İstanbul sanata doyacak: Sergiler ve festivaller
İstanbul Modern, Türkiye fotoğraf tarihinin önemli isimlerine odaklanan sergilerine usta fotoğraf sanatçısı Ozan Sağdıçı konuk ediyor. “Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı” adıyla ziyarete açılan bu sergi, sanatçının 1950’lerden itibaren ürettiği çalışmalardan oluşan geniş bir koleksiyonu güzel sanatlar meraklılarıyla buluşturuyor. Belgesel fotoğraf türünü merkeze alan sergi, Türkiye’nin sosyal, politik, ekonomik, kültürel ve görsel tarihine ışık tutmayı hedefliyor. Burgan Bank'ın desteğiyle hazırlanan sergi, sanatçının 70 yıllık kariyerindeki unutulmaz görüntüleri bir araya getiriyor.
Sanat hayatı boyunca Türkiye'nin hemen her bölgesinde çekimler yapan Ozan Sağdıç, değişen ve sabit kalan unsurların bir arada bulunmasını fotoğraflarıyla belgeliyor. Onun insani deneyimlere ironik bir bakış açısı getiren fotoğrafları, Türkiye’nin dönüşüm sürecine dair önemli bir görgü tanıklığı sunuyor.
“Kaplumbağa Terbiyecisi”
Osman Hamdi Bey’in en çok bilinen eserlerinden biri olan ikinci “Kaplumbağa Terbiyecisi”, Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin “Türk Resmini İzlemek” adlı kalıcı sergisine dahil edildi. Sanatçının iki farklı versiyonunu çalıştığı bu ikonik eser, Şehir ve sanat tarihi açısından çarpıcı detaylar barındırıyor.
1907 tarihli bu versiyonda, bir önceki yılda tamamlanmış çalışmadan farklı olarak altı kaplumbağa yer alıyor. Mekânın Bursa’daki Yeşil Cami’ye ait bir oda olduğu anlaşılırken, tabloda öne çıkan detaylardan biri de “Kalplerin şifası, sevgiliyle kavşuşmaktır” anlamındaki Arapça hat yazısı ve hemen yanındaki “Muhammed” yazılı levha.
43. İstanbul Film Festivali
İstanbul Film Festivali, şehirde sinema rüzgârları estirmeye hazırlanıyor. Festival, bu yıl da Berlin Film Festivali’nden ödül kazanmış yapıtları izleyiciyle buluşturacak.
Şubat ayında gerçekleşen 74. Berlin Film Festivali’nde ödül alan “A Traveler’s Needs” (Hong Sang-soo), Jüri Ödülü kazanan “The Empire” ve En İyi Yönetmen ödülüyle dikkat çeken “Pepe” gibi yapımlar, Türkiye’de ilk kez bu festivalde gösterilecek.
“İstanbul’un Baylan’ı”
Araştırmacı yazar Sevecen Tunç’un “İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven” kitabından ilhamla hazırlanan sergi, İstanbul’un yeme-içme kültürünün tarihsel yolculuğuna ışık tutuyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren bu alandaki değişimlerin izini süren sergi, Baylan Pastaneleri’nin Türkiye’deki gastronomi kültürü üzerindeki etkilerini de vurguluyor.
Sergide, Baylan’a ait eski mutfak ekipmanları, tarihi fotoğraflar, şekerleme ve çikolata kutuları gibi detaylar sergilenen eserler arasında yer alıyor.
Geleneksel Sanatlar Sergisi
Yıldız Holding, her Ramazan ayında çeşitli geleneksel sanat eserlerini sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Bu yıl “Medeniyetimizin Kalem Güzelleri” başlığı altında çeşitli koleksiyonlara ait hat, tezhip ve ebru çalışmaları görüntüleniyor. Sergide ayrıca, Mahmud Bedreddin Yazır'ın önemli eserlerinden biri olan “Medeniyet Âleminde Yazı” kitabının detaylı incelemeleri de yer alıyor. Sanatseverler sergiyi Yıldız Holding’in Çamlıca kampüsünde ziyaret edebilir.