullanıcılarının da dikkate alınması, Continental’e SafetyBest ödülünü getirdi. Basit fakat akıllı ve çok kullanışlı bir ilk olan bu tespit edilebilme fikri, basit gelişmelerin bile dikkate değer bir fark yaratabileceğini gösteriyor.

CompanyBest

37,6 milyar Euro ciro sunarak pandemi yıllarından güçlü bir şekilde çıkan Alman premium üretici, 2022 için yüzde 13,6 artışla kâr ve araç teslimatlarını 310 bin adetlere ulaştırarak önemli ölçüde arttırmıştı. Stuttgart merkezli şirket, Halka arzdan bir yıl sonra 2023 yılı ilk altı ayında satış gelirlerinde, faaliyet kârında ve teslimatlarında önemli artışlar elde ederek, 2024’ü daha da etkileyici tamamlıyor. Tüm tarihinin en iyi yılını yaşayan Porsche, Taycan’ı takip edecek Macan ve 718 ile elektrikli araç serisini genişletme konusunda da planlı bir şekilde ilerliyor. Tüm bu gerçekler, AutoBest jürisini CompanyBest’i Porsche’ye vermeye ikna etti.

ManBest

AutoBest jürisinin ManBest 2024 oyları ise, Dacia marka CEO’su Denis Le Vot isminde çoğunluk kazandı. Uluslararası Otomotiv Yöneticileri Onur Listesi’nin en yeni katılımcısı olan Denis, çok güçlü mesleki uzmanlığıyla Renault Grubu’nun deneyimli bir üst düzey yöneticisi olarak, Dacia’nın liderliğini üstlendiğinden bu yana şirketi dünyanın en iyi otomobil markalarından birine dönüştürerek büyük bir potansiyel ortaya çıkardı. Yeni Duster ve Bigster gibi yeni modeller veya Dakar Rallisi’ne katılım gibi cesur yeni projeler, Le Vot’un yönetiminde Dacia’yı yalnızca çok başarılı değil, aynı zamanda sahip olunması arzu edilen bir otomobil haline getirebilecek stratejileri temsil ediyor.

DesignBest

Geçmişte Tasarım Başkan Yardımcısı olduğu Citroen ve Peugeot markalarının ardından Renault’ kariyeri de dahil olmak üzere bugüne kadar otuz yıldır, kreatif otomobil çizgileri oluşturmayı başaran Gilles Vidal, Avrupa pazarındaki en başarılı modellerden bazılarını şekillendirdi. Aynı zamanda çok sayıda unutulmaz ve çarpıcı konsept otomobil de yaratan Renault Grubu Tasarım Başkan Yardımcısı Gilles, artık DesignBest Hall of Fame’in en yeni üyesi…

AutoBest

2001 yılından bu yana bir otomobilin geniş Avrupalı müşteri yelpazesi içinde en iyi genel değeri temsil etmesini araştıran AutoBest’in karmaşık bir matris kullanan şeff af bir oylama sisteminden oluşan oylama sürecindeki 13 kriteri arasında fiyat, servis ağı, yedek parça dağıtımı ve çok yönlülük yanında tasarım ve yeni teknolojiler en önemli faktörler olarak değerlendiriliyor.

Temsil edilen ülke sayısına göre dünyanın en büyük bağımsız otomobil jürisi, diğer yanda otomotiv sektörünün çalışmalarını da yakından takip ederek, yatırımlar, yeni otomotiv iş fırsatları, yeşil otomobil ve teknolojilerine yönelik fonlar, Avrupa’nın farklı bölgelerine verilen destekleri de dikkatle inceleniyor. Yeni araç içi teknolojiler ve bağlantılar da değerlediriliyor, bu başarılar için yan ödül kategorilerinin kazananlarını açıklıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelecekte de lider 20 Mayıs 2024
Fırsat küçüklerde 06 Mayıs 2024
Çin’den ültimatom 29 Nisan 2024
Büyük boy liderlik 25 Mart 2024
Porsche, atağa geçti 22 Mart 2024
Alpine’in şifreleri 13 Mart 2024