Gözünüz bu endekste olsun
Yeminli mali müşavirler (YMM), şirketlerin mali tablolarını denetleyerek doğruluğunu onaylar, vergi beyannamelerini kontrol eder, iç denetimler yapar. Temel görevleri, işletmelerin finansal verilerinin doğru, güvenilir ve yasal gerekliliklere uygun olmasını sağlamaktır. “Yeminli” denilmesinin sebebi, mesleklerini yerine getirirken belirli bir yemin ederek başlamalarıdır. Bu yemin, dürüst, doğru ve tarafsız çalışacaklarının taahhüdüdür. Bu yemin nedeniyle hem etik hem de hukuki sorumluluk taşırlar.
YMM’ler vergi denetimi, mali tabloların doğruluğu gibi kritik konularda görev aldıkları için güvenilir olmaları çok önemlidir. İstanbul’daki 25,000 firmaya dair birincil verilere hakim olan bu yeminli insanların gözlemlerini ve görüşlerini yansıtan bir endeks var artık. İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası (İYMMO), İstanbul Ticaret Üniversitesi ile birlikte her üç ayda bir açıklanacak bir "Ekonomi Beklenti Endeksi" başlattı. Toplam 12 sektör bazında büyüme ve eğilim yoklaması yapıyorlar.
Ekonomik beklenti endeksleri, ekonomiyi daha iyi anlamak ve doğru kararlar almak için önemlidir. Beklentileri ortaya koyar. Ekonominin gelecekte nasıl olacağı hakkında ipuçları verir. Bu tür endeksler işletmelere, hükümetlere ve merkez bankalarına değerli bilgiler sunar.
İYMMO'nun Ekonomik Beklenti Endeksi, Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında ışık tutan önemli bir veri kaynağıdır. Ekonomik gelişmeleri takip etmek ve geleceği öngörmek için bu endeks de mutlaka izlenmelidir.
Makul ekonomik faaliyet düzeyi sürecek
Geçen hafta İYMMO’nun İstanbul’daki ofisinde, Oda Başkanı Müfit Erkarakaş ve endeks çalışmalarını yürüten İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nazım Ekren, Prof. Dr. Elçin Aykaç Alp ve Dr. Mefule Fındıkçı Erdoğan ile bir araya geldik. Endeksi ve sonuçlarını konuştuk.
2025’in ilk çeyreğine ait endeks verileri, ekonomik genişlemenin devam edeceğini, yani bir önceki döneme göre düşüş olsa da makul bir ekonomik faaliyet düzeyinin süreceğini gösteriyor. Bu hafta açıklanan sanayi üretim rakamları da bu beklentiyi teyit ediyordu.
Endeks, işletmelerin ölçekten bağımsız olarak benzer beklentilere sahip olduğunu, ancak bazı sektörlerin diğerlerinden farklılaştığını ortaya koyuyor. Tekstil, otomotiv, inşaat ve turizm sektörü dışında, tüm sektörlerde iyimser beklentiler var. En iyi beklentiler sağlık, bankacılık-finans ve bilişim sektörlerinde görülürken, tekstil sektörü kırılgan bir görünüm sergiliyor.
Enflasyon, döviz kuru ve ekonomik-siyasi belirsizlikler, ankette öne çıkan başlıca sorunlar arasında yer alıyor. Üretim maliyetlerindeki artış, şirketlerin sürdürülebilirliğini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, Türkiye’de uygulanan para ve döviz kuru politikalarının özellikle ihracatçılar üzerinde olumsuz etkiler yarattığı belirtiliyor. Araştırma, kısa vadeli politikalar yerine uzun vadeli, sürdürülebilir ekonomik politikaların gerekliliğini vurguluyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.