Faizde üst sınır kalktı: KKM, borsaya alternatif olabilir

Merkez Bankası dövizden dönüşle açılan KKM hesapları için uygulanan politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde mevduat faizi sınırını kaldırdığını belirtti. Uzmanlar bunun kısa sürede KKM faizlerini yüzde 25-26’ya çıkaracağını ve KKM’nin borsaya alternatif olabileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Faizde üst sınır kalktı: KKM, borsaya alternatif olabilir

İSTANBUL / EKONOMİ

Merkez Bankası bankalara gönderdiği yazıda TCMB taraflı kur korumalı mevduat ürününde politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde mevduat faiz uygulamasına son verdiğini açıkladı. Böylece son dönemde gerilemeye başlayan KKM hesaplarının yeniden cazibe kazanması beklenirken bankaların mevduat faizi yarışının da bu alana kayması öngörülüyor. Bu karar sonrası dövizden ve altından TL'ye geçen KKM için üst sınır kaldırılmış oldu. TL ile açılan KKM'ler ise TCMB taraf olmadığı için uygulamadan etkilenmeyecek.

TCMB, bankalara gönderdiği yazıda, "Bankalarca açılan vadeli TL mevduat hesaplarını uygulanacak azami faiz oranı, bankamızca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak koşulu ile bankalarca belirlenir" denildi. KKM hesapları için bankalar şu an yüzde 9 olan politika faizinin 3 puan üzerinde yani yüzde 12 seviyesinde faiz verebiliyordu. Bu da yüzde 30’u aşan TL mevduat faizine göre oldukça düşük bir seviyede kalmıştı. Son dönemde yatay giden dolar/TL nedeniyle de mudilerin KKM gelirleri gerilemişti.

Bankacılık sektörü kaynakları KKM’de faiz üst sınırının kalkmasıyla bankaların yüksek faiz vermesi durumunda KKM’nin yeniden cazip olabileceğine dikkat çekerek bunun da borsa açısından alternatif bir ürünün getirisinin artması bağlamında ise olumsuz olarak değerlendirilebileceğini vurguladı.

KKM faizleri kısa sürede yüzde 25-26 bandına gelir

Ekonomist Dr. İnanç Sözer de KKM’nin cazibesinin bu uygulama ile çok artacağını dile getirerek “Kur korumalı mevduat faizlerinin çok kısa bir sürede %25-26 bandına geleceğini düşünüyorum. Bu seviyeler de KKM’ye ilgiyi artırır. Döviz mevduatı taşımak isteyenlerin bu kanalla ciddi bir ilgisi olacaktır. TL mevduat faizi yüzde 25-26’ya çıkacak olursa tavsiyede de bulunuruz çünkü ciddi bir vergi avantajı var. Üstüne bir de kur farkını elde edebiliyor olmak bedava bir opsiyon. Bu zamana kadar bankacılık sektörünün karını önemli ölçüde artıran hususlardan biri kur farkını Merkez Bankası tarafından ya da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenip aradaki 3 puanlık farkın (hangi bankadan KKM açılıyorsa) onlar tarafından ödendiği bir hal alıyordu. Şimdi muhtemelen bankaların ödeyeceği maliyet bir miktar daha yüksek olacak. Çünkü yüzde 26’nın üzerini aşarsa kur farkı ödeniyor. Aradaki kur farkı ödemesinin daha az miktarda Merkez Bankası ya da Hazine ve Maliye Bakanlığı yapıyor olacak. Buradaki esas köpüğü ise bankacılık sektörü ödüyor olacak. O nedenle bankaların karlılığını 2022’nin aksine önemli ölçüde törpüleyecek bir düzenlemedir. Buna rağmen bankalar likidite pozisyonlanması ve deregülasyonlara uyum nedeniyle mecburen faizleri yükseltecektir” dedi.

KKM, son iki haftadır yükselişte

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre 20 Ocak haftası itibariyle kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü 1 trilyon 385 milyar 645 milyon lira seviyesinde. Son iki haftadır KKM hesapları yeniden bir yükseliş trendine geçti.

Vergi istisnası 2022 yıl sonunu kapsayacak

Öte yandan şirketlerin bilançolarında yer alan yabancı paraların TL’ye çevrilerek Kur Korumalı Mevduat hesaplarına yatırılması halinde faiz ve kur farklarının gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmesine ilişkin düzenlemede süre uzatıldı. Buna göre şirketlerin 31 Aralık 2022 itibarıyla bilançolarında bulunan yabancı paralar da KKM ile getirilen vergi istisnasından yararlanabilecek. Düzenleme ilk çıktığında dönüşüm için 31 Aralık 2021 tarihli mevduatlar dikkate alınmış, Cumhurbaşkanına bu süreyi uzatma yetkisi verilmişti. Cumhurbaşkanı bu yetki ile süreyi son olarak 30 Eylül 2022 tarihine uzatmıştı. KKM’de olası yeni süre uzatımı için kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor.