Uluslararası Af Örgütü: İklim değişikliğinin yol açtığı acil durum insan hakları krizidir

Uluslararası Af Örgütü iklim raporunda iklim değişikliğinin yol açıtığı acil durumun insan hakları krizi olduğunu vurguladı. Raporda, kadınların, yerli halkların ve engellilerin iklim felaketleri karşısında daha fazla risk altında olduğu belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Uluslararası Af Örgütü: İklim değişikliğinin yol açtığı acil durum insan hakları krizidir

İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütü, “Haklarımızı Yakmayın! İnsanlığı İklim Krizinden Korumak İçin Hükümetler ve Şirketler Ne Yapmalı?” başlığıyla yayımladığı iklim raporunda, iklim değişikliğinin yol açtığı acil durumun, “eşi benzeri görülmemiş bir insan hakları krizi” olduğuna dikkati çekti.

Söz konusu raporun önsözünde şu ifadelere yer verildi:

“İklim değişikliği, mevcut ve gelecek nesillerin medeni, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını ve nihayetinde insanlığın geleceğini tehlikeye atıyor. İklim değişikliğinin doğurduğu sonuçlar bir ülke veya topluluğu etkilediğinde, bunların yol açtığı zincirleme etkiler insanların onurlu bir yaşam sürme hakkından faydalanabilmesini ciddi ölçüde engelleyebilir, özgürlükleri tehlikeye atabilir ve birçok durumda halkların kültürel varlığını topyekün tehlikeye atabilir.”

Raporda, iklim değişikliğinin, milyonlarca insanın yaşam, su, gıda, barınma, sağlık, hijyen, çalışma, sağlıklı çevre ve kendi kaderini tayin hakları gibi insan haklarından ayrımcılığa, insanlık dışı ve alçaltıcı muameleye maruz kalmama hakkı gibi haklardan yararlanmasını ciddi şekilde engellediği belirtildi.

Rapor ayrıca, kadınlar, yerli halklar ve engellilerin iklim felaketleri karşısında daha fazla risk altında olduğuna işaret etti.

İklim değişikliğinin bu grupları ve cinsiyet, sınıf, kast, ırk, azınlık statüsü, engellilik, yaş ve göç durumu temelinde ötekileştirilen diğer insanları nasıl etkilediğine de değinilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“İklim krizi gelişmekte olan ülkelerdeki insanları, özellikle de düşük rakımlı küçük ada ülkeleri ve en az gelişmiş ülkelerdeki insanları sadece iklimle ilgili afetlere maruz kalmaları nedeniyle değil, aynı zamanda, sömürgeciliğin kalıcı sonuçları da dahil bu olayların etkilerini artıran siyasi ve sosyoekonomik faktörler nedeniyle de orantısız şekilde etkiliyor."