Durmazlar, lazerde global liderliği hedefledi
1956 yılından bu yana Türk sanayisine hizmet eden Durmazlar Holding, ihracatının yüzde 80’ini gelişmiş ülkelere yönelik gerçekleştiriyor. Bursa merkezli grubun gündeminde ultra hızlı lazer üretimi ve Türkiye’nin bu alandaki ithalatını en aza indirmek var.
Durmazlar Holding’in temelleri, Ali Durmaz tarafından 1956 yılında atıldı. Türkiye sanayisine büyük hizmetlerde bulunan Durmazlar Makine’nin ilk modern fabrikası da 1974’te faaliyete geçti. Hemen bir yıl sonra Almanya’ya ilk ihracat gerçekleştirildi. Bilindiği gibi 1970’li yıllar Türkiye’den Almanya’ya akın şeklinde işçi alımının gerçekleştiği bir dönemi kapsıyor. Dünyanın en gelişmiş sanayilerinden birine sahip ülkeye Türkiye’den o tarihte makine satışının yapılması, Durmazlar’ın gelecek hedeflerine yönelik vizyonu çizmesi bakımından önemli sayılmalı diye düşünüyoruz.
İlk fabrikasını 6 bin metrekare alanda kuran Durmazlar Holding, 1996’da Ar-Ge merkezini devreye aldı ve yoluna Türk mühendislerin çizdiği yolda yenilikçi ürünlerle devam etti. Bugün son teknolojiyle donatılmış 150 bin metrekare kapalı alanda faaliyetlerine global bir dev olarak sürdüren grup, bugün Durma markasıyla üç ayrı tesiste ürettiği makinaları büyük çoğunluğu en gelişmiş ekonomiler olan 120 ülkeye ihraç ediyor. Güçlü bir Ar-Ge altyapısı kuran şirket, global rekabette teknolojik ürünlerle farkını ortaya koyarken, diğer taraftan alanında yüksek hedefl er noktasında emin adımlarla ilerliyor. Şirket, makinedeki ağırlığını raylı sistemlere de aktararak dünyada bu alandaki otorite şirketler arasında ilk sıralarda yer almayı hedefliyor.
Durmazlar’ın önünde bugün çok önem verdiği bir proje var. Makine ayağında Türkiye’nin ilk yüksek güçlü fiber lazer rezonatörünü geliştirerek yerli teknoloji üretimine katkı sağlayan Durmazlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” programı kapsamında “Ultra hızlı lazerler ve tek modlu lazer” projesiyle yer alacak. Brilase Fiber Lazer ürün gamıyla fiyat ve performans olarak yurt dışı muadillerine göre avantaj oluşturan Durmazlar Makine, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’yle bu avantajı bir sonraki seviyeye çıkartarak tek modlu lazerlerde en az üçte bir, ultra-hızlı lazerlerde ise neredeyse yarı yarıya tasarruf sağlamayı hedefliyor. Ultra hızlı lazerler piko saniyede darbeler üreten ve bu sayede malzeme üzerinde termal hasar, çatlak veya eriyik malzeme oluşmasını engelleyen lazerler olarak biliniyor. Özellikle otomotiv, tıp ve havacılıkta kullanılan bu tip lazerlerin yerlileştirilmesi Türkiye için büyük önem taşıyor.
Yurt dışı bağımlılığını azaltacağız
Durmazlar Makine'den yapılan açıklamada, ağır sanayi, otomotiv, havacılık, beyaz eşya üretimi gibi birçok pazarda bu tip lazerlerin kullanıldığı belirtilirken, "Ultra-hızlı lazerler de otomotiv, havacılık ve özellikle tıp alanında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İnsan vücudundaki damalara takılan ve daralmaları önleyen kardiyo-vaküler stentler yine bu tip lazerler sayesinde üretilebilmektedir. Durmazlar Makine olarak Türkiye'nin ihtiyaç duyabileceği her türlü lazer teknolojisini millileştirmek ve yurtdışı bağımlılığını azaltmak Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programında sunduğumuz ileri lazer sistemleri programıyla mümkün olacaktır" denildi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.