Kadın mühendisler ‘iş birliği’ ile geleceği şekillendirecek
Tüm Kadın Mühendisler Derneği (TÜMKAD), Dünya Kadın Mühendisler Günü’nü “Mühendislikte İş Birliği’nin Gücü” temasıyla kutladı. Açılışta konuşan Başkan Ülfet Öztürk, “Kadın mühendislik potansiyelimiz fidan gibi yetişiyor ama iş hayatına geçemeden kuruyor. Hedefimiz, bu potansiyeli güçlü bir kalkınma aktörüne dönüştürmek” dedi.
ALİ ŞAHİN/BURSA
Tüm Kadın Mühendisler Derneği (TÜMKAD), 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü’nü görkemli bir organizasyonla kutladı. Podyum Davet’te bu yıl ‘Mühendislikte İş Birliği’nin Gücü’ temasıyla gerçekleştirilen organizasyonun açılışında konuşan TÜMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, “TÜİK, UNESCO, OECD verilerine göre STEM mezunu kadınların Türkiye ortalaması dünyada yüzde 28 iken, Türkiye’de yüzde 34; kadın mühendislik öğrencilerinin dünya ortalaması yüzde 20-22 iken Türkiye ortalaması yüzde 31 olduğunu ifade eden Ülfet Öztürk, “Ancak çalışma hayatındaki kadın mühendis oranı yüzde 23’e düşüyor. Yıllar içinde çabalar ile kadın mühendis sayısı ve oranı artmış gibi görünse de etkin bir iyileşmeden söz etmek mümkün değil. Kısaca şunu anlıyoruz aslında; Türkiye, kadın mühendislik potansiyelini “güçlü bir fidan gibi” yetiştiriyor. Ama bu fidanların bir kısmı, kurumadan meyve veremeden, mesleğin dışına itilmiş ya da çekilmiş oluyor. İşte tam da bunun için TÜMKAD’ı, kadın mühendislerin eğitimden üretime, karar alma süreçlerinden liderlik pozisyonlarına kadar her alanda eşit ve etkin şekilde yer aldığı bir düzenin kurulmasına katkı sağlamak vizyonuyla kurduk” dedi.
“Geleceği mühendislik ile şekillendirelim”
Bu yılı ‘Mühendislikte İşbirliği Gücü’ temasıyla, hem yeniden bir araya gelişlerini kutlamak hem de sistematik bir dönüşüm çağrısı yapmak için değerlendirdiklerini belirten Öztürk, “Kadın mühendislerin yalnızca sayıca değil, etkin biçimde iş hayatında yer alması ve yükselmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın ve daha iyi bir gelecek inşa etmenin ön koşuludur. Lütfen bireysel ve kurumsal üye olun. Projelerimizi inceleyin, destek verin. Çok daha güçlü bir toplum, ülke olalım. Geleceği mühendislik disiplini ile şekillendirelim, Türkiye’de kadın mühendis gücünü stratejik bir kalkınma aktörüne dönüştürelim. Birlikte geleceği yeniden tasarlayalım. İş birliği kültürünü, kadın liderliği ile yeniden kodlayalım. Ve bu yolculukta tek hedefimiz şu olsun; Türkiye’nin mühendislik haritasını kadın eliyle değiştirmek. Bu bir hayal değil. Bu 143 üyemiz, 13 kurumsal üyemizin gücü ile başlamış bir hareket. Şimdi sıra sizde siz de katılın ve güç verin” diye konuştu.
“Artık kadınların iş hayatındaki sorunlarını konuşmamalıyız”
Programda konuşan İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Dünya Kadın Mühendisler Günü’nü tebrik ederek, “Türkiye’de kadın olmak, mühendis olmak çok zor. Hem ev hem de iş ve piyasanın zorlukları ile uğraşmak çok zor. Bende mühendis adayı bir kız çocuğu babasıyım, tüm babaları bu anlamda teşvik olmaya davet ediyorum” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ise, “Kadınların üretimdeki yerini sağlamlaştıran en önemli şehirlerden biri Bursa’ydı. Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok” diye konuştu.
Toplantının açılış bölümünde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve kurduğu Cumhuriyet’in kadınlara verdiği değer tüm dünya tarafından biliniyor. Bu büyük mirasın üzerine artık kadınların iş dünyasındaki sorunlarını konuşmamamız, her anlamda eşitliği sağlamamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullanırken Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç da, “Kadınlar için iş hayatı başlı başına bir mücadele. Nüfusunun yüzde 50’sinin kadın olduğu bir dünya da ve ülkemizde kadınların iş hayatındaki sorunlarını artık konuşmamamız gerekiyor. Artık her türlü mesleğin eşit bir şekilde dağılması gerekiyor” diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Orkun Gazioğlu ise, “Toplumların kalkınmasındaki şehirlerin gelişmesinde kadın mühendislerin katkıları yadsınamaz ancak gelişim dayanışma ile gelecektir. Kadınlar hem üretimin hem de çözümün anahtarıdır ve bu anahtarın gücü işbirliklerine dayanmaktadır” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.