MEB'den, liseleri ayağa kaldıran resen öğretmen atamalarına açıklama!
İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri kadrosunda norm fazlası olarak görev yapan öğretmenlerin resen atanmalarına yönelik 8 Nisan'da alınan karar durduruldu. Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarının ekonomim.com'a verdiği bilgiye göre liselerde tepkilere neden olan öğretmen atamaları ise sonbahara kadar gerçekleşmeyecek.
(ÖZEL HABER)
Kamuoyunda “proje okulları” olarak bilinen 30’dan fazla okulda görev yapan 20 binden fazla öğretmenin, “norm kadro” gerekçesiyle 8 Nisan’da görev yerleri değiştirilmişti. Bunun üzerine öğretmenler, öğrenciler, veliler duruma tepki göstermişti. Türkiye’de pek çok okulda eylemler düzenlenirken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde sendikalar açıklamalar yapmıştı.
Bakan Yusuf Tekin Türkiye genelinde 38 bin öğretmenin görev süresinin dolduğunu ve yüzde 80'inin görev süresinin uzatıldığını belirtmişti. 14 Nisan'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tekin, yaklaşık altı bin öğretmenin görev süresinin uzatılmadığını belirtmişti.
Atamalar durduruldu
Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarının ekonomim.com'a verdiği bilgiye göre resen atama durdurulurken, proje okullarını ayağa kaldıran öğretmen atamaları ise sonbahara ertelendi.
Eğitim-İş Sendikası, "Nisan 2025 Norm Fazlası Öğretmen Atama" takvimine karşı açtıkları dava ve Milli Eğitim Bakanlığı'na yaptıkları çağrının sonuç verdiğini belirterek, resen atamaların durdurulduğunu belirtti.
Sendikanın açıklamasında, “Eğitim-İş olarak, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde gerekli düzenlemeler yapılmadan dayanaksız atamaların hukuksuz olduğunu, iptal edileceğini duyurmuş ve Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yapmıştık. Nisan 2025 Norm Fazlası Öğretmen Atama takvimine açtığımız dava ve çağrımız karşılık bulmuş, Milli Eğitim Bakanlığı norm fazlası resen atamaları durdurmuştur” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Milli Eğitim Bakanlığı, norm fazlası durumundaki öğretmenleri, hak kaybı ve mağduriyetlere yol açacağından, tercihlerinin dışında resen atamaya tabi kılmamalıdır. Bugün için önüne geçilmiş ve re'sen atamalar durdurulmuş olsa da Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde ilgili düzenleme yapıldıktan sonra Bakanlık tarafından önümüzdeki süreçte, benzer takvimin işletileceği öngörüsüyle mücadelemiz devam edecektir” ifadelerine yer verildi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kütük de, Milli Eğitim Bakanlığı'nın norm atamalarında resen atamaları iptal ettiğini açıkladı.
Proje okul nedir?
Resmî adı Özel Proje ve Program Uygulayan Okullar olan proje okullar, 2014’te yürürlüğe girdi. Ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar proje okulu olarak adlandırılıyor. Proje okullarda tekstilden spora, bilişime kadar farklı alanlarda uzmanlaşma sağlanabiliyor. Aynı zamanda fen, sosyal bilimler gibi liseler de bu okullar kapsamında sayılabiliyor. Bazı köklü liseler de yine proje okul kapsamında eğitim veriyor.
Bakanlık da 2014 yılında, bu okullarda çalışan öğretmenleri var olan tayin sisteminden çıkardı ve kendisine bağladı.
Proje okullarında öğretmenler kaç yıl çalışabiliyor?
Öğretmenlerin görev süresi daha önce 15 yılı geçiyordu. Fakat 2020’de değişikliğe gidildi ve 4 + 4 sistemine geçildi. Böylece bir öğretmen, proje okulunda en fazla sekiz yıl çalışabilir duruma geldi.
Fakat öğretmen ve idareci ataması yapılırken, herhangi bir kriter, nitelik vs. aranmıyor.
Norm fazlası nedir?
Norm fazlası, milli eğitim yetkilileri tarafından "bir nedenle istihdam alanı daralanlar" şeklinde özetleniyor. Örneğin bir dersin haftalık saatinde yapılacak azaltma, o branştaki öğretmenlerden birinin norm fazlası durumuna düşmesine neden olabilir. Bu durumda, "hizmet puanı en az olandan başlamak üzere" öğretmenler norm kadro fazlası olarak belirleniyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.