BP ve Shell'den Libya atağı: Üç petrol sahasında hidrokarbon arayacaklar
BP ve Shell, Libya Ulusal Petrol Şirketi ile üç petrol sahasında hidrokarbon potansiyelini araştırmak üzere anlaşma imzaladı.

Petrol devleri BP ve Shell, Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) ile ülkenin doğusundaki üç petrol sahasında hidrokarbon arama ve geliştirme faaliyetleri yürütmek üzere yeni anlaşmalar imzaladı.
Afrika’nın en büyük ikinci petrol üreticisi olan ve OPEC üyesi konumundaki Libya, 2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından süregelen siyasi istikrarsızlık ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle enerji üretiminde sık sık aksaklıklar yaşadı. Özellikle petrol gelirlerinin paylaşımı konusundaki iç anlaşmazlıklar, bazı sahaların kapanmasına yol açtı. Bu belirsizlik ortamı, uzun süre uluslararası yatırımcıların Libya enerji sektörüne dönüşünü engelledi.
Enerji devlerinin Libya’daki faaliyetlerini yeniden canlandırmaya başladı
Ancak BP, Shell, Eni, OMV ve Repsol gibi enerji devleri, yaklaşık on yıl süren durgunluğun ardından geçen yıldan itibaren Libya’daki faaliyetlerini yeniden canlandırmaya başladı. Bu kapsamda, BP 2025 yılının son çeyreğinde başkent Trablus’taki ofisini tekrar faaliyete geçirmeyi planlıyor.
NOC, BP ile Messla ve Sarir sahalarının yanı sıra bu sahaların çevresinde yer alan arama alanlarında hidrokarbon potansiyelini belirlemek amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu. Ayrıca BP, ülkedeki daha geniş “geleneksel olmayan” petrol ve gaz rezervlerini de inceleyecek. Bu alanlar, gözenekli kaya oluşumlarında sıkışıp kalmış hidrokarbonların çıkarılmasını kapsıyor ve fracking gibi gelişmiş teknolojiler gerektiriyor.
Kara keşif faaliyetleri yeniden başladı
İngiliz enerji şirketi BP, Libya'ya ilk olarak 2007 yılında NOC ile yaptığı bir arama ve üretim paylaşımı anlaşmasıyla (A ve B karasal alanlar, C deniz alanı) dönmüştü. Ancak ülkedeki gelişmeler nedeniyle anlaşma mücbir sebep kapsamında askıya alınmıştı. 2022 yılında, İtalyan enerji şirketi Eni, bu anlaşmadaki yüzde 42,5’lik payı satın alarak operatörlüğü üstlendi. BP aynı oranda payını korurken, Libya Yatırım Otoritesi ise yüzde 15 hisseye sahip oldu. Mücbir sebep durumu 2023’te resmi olarak kaldırıldı ve kara keşif faaliyetleri yeniden başladı.
Bu işbirliği, Libya’nın enerji üretim kapasitesini artırmayı ve yatırımları canlandırmayı hedefliyor
Öte yandan NOC, Shell ile de yeni bir işbirliğine gidiyor. İki taraf, NOC’nin tamamen sahibi olduğu Atshan petrol sahası ile diğer sahalarda hidrokarbon potansiyelini değerlendirmek üzere teknik ve ekonomik fizibilite çalışmalarını kapsayan bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği, Libya’nın enerji üretim kapasitesini artırmayı ve uluslararası yatırımları yeniden canlandırmayı hedefliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.