Limak Enerji HES’te dördüncü
Limak Enerji, 420 megavat’lık (MW) Çetin Hidroelektrik Santrali’ni (HES) üretime geçirdi. Limak böylece EÜAŞ, Enerjisa ve Cengiz Enerji’den sonra HES’te 1000 MW sınırını aşan dördüncü oyuncu oldu.
Mehmet KARA
Türkiye elektrik sektörünün önde gelen oyuncularından Limak Enerji, inşa halindeyken Norveçli Statrkaft’tan satın aldığı Çetin Hidroelektrik Santrali’ni, kurulumunu tamamlayıp üretime geçirdi. Enerji Günlüğü’nün yayımladığı MW100 Türkiye 2020 (Türkiye’nin En Büyük Elektrik Üreticileri) sıralamasında 7’inci sırada bulunan Limak Enerji, elektrik üretim kapasitesini büyütmeye devam ediyor. Limak Enerji’nin inşa halindeyken Norveçli Statkraft’tan satın aldığı Botan Çayı üzerindeki Çetin Hidroelektrik Santrali’nin inşası tamamlandı. Test çalışmalarına başladıktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca kabul işlemleri tamamlanan santral, üretime geçti.
420 MW’lik yeni güç
Üç tanesi 134.2 MW, biri 17.2 MW kurulu güçteki dört türbinden oluşan toplam 420 MW’lik Çetin HES’te büyük türbinlerden ikisi ile küçük türbin devreye alındı. Limak Enerji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Çetin HES’in 134.2 MW’lik son büyük türbininin de Haziran ayı içinde devreye alınması planlanıyor.
3. büyük özel HES oyuncusu
Limak Enerji bugüne kadar, bir kısmı başka oyuncularla ortak olduğu 8 HES’te 648 MW’lik kurulu gücü kontrol ediyordu. Yüzde 100 hissesine sahip olduğu Çetin HES’in devreye girmesiyle birlikte Limak Enerji yaklaşık 1075 MW ile Enerjisa ve Cengiz Enerji’den sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü özel sektör HES oyuncusu konumuna yükseldi.
31 Aralık 2019 verilerine göre hazırlanan MW100 Türkiye - En büyük Elektrik Üreticileri 2020 listesinde hidrolik kaynaklara dayalı elektrik üretim kapasitesinde ilk sırayı 12.276 MW ile kamu şirketi Elektrik Üretim AŞ alıyor. Toplam 20 bin 541 MW ile toplam güçte de açık ara ilk sırada bulunan EÜAŞ, 19 Mayıs’ta 1200 MW’lik Ilısu HES’in devreye alınmasıyla hem HES’lerde, hem de toplamda diğer oyuncularla aradaki farkı daha da açtı.
HES’lerin ‘Kare As’ı
MW100 Türkiye’nin HES kategorisinde EÜAŞ’ın ardından 1353 MW ile Enerjisa, 1181 MW ile Cengiz Enerji geliyor. Limak Enerji, devlet şirketi Elektrik Üretim AŞ, Enerjisa ve Cengiz Enerji’den sonra 1000 MW sınırını aşan dördüncü oyuncu unvanını elde etti. Böylece EÜAŞ, Enerjisa, Cengiz Enerji ve Limak Enerji, Türkiye’de ‘HES’lerin Kare Ası’nı oluşturmuş durumda.
Botan’da HES zinciri
Limak Enerji, Çetin HES’in devreye alınmasıyla birlikte sektör jargonunda kaskat denilen, Botan Çayı üzerindeki üç barajlık bir HES zincirinin işletmecisi haline gelmiş oldu. Çetin HES’ten bırakılan su yine Limak’ın işlettiği Alkumru HES’in rezervuarına dökülerek, burada bir kez daha değerlendirilecek. Alkumru türbinlerinden geçen su bu kez bir sonraki HES’in rezervuarı olan yine Limak’a ait Kirazlı Barajı’nda biriktikten sonra üçüncü kez elektriğe çevrilecek.
LİMAK’IN HES’LERİ YILDA 3.8 MİLYAR KWH ÜRETECEK
Limak Enerji HES Üretim Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, “Ülkemizin en büyük kapasiteli hidroelektrik santralları arasında yer alan Çetin HES’in tam kapasiteyle devreye girmesi sonrasında 2020 yılı başında 2.6 milyar kWh olan hidroelektrik santrallarımızın yıllık ortalama operasyonel üretim kapasitesi 3.8 milyar kWh’e yükselecek” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.