Koton’da halka arz geliri yeni yatırımlara yönlendirilecek

Koton, halka arz kapsamında talep toplamaya devam ediyor. Yurt içindeki ve dışındaki 437 mağazası ve online satış kanallarıyla 70 ülkede ürünlerini satışa sunan marka, halka arzdan elde edeceği geliri yeni yatırımlara kullanmayı planlıyor. Koton, orta vadede yurt içinde ve dışında 130-150 yeni mağaza açmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Koton’da halka arz geliri yeni yatırımlara yönlendirilecek

Koton Mağazacılık ve Tekstil Sanayi’nin halka arz için yaptığı başvuru 25 Nisan 2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı. 30 Nisan ile 2-3 Mayıs 2024 tarihlerinde talep toplanacak halka arzda pay başına fiyat 30,50 TL olarak belirlendi.

Halka arz sonrasında Koton'un halka açıklık oranının yüzde 16,5 olması hedefleniyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini İş Yatırım üstlenirken, Ak Yatırım da konsorsiyum eş lideri olarak görev alıyor.

Kadın, erkek, çocuk, kategorilerinde “one stop shop” olarak tek noktada tüm giyim ihtiyaçlarını karşılayan koleksiyonlar tasarlayan ve satışını gerçekleştiren Koton, son 10 yıldır Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nde yapılan araştırmalarda ‘En Beğenilen Kadın Giyim Markası' seçildi. Koton, 7 bin 900’ü aşan çalışanıyla global ve kurumsal bir anlayışla faaliyetlerini sürdürüyor.

FAVÖK yüzde 26,6

Yurt içi ve dışı faaliyetleriyle konsolide cirosunu 2023 yılsonu itibarıyla yaklaşık 17,2 milyar TL seviyesine taşıyan, franchise mağazalar da dâhil olmak üzere 437 mağazası ve online ticaret ile ürünlerinin 70 ülkeye satışını gerçekleştiren Koton, brüt kâr marjını yüzde 52, FAVÖK marjını ise yüzde 26,6 düzeyinde gerçekleştirildi.

Ürünlerinin yüzde 88’ini yerli tedarikçilerden sağlayan Koton, 2023’te, perakende ve online satış kanallarıyla birlikte 300 milyondan fazla ziyaretçiye ulaştı ve 60 milyon adedin üzerinde ürün satışı gerçekleştirdi. Mağazaları, online satış kanalları ve toptan satış yöntemleriyle Asya’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya dek Koton markalı ürünlerini global düzeyde modaseverlerle buluşturan şirket, bugün gelirinin yüzde 34,5’ini yurt dışı faaliyetlerinden elde ediyor. Koton, son olarak Fildişi Cumhuriyeti, Cezayir ve Mısır’da yeni mağazalarını hizmete soktu. Önümüzdeki dönemde Kuveyt, Katar, Umman ve Macaristan’da mağaza açmaya hazırlanan Koton, orta vadede yurt içi ve dışında 130 ila 150 yeni mağaza açılışı planlanıyor.

2020 yılında yayımladığı “Yaşama Saygı” Manifestosu ile sürdürülebilirlik yaklaşımını ortaya koyan ve 2040 yılına kadar karbon nötr şirket olma hedefiyle yatırımlar gerçekleştiren Koton, 2023 yılında gelirinin yüzde 30’unu sürdürülebilir ürünlerden sağladı.

Halka arz edilecek paylar

Borsa İstanbul’da işlem görmeye hazırlanan Koton’un halka açıklık oranının yüzde 16,5 olması hedefleniyor. Halka arzda mevcut ortaklardan Yılmaz ailesi ile Nemo Apparel B.V’in sahip olduğu mevcut paylar ve sermaye artırımı yoluyla çıkarılacak yeni paylar olmak üzere toplam 136 milyon 600 adet B grubu pay satışa sunulacak.

Halka arzdan elde edilecek gelirin yüzde 30-40’ı yurt içi ve yurt dışı mağaza açılışları ve yenilemeleri, depo otomasyon yatırımları ile bilgi teknolojileri yatırımları, yüzde 60-70’i büyüme amaçlı ürün alımlarına yönelik işletme sermayesi finansmanı için değerlendirilecek. Kâr dağıtım politikası çerçevesinde, dağıtılabilir net dönem kârının en az yüzde 20’sinin pay sahiplerine dağıtılması hedefleniyor.

“Yeni yatırımlara odaklanacağız”

Halka arza ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Türkiye’nin en büyük hazır giyim markalarından biri pozisyonuyla güçlü biçimde yolumuza devam ediyor ve büyüme yolculuğumuzda kilit bir adım olarak halka açılıyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz gelirle yeni yatırımlara imza atacağız. Koton olarak yurt içinde ve yurt dışında yeni mağaza açılışları gerçekleştirmeye, bilgi teknolojilerine yönelik geliştirmelerle online ekosistemimizi büyütmeye ve sürdürülebilirlik politikamızı destekleyen daha az su ve enerji tüketimine yönelik teknolojilerin kullanılmasını sağlayacak yatırımlara odaklanacağız.” dedi.

“Sektöre örnek olacak karlılık performansımız var”

Koton CEO’su Dr. A. Bülent Sabuncu şunları kaydetti: “Son derece başarılı bir yıl tamamladık. 2023’te enflasyona göre endekslenmiş mali tablo sonuçlarına göre yaklaşık 17,2 milyar TL ciro ile kapatırken, 2021-2023 arasında yaklaşık yüzde 10 reel büyüme kaydettik. Brüt kâr marjımızı yüzde 52, FAVÖK marjımızı ise yüzde 26,6 olarak gerçekleştirerek sektöre örnek olacak bir kârlılık performansı ortaya koyduk. Yurt dışı satışlarımız da iyi sonuçları destekledi. Yurt dışının toplam ciro içindeki payını yüzde 34,5’e taşıdık. Önümüzdeki dönemde bunu yüzde 35’in üzerine taşımak istiyoruz. Geçen yıl yurt dışında 23 mağaza açtık. Kongo, Fildişi, Mısır ve Cezayir gibi yeni ülkelere giriş yaptık. Mevcutta Türkiye dışında 29 ülkede mağazamız bulunuyor. İlk hedeflerimiz içinde Macaristan, Umman, Katar ve Kuveyt var. Öte yandan global düzeyde yürüttüğümüz e-ticaretin çok önemli bir büyüme alanımız olmayı sürdürmesini istiyoruz. Şu an e-ticaret'in toplam satış gelirlerimiz içindeki payı yüzde 10,7 oranında. Üç yıl içinde hem Türkiye, hem de yurt dışında kendi online satış kanallarımız ve iş birliği yaptığımız pazaryerleri aracılığıyla bu oranı yüzde 15 - 20’lere ulaştırmayı planlıyoruz.”  

Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz da “Halka arz, pek çok açıdan bizim için çok kıymetli bir adım. Bu aşamaya gelmiş olmamız, bugüne kadar yaptığımız tüm iyi işlerin teyidi niteliğinde. Halka arzı, Koton’un potansiyelini ortaya koyacak, organizasyonumuzun prestijini artıracak kilit bir adım olarak görüyoruz.” diye konuştu.