Ne kadar ‘fin’ ne kadar ‘tech’?
Artık korona dinlemekten de, okumaktan da, yazmaktan da sıkıldım. Bu beladan tez vakitte kurtulmayı dileyerek, bu hafta ilginç bir alanda ufuk turu yapalım: Finansal teknoloji veya fintech.
Tıpkı sektörün adındaki gibi, finans ile teknolojinin buluştuğu her alanda faaliyet gösteren şirketler kendilerini böyle tanımlıyorlar. Kredi vermekten para transferine, ödeme sistemlerinden fatura yönetimine uzanan geniş bir alandan bahsediyoruz.
Teknolojinin ilerlemesiyle eskiden pek mümkün olmayan ya da büyük firmaların tekelinde bulunan pek çok alan artık girişimcilere açık. Her yerden internet bağlantısı, ürün kişiselleştirme, büyük veri analizi ve yapay zeka gibi imkanlar sayesinde artık start-up’lar dev bankalarla rekabet edebiliyor, yepyeni veya çok daha ucuz ürünler/hizmetler sunabiliyor. Örneğin şahıslar birikimlerini başkalarına finansman sağlayarak değerlendirebiliyor, kredi kartı ödemeleri çok daha kolay yapılabiliyor veya kişiler portföylerini neredeyse sıfır maliyetle ve yapay zeka yardımıyla yönetebiliyorlar. Apayrı bir umman olan kripto para tarafına girmiyorum bile!
Finans gibi ekonominin kan dolaşımını sağlayan bir alanda dönüşüm olağanüstü bir iş fırsatı. Nitekim fintech’ler ciddi yatırımcı ilgisi cezbediyor. Dünyada 60 fintech firması 1 milyar dolarlık değerlemeyi aşarak ‘unicorn’ rütbesini takmayı başardı. Ülkemizde de geçen sene üç firma (İyzico, Foriba ve Paraşüt) başarılı satış (‘exit’) işlemlerine konu oldular. Koray Bahar’ın liderliğindeki Figo Para, henüz geçen hafta, içinde bulunduğumuz dünya krizine rağmen, 1 milyon dolarlık bir finansman turu yapmayı başardı.
Elbette benzer değişimler turizm (Airbnb), yeme-içme (Yemeksepeti), alışveriş (Trendyol) ve ‘televizyon’ (Netflix) için de geçerli. Ancak finansın özel durumu var: Hayli regüle! Tam da bu yüzden ülkemizdeki fintech’lerin önü pek çok açıdan tıkalı. Örneğin kitle fonlamasını yaygınlaştırmaları veya şirketlere alternatif finansman çözümleri sunmalarının önünde mevzuat engelleri var. Dünyanın en büyük ödeme platformlarından PayPal Türkiye’de kullanılmıyor. Bu kısıtların kaldırılması, kişilerin ve şirketlerimizin daha ucuz ve bol finansman seçeneklerine ulaşmasını sağlayabilir.
Regülasyonun ele alması gereken bir başka alan da ‘fin’ ve ‘tech’ arasındaki ayrımın giderek flu hale gelmesi. Örneğin dünya çapında bir kripto para (‘Libra’) çıkarmaya çalışan Facebook, Goldman Sachs yatırım bankası ile birlikte kredi kartı çıkaran Apple, Citibank ile yapay zeka temelli bankacılık ürünleri sunmaya başlayan Google ve hem tüketicinin ödemesinde hem tedarikçinin finansmanında yeni roller üstlenen Amazon ve Alibaba. Artık bu isimlere salt ‘teknoloji firması’ diyebilir miyiz?
Roller giderek iç içe geçerken iş insanı, yatırımcı ve kamu otoritesi olarak bu karmaşık sularda ancak taze ve açık perspektifle yol alabileceğimizi bilmeliyiz.
NOT: Başta gençler, tüm okurlarımın 19 Mayıs’ını kutluyor, büyük Atatürk’ü şükranla anıyorum.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.