Piyasalarda 'makule dönüş' fiyatlaması

Piyasada seçim sonrası ikinci işlem günü de hareketli geçti. Borsa, ralli yapan bankalar önderliğinde yükseldi. Dolar/TL, yüzde 1,50'nin üzerinde primli. Türkiye'nin CDS'i ise geriliyor. Analistler, ekonomide direksiyonun başına Mehmet Şimşek'in geçeceği beklentisi ve 'makul' politikaya dönüşün fiyatlandığı görüşünde. Eral Karayazıcı ve Enver Erkan beklentilerini ekonomim.com'a değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Piyasalarda 'makule dönüş' fiyatlaması

Şenay ZEREN

Piyasalar, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla nefes alırken, bugün de ekonomi politikalarına yönelik iyimser beklentiyle risk iştahı arttı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabineyi cuma günü açıklaması bekleniyor. Ekonomi yönetimi için isimler arasında öne çıkan Mehmet Şimşek, dün Erdoğan’la bir kez daha bir araya geldi. Analistler, ekonomide direksiyonun başına Mehmet Şimşek'in geçeceği beklentisi ve 'makul' politikaya dönüşün fiyatlandığı görüşünde.

Banka hisselerinde ralli

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Mehmet Şimşek ile yeniden görüştüğü haberinin ardından, Şimşek'in ekonomi yönetiminde aktif rol oynayacağı beklentisi yükselirken; bu gelişme Borsada da fiyatlanıyor. Borsa İstanbul, banka hisselerinin öncülüğünde primli seyretti. Bankacılık endeksi, kapanışta yüzde 9,16 artışla 4419 puanda işlem gördü. Banka hisseleri arasında en çok yükselenler, Yapı Kredi Bankası, Akbank ve Garanti Bankası oldu.

BIST 100 endeksi gün içinde 4830 - 4972 bant aralığında hareket ederken, gün sonunda yüzde 3,83 yükselişle 4951 puanda hareket etti. 

En çok işlem gören hisse senetleri, Türk Hava Yolları, İş Bankası (C), Koç Holding, Aselsan ve Akbank oldu.

Borsa İstanbul, seçim sonrası ikinci işlem gününe yüzde 1,51 oranında artışla 4840 puandan başlarken, bankacılık endeksi ise, açılışta yüzde 3,73 yükselişle 4199 puanda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şimşek'le görüştü

Reuters Haber Ajansı'na konuşan iki kaynak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdiği balkon konuşmasında ekonomiye yönelik mesajlarında güven ve istikrar vurgusu yaparken; “Uluslararası itibara sahip finans yönetimi” şeklindeki açıklamaları Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı yapmış olan, kulislerde bir süredir adı geçen Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminde yer alacağı beklentisini bir kez daha güçlendirmişti.

Dolarda yön yukarı

Dolar fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 20,09 TL seviyesinde hareket ederken; yeni güne 20,22 TL'den başladı. Dolar kuru, bugün Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasalarda 20,4220 TL'ye kadar artarken; gün içinde en düşük 19,8420 TL'yi gördü. Kur saat 17.22 itibarıyla yüzde 1,53 yükselişle 20,3991 TL'de hareket etti.

Bankalar arası piyasa ile serbest piyasa kurlarındaki fiyatlamada ise, fark kapanıyor. Şu dakikalarda bankalar arası piyasada dolar kuru 20,39 olurken; serbest piyasada ise dolar/TL 20,70 TL. Böylece bankalar arası piyasadaki fiyat ile serbest piyasa fiyatı arasındaki makas 0,31 TL ile yüzde 1,52 oldu.

Euro fiyatları da gün içerisinde en yüksek 22,0620 TL'yi görürken; şu dakikalarda yüzde 2,06 kazançla 22,0057 TL seviyesinde bulunuyor. İngiliz sterlini ise aynı dakikalarda 25,4782 TL seviyesinde işlem görüyor.

Türkiye'nin CDS'i geriliyor

Türkiye'nin kredi risk primi (CDS), dün küresel borsaların kapalı olmasının da etkisiyle yatay bir seyirde hareket ederken, bugün geriliyor. Dün son veri 669 baz puanda olurken, şu sıralarda 625 baz puanda bulunuyor.

Türkiye'nin CDS'si, 23 Mayıs Salı günü 720 baz puana kadar yükselerek 7 ayın zirvesini görmüştü. CDS, sonraki günlerde geri çekilerek 700 puanın altına sarkarken, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla düşüşünü sürdürüyor.

Gram altına 'dolarTL' desteği

Altının gram fiyatı, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 1257 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne yatay başladı. Gram altın, dolar/TL'deki ve ons altındaki yükselişin etkisiyle değer kazanırken, en yüksek 1287,01 liraya tırmandı.

Gram altın, şu sıralarda yüzde 2,05 oranında yükselişle 1282 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2228 lira, Cumhuriyet altını da 9150 liradan işlem görüyor.

Borsada yüksek dalga boyları içeren seyir sürecek
Eral Karayazıcı - Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü

Borsa seçim sonrası parkura güçlü değer artışı ile başlayarak 4950 puana yükseldi. Dün banka dışı hisselerin güçlü, banka hisselerinin ölçülü artışı ile gerçekleşen yükselişte bugün roller değişti ve harekete banka hisseleri liderlik etmeye başladı.

Mehmet Şimşek beklentisinin tetiklediği bu değer artışının devamı en geç cuma günü açıklanması beklenen kabineye bağlı olacak.

Gerek yükselişleri gerek geri çekilmeleri hızlı gerçekleştiren borsada her iki yönde yüksek dalga boyları içeren seyrin süreceği görüşündeyim.

Yıla dolar bazında 300 seviyesine yakın başlayıp, mayıs ayı içinde 220 doları test eden BIST 100 endeksinde cari değer yaklaşık 242 dolara denk geliyor.

'Endeks yeniden 300 dolara yaklaşabilir mi' derseniz pekala mümkün ama ben olasılığını düşük buluyorum.

Hız kesecek büyüme ve artan mevduat oranları BIST adına ikinci yarıyılın ilk akla gelen dezavantajları.

Bu nedenle ben yılın devamında ağırlıkla 200 – 250 dolar bandı içinde yatay bir seyri daha muhtemel buluyorum.

Her şey aynı anda ralli yapıyor
Enver Erkan - Dinamik Menkul Başekonomisti

Borsa, döviz kuru, bankalar, her şey aynı anda ralli yapıyor. Şimşek toplantısı, gelecekte ekonomik ortodoksi beklentisinin geri dönme olasılığıyla biraz bağlantılı. Özellikle bankacılıkta fiyatlama bununla alakalı. Ama net bir ihtimal değil.

Şimşek göreve gelirse, görevi uzun sürer mi, sonu nasıl olur? TCMB Başkanı Kavcıoğlu gibi birçok ekonomi bürokratının heterodoksi ekibinde yer aldığını ve Erdoğan'ın son seçim öncesi görüşlerinin faiz artırımlarına karşı olduğunu biliyoruz. O halde bekleyip görelim hükümet ve ekonomi yönetimi nasıl şekillenecek.