Anadolu Efes, Avrupa’nın beşincisi dünyanın 10’uncusu
Faaliyetlerine 50 yıl önce başlayan Anadolu Efes, Türkiye’de şerbetçiotunun en önemli alıcısı olarak öne çıkıyor. Şirket, 17 adet tescilli maltlık arpa, 7 adet de şerbetçiotu çeşidine sahip.
Anadolu Efes satış hacmi bakımından Avrupa’nın en büyük 5’inci, dünyanın en büyük 10’uncu bira şirketi olarak faaliyet yürütüyor. 1969 yılında İstanbul ve İzmir’de kurulan iki fabrika ile faaliyetine başlayan Anadolu Efes, günümüzde Türkiye’de Ankara, İzmir ve Adana’daki 3 bira fabrikası, Afyon ve Konya’daki 2 malt tesisi ve Bilecik’teki şerbetçiotu işleme tesisi ile sektöründe öncü atılımlara imza attı. Yaklaşık yarım yüzyıldır sektör liderliğini sürdüren, Türkiye’de ilk akla gelen bira markası Efes Pilsen’in üreticisi olan Anadolu Efes, Türkiye’de yıllık 760 milyon litre bira ve 118 bin ton malt üretim kapasitesine sahip.
Yanı sıra şirket, Rusya’dan Kazakistan’a uzanan geniş coğrafyada da çok yakından tanınıyor. Toplam 16 ülkede, 21 bira fabrikası, 5 malt üretim tesisi, 1 şerbetçiotu işleme tesisi, 1 preform üretim tesisi ve 26 şişeleme tesisi var ve toplamda 700 milyonluk bir tüketim grubuna hitap ediyor. Ürünlerini 70’ten fazla ülkeye ihraç eden Anadolu Efes, satış gelirlerinin yaklaşık üçte ikisini yurt dışında gerçekleştiriyor.
Faaliyet gösterdiği coğrafyalardaki demografik özellikler, ürünlerinin tercih edilme oranlarını çok güçlü biçimde destekliyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, bu ülkelerdeki nüfusun ortalama yüzde 26'sı 14 yaşın altında ve yıllık ortalama nüfus artışı ise yüzde 1.5 oranında seyrediyor. Söz konusu rakamlar, Anadolu Efes’in pazar dinamiklerini yansıtıyor. Anadolu Efes CEO & Bira Grubu Başkanı Can Çaka, “Anadolu Efes, bira operasyonlarının bulunduğu tüm ülkelerde, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Moldova ve Gürcistan’da lider konumda. Şirketimiz ana bira markası ile özellikle Almanya, İngiltere ve Çin gibi ülkelerde de etkinliğini sürdürüyor.” diyor.
Yurt dışı operasyonlarında toplam 12 bin 653 çalışanı bulunan Anadolu Efes’in geçen yıl global cirosu 15.3 milyar TL olarak ortaya çıktı. Anadolu Efes’in yurt dışı gelirleri, 2019 yılsonu itibarıyla toplam cirosunun yüzde 65’ini oluşturdu. 2012’de, SAB Miller ile stratejik ortaklık kuruldu. 2016’da, dünyanın en büyük bira üreticisi Anheuser-Busch InBev’in SAB Miller’ı devralmasıyla, Anadolu Efes’in yüzde 24 hissesi de AB In- Bev’e geçti.
Birada yeni tekniğin sahibi olacak
Geçtiğimiz günlerde Anadolu Efes’in bira ustaları ve mühendisleri dünyada yeni bir üretim tekniği geliştirdi. Dünya bira sektörü için önemli bir inovasyon niteliği taşıyan +1 Dinlendirme tekniği dünyanın önde gelen bira standartları enstitüsü VLB tarafından onaylandı. Patent başvurusunda bulunulan tekniğin, dünya bira literatürüne mevcut iki tekniğin ardından üçüncü bir bira üretim yöntemi olarak girmesi bekleniyor. Bu durumun dünya bira üretiminde dengeleri değiştirmesi bekleniyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.