Doğu Akdeniz'in ihracat hamlesi: 5 ayda 4 milyar dolar eşiği aşıldı
Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye'den ocak-mayıs döneminde 4 milyar 106 milyon 362 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2024'ün ilk 5 ayında 3 milyar 981 milyon 286 bin dolarlık ihracat yapan Doğu Akdeniz'deki iller, bu yılın aynı dönemindeki dış satımda 3,14'lük artış yakaladı.
Söz konusu dönemde Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye'den çeşitli ülkelere 4 milyar 106 milyon 362 bin dolarlık ürün pazarlandı.
İhracatta ilk sırayı Hatay aldı
Hatay'da yılın ilk 5 ayında, 2024'ün aynı aylarına göre yüzde 9,1 artışla 1 milyar 500 milyon 317 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Hatay, bölgeden en fazla dış satımın gerçekleştiği kent oldu.
Mersin'deki firmaların yüzde 0,6 artışla 1 milyar 316 milyon 180 bin dolar ihracat yaptığı dönemde, Adana'nın ihracatı yüzde 1,9 azalarak 1 milyar 228 milyon 865 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
En çok artış Osmaniye'de kaydedildi
Doğu Akdeniz'de ocak-mayıs döneminde dış satımda en çok artışın kaydedildiği yer Osmaniye oldu.
Osmaniye'den 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 yükselişle 60 milyon 999 bin dolarlık ihracat kaydedildi.
Dış ticarette hangi sektörler öne çıktı?
Hatay'dan 5 aylık dönemdeki 891 milyon 217 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer alan çelik sektörünü, 223 milyon 116 bin dolarla yaş meyve sebze grubu, 51 milyon 496 bin dolarla otomotiv endüstrisi takip etti.
İklim özellikleri ve verimli topraklarıyla öne çıkan Mersin'de ise 374 milyon 283 bin dolarlık dış satımla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri grubu ilk sırada yer aldı. Yaş meyve sebze sektöründen 339 milyon 329 bin dolarlık ihracat yapılan kentten, 90 milyon 129 bin dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ürünü pazarlandı.
Adana'da 233 milyon 546 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, Osmaniye'de de 22 milyon 497 bin dolarla çelik sektörü ihracatta ilk sıra yer aldı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.