Torba kanun algoritokrasi – demokrasi savaşında yeni perde
Geçen hafta korona torba kanun taslağındaki hükümler sosyal medyayı ayağa kaldırdı: Sosyal medyada sansürün önü açılıyor! Yine tipik bir dezenformasyon kampanyası gördük. Bu köşenin okuyucularının takip ettiği gibi, dezenformasyon Facebook’un tabiatında var. Hemen belirtelim: Torba kanunda sansür, yani içerikten dolayı bir sosyal medya mecrasının engellenmesine dair bir hüküm yok. Ülkemizde bu engellemeler mecra (Facebook) değil, internet adresi (içerik) bazında yapılıyor.
Sansür eleştirilerine yol açan düzenleme şuydu: Bir sosyal medya mecrasının ülkemizdeki kullanıcı sayısı 1 milyonu geçiyorsa Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu olacak. Temsilci tayin etmezse bu mecraya erişim kısıtlanacak. Amaç Facebook’un algoritmalarıyla hep birinci sırada çıkan yalan haberlere, uzun süre YouTube izlediğinizde algoritmaların sizi götürdüğü şiddet ve terörizmi öven içeriğe karşı kamu kurumlarının veya mahkemelerin tebligat yapabileceği bir adres bulmak. Facebook bugüne kadar milyonlarca kullanıcısı olan ülkemizde lütfedip bir ofis açmamıştı.
Sosyal medya mecralarının ofis açma zorunluluğu birçok medeni ülkede var. Mesela Almanya’da. Sosyal medyanın düzenlenmesi de bize mahsus değil. Avrupa Birliği 2018’de dezenformasyon ve internet üzerinden terörizmin teşvikiyle mücadeleyle ilgili kurallar kabul etti. 2019’da Facebook, Google, Twitter ve Microsoft’a Avrupa Birliği’nin isteklerine uyum taahhüdü “gönüllü olarak” verdirildi.
Global dijital şirketler kendilerini adeta “Dijital İsviçre” olarak görüyor. Yani biz ulus devletlere tabi değil, eş seviyedeyiz, diyor. Ben devletlerin koyduğu kurallara uymam, kendi kurallarımı koyarım; diyor. Her gün Facebook’a girdiğinizde yeni kuralları onaylamanız istendiği zaman, Mark Zuckerberg’in 2,7 milyar kullanıcısına nasıl otokratik bir devlet gibi istediği kuralı koyduğunu tecrübe ediyorsunuz. Bu kurallar makul mü diye kullanıcılara sorulduğunu hiç gördünüz mü?
Peki siz demokratik yollarla seçtiğiniz siyasetçilerin yönettiği kendi ulus devletinizin koyduğu kurallara mı tabi olmak istersiniz, yoksa Mark Zuckerberg’in mi?
Herhalde bu soruya verilecek cevap siyasi iktidara mı, Zuckerberg’e mi daha çok güvendiğinizle ilgili. Hafta sonu torba kanunla ilgili sosyal medya tartışmaları da bu eksendeki polarizasyon çevresinde şekillendi. Belki bu yazıyı okurken sizin tepkiniz de aynı polarizasyon çerçevesinde şekillenmiştir. Önce taraf olup, sonra gelen bilgileri tarafımıza göre değerlendiriyoruz. Zaten kimden tarafsak sosyal medyada onu savunanları takip ediyoruz. Bilgiye dayalı tartışmanın olmadığı bir ortamda, demokrasi algoritokrasiye karşı savaşında yenik düşüyor.
Şimdi torba kanun sadece korona konularıyla sınırlandırıldı, sosyal medya düzenlemeleri başka bir kanuna bırakıldı. Bu bir fırsat. Şimdi Facebook başta olmak üzere global dijital şirketler geniş ve bilgiye dayalı ciddi bir tartışma başlatmalıdır. Bu aynı zamanda Türkiye’yi ciddiye alıp almadıklarının da göstergesi olacaktır.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.