Reel sektöre bahar ne zaman gelecek?
Ülkemizde gerçekleştirilen sanayi üretiminin bir bölümü iç piyasaya, bir bölümü ihracata yönelik. Yani, sanayi üretiminin belirleyicilerinden biri o dönemde yapılan ihracat. Bu iki gösterge arasındaki ilişkiyi, sanayi üretim endeksi ve ihracat miktar endeksini inceleyerek açıkça görebiliriz.
Grafikte son dört yıldaki durumu görüyoruz. İlk bakışta dikkat çeken üç unsur var:
1-Önceki yıllarda yakalanan yükseliş, küresel ve ulusal ekonomik şartlar nedeniyle sona ermiş. Her iki endekste de yataya yakın bir seyir var.
2-Sanayi üretiminde her yıl Aralık’tan Ocak’a geçerken yaşanan klasik yavaşlama bu yıl öncekilerden daha sert olmuş.
3-Her iki endeks de son dokuz ayın altısında gerilemiş.
Bu noktada son açıklanan reel kesim güven endeksi verisini hatırlayalım. Nisan itibarı ile 100,8 olan reel kesim (sanayi sektörü) güven endeksi 2019 ve pandemi yılı olan 2020’yi hariç tutarsak son 15 yılın en düşük seviyesinde. Kapasite kullanım oranı da son dönemde zayıf bir görünüme sahip.
Bir iki adım geri çekilip resme uzaktan bakalım. Son 3 yıldır, büyümenin tüketim öncülüğünde gerçekleştiği, sanayi büyümesinin ciddi anlamda güç kaybettiği bir süreç yaşıyoruz. Sanayiciler bu dönemde yurt içi ve küresel gelişmeler nedeniyle üretim ve ihracat tarafında haklı olarak çok zorlandılar. Yine de, uygulanan ekonomi programına, enflasyonu düşürmeye yönelik önemlere, yüksek sesle destek vermeyi sürdürdüler. İki yıla yakın süredir devam eden bu destek, hakkını verelim, daha önceki programlara verilen destekten daha güçlüydü.
Fakat reel sektörün bu yöndeki inancı ve beklentileri güç kaybetmeye başlamış olabilir. Politika karmasında özellikle sanayicileri rahatlatacak, beklentileri pozitife çevirecek bir duruşa ihtiyaç var. Bu, sadece ekonomi politikalarında değil, hayatımızı etkileyen diğer alanlarda da ihtiyaç duyulan bir değişim.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.