Makroihtiyati çerçeveye ilişkin uygulamalar
Merkez Bankası 21 Haziran Cumartesi günü “Makroihtiyati Çerçeveye İlişkin Basın Duyurusu” adı altında bir dizi yeni uygulama açıkladı. Bu uygulamaların amacı ve etkisine bakmakta fayda var. Fakat bunu yapmadan önce ülkemizde yaygın bir şekilde yanlış kullanılan “makroihtiyati” teriminin üzerinde bir iki cümleyle duralım izninizle. Malum, bir şeye verdiğimiz isim onun hakkında düşünme sürecimizi yönlendirir, belirler ve kısıtlar. Bu nedenle kavramları doğru isimlendirmek, onları doğru değerlendirmeyi mümkün kılar.
“Makroihtiyati tedbirler” finansal sistemin genel riskini azaltmak amacıyla alınan tedbirleri ifade eden bir terim. Özellikle 2009 yılında başlayan küresel finans krizinden sonra ABD’liler finans sisteminde denetim ve gözetimin önemini “yeniden” keşfedince, bu tabir popüler hale geldi. Dikkat lütfen: Makroihtiyati ifadesi, kamunun makro iktisadi hedeflerine destek için yapılan uygulamalar ve/veya “finansal istikrar” kavramı yerine kullanılmaz.
Merkez Bankası’nın açıkladığı uygulamalardaki amaç temelde TL talebini güçlendirmek. Bu nedenle bunlara makroihtiyati denmemeli. Özellikle bir isim vermek gerekirse, bence “bankacılık politikası” demek ve onu para ve maliye politikalarının yanında üçüncü bir ana politika olarak düşünmek daha doğru olur. Bu politikaların bankacılık sisteminin riskini düşürmeye dönük spesifik bir amacı yok. Öyle olan da var, olmayan da. Şimdi bu paketteki tedbirlere yakından göz atalım.
TL mevduat payı: Toplam mevduattaki TL payı yüzde 60’ın altında olan bankalar için hedef TL miktarı artırıldı ve üstünde olan bankalar için de aylık yüzde 0,4 puan artış hedefi getirildi. Bu uygulamanın etkisini anlayabilmek için banka bazında veriye ihtiyaç var ve elimizdeki banka bazında en güncel veri Mart sonuna ait. Buna göre, az sayıda bankada TL mevduat payı yüzde 60’ın altında. Bu bankaların sektördeki payı ise yüzde 12 civarında. Ayrıca tam yüzde 60 sınırında veya bu sınırın biraz üzerinde olan bankaların payı da yüzde 20 civarında. Diğer bankalarda TL mevduatın payı yüzde 60’ın oldukça üzerinde görünüyor. Marttan sonra ne oldu diye sektörün toplam verileri incelendiğinde; Mart ayındaki görünüm geçen haftaya kadar pek değişmemiş gibi.
Dolayısıyla TL mevduat payı için güncellenen uygulamanın mevduat faizleri üzerinde pek baskı yaratması beklenmemeli. Öte yandan TL mevduatın aylık yüzde 0,4 artışı çok agresif bir hedef. İşte bu hedefin tutturulması için bankalar TL mevduat faizlerini, büyük mevduatlar için biraz yükseltebilir.
KKM’den nihai çıkış için yapılan son rötuşlar
KKM: Kur korumalı mevduat ile ilgili üç tane düzenleme getirilmiş. Zorunlu karşılığı artırılmış, asgari faiz oranı düşürülmüş ve KKM’den çıkış hedefi korunmuş. Bu tedbirlerin hiçbirinin önemli bir etkisi olmayacak; çünkü KKM zaten toplam mevduatın yüzde 2’sine kadar gerilemiş durumda. Bu uygulamaları KKM’den nihai çıkış için yapılan son rötuşlar olarak düşünmek doğru olacaktır.
Değişken faizli ve TÜFE’ye endeksli TL mevduat: Değişken faizli TL mevduatın bir aydan uzun süreli açılabilmesine imkan tanındı ve TÜFE, ÜFE, TLREF gibi değişkenlere endeksli mevduatın zorunlu karşılığı yüzde 10 (yani klasik TL mevduata göre oldukça avantajlı) olarak belirlendi.
Bu iki düzenleme beraberce TL mevduatta ortaya çıkan belirsizliğe işaret ediyor. Sonra da hem bu belirsizliği gidermek için yol gösteriyor, hem de değişken getirili TL mevduatı zorunlu karşılıklar aracılığıyla teşvik ediyor. Değişken faizli hesapta, mevduat sahibi açısından değişen çok bir şey yok ama bankalar açısından çok avantajlı bir hesap türü olacak. Bu hesabı teşvik etmeleri beklenebilir.
Son olarak yabancı para mevduat için tesis edilmesi gereken TL zorunlu karşılık oranının yüzde 2,5’e düşürülmesi diğer uygulamalarla çelişen bir mantığa sahip. Bu nedenle bankalara getirilen maliyetleri dengelemek hedefini güttüğü düşünülebilir.
Bu uygulamaların genel olarak TL mevduatı teşvik ettiğini ve artabilecek döviz talebine verilmesi gereken yanıtın küçük bir kısmını faiz dışı bir yolla karşılama amacını güttüğünü düşünebiliriz.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.