İlk yarının bütçe gelişmeleri üzerine
Haziran ayı bütçe nakit gelişmeleri hafta başında belli oldu. Faiz giderlerinde artışın devam ettiği görülüyor. Buna karşılık faiz dışı nakit bütçe dengesinde kayda değer bir iyileşme var. Üç grafik paylaşıyorum. Üçü de üçer aylık dönemler itibariyle son bir yılın değerleri dikkate alarak çizdirildi. Başlangıcı 2023’ün ilk çeyreği olan ve 2025’in ikinci çeyreğinde biten dönemde yaşanan gelişmeleri gösteriyorlar.
İlk grafikte faiz ödemelerinin toplam bütçe gelirlerine oranı yer alıyor. 2023’ün son çeyreğinden itibaren sürekli artış var. Son gözleme göre son bir yılın nakit bütçe nakit gelirlerinin yüzde 15,8’i faiz ödemelerine ayrılmak zorunda kalınmış. Keza ikinci grafik de benzer bir gelişmeye farklı cepheden bakıyor. Faiz giderlerinin GSYH’ye oranı neredeyse kesintisiz bir biçimde artıyor (son çeyreğin GSYH’si tahmine dayanıyor). 2025’in ikinci çeyreği ile biten son bir yılda bu oran yüzde 3,4’e yükselmiş durumda. Şüphesiz olumsuz yönde gelişmeler bunlar. Ancak bir de faiz dışı bütçe dengesine bakıp nihai değerlendirmeyi öyle yapmak gerekiyor. Faiz dışı bütçe dengesinin GSYH’ye oranında son çeyrekte önemli bir iyileşme var. Dolayısıyla, faiz giderlerinin bütçe dengesini bozmasını önleme çabası var. Bu da üçüncü grafikte gösteriliyor.
Maliye politikasını değerlendirirken önemli iki noktayı unutmamak gerekiyor. Birincisi, kamu kesiminin borcunun GSYH’ye oranı hem uluslararası karşılaştırmalar açısından hem de kendi geçmiş değerlerimize kıyasla çok düşük. Dolayısıyla maliye politikasında önemli bir manevra alanı var. İkincisi, büyük depremin verdiği fiziki hasarı ortadan kaldırmak büyük ölçüde devletin görevi. Bu da bütçeye önemli bir yük getiriyor. Ancak maliye politikasında önemli bir manevra alanı olması nedeniyle bütçeye gelen yük rahatlıkla tolere edilebilir düzeyde kalıyor. Ekonomi programı uygulanmaya başlandığında, bütçe açığının kontrolden çıkma olasılığı vardı. Zira seçim harcamaları nedeniyle bütçeye büyük bir yük gelmişti. Hem 2024’teki hem de yılın ilk yarısındaki gelişmeler bu riskin önlendiğini gösteriyor.
Bu çerçevede bakılınca, maliye politikasının enflasyonla mücadeleye yeteri kadar yardımcı olmadığı yargısına katılmıyorum. Bundan sonra maliye politikası açısından asıl odaklanılması gereken üç nokta var. Birincisi, yüzde 4,9 civarında seyreden bütçe açığı-GSYH oranının önümüzdeki dönemde belirgin biçimde düşürülmesi gerekiyor. İkincisi, kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında verilen gelir garantilerinin gözden geçirilmesi şart. Üçüncüsü, yüksek gelir gruplarından alınan vergileri yükseltmek gerekiyor. Bu son ikisi sadece bütçe açığını azaltmak için değil adil gelir dağılımı açısından da önemli.
Seçimden yaklaşık bir yıl önce başlaması beklenen seçim ekonomisi uygulmasında bütçe dengelerinin bozulacağı aşikâr. Ne o dönemde ne de bugünden seçim ekonomisinin başlayacağı döneme kadar yukarıda belirttiğim ikinci ve üçüncü noktalarda bir adım atılacak. İlk nokta olarak belirttiğim gelişmeyi ise seçim ekonomisinin başlayacağı döneme kadar gözleyeceğiz; çünkü seçim ekonomisi için cephane lazım.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.