Kadın girişimciler %22 arttı ancak yatırımlar dip yaptı
Startups.watch’un verilerine göre 2019’da kurucusu kadın olan girişimlerin sayısı yüzde 22 arttı. Ancak, 2018’de girişimlerin aldığı yatırım 15 milyon dolarla yüzde 24 oranındayken geçen yıl yüzde 5’e düştü.
Selenay YAĞCI
Geçen yıl kurucusu kadın olan girişimlerin sayısı yüzde 22 arttı. Buna karşın 2018’de kadın girişimlerinin aldığı yatırım miktarı 15 milyon dolarla yüzde 24 oranına sahipken, 2019’da yüzde 5’e düştü. Kadın girişimciler yüzde 58’le bebek, yüzde 54’le sosyal girişim, yüzde 53’le moda, yüzde 50 ile nano teknoloji ve yüzde 47 ile biyo teknoloji alanlarına ilgi gösterdi. Girişim ekosistemi istatistiklerine odaklanan Startups.watch’un verilerine göre 2019’da kurucusu kadın olan girişimlerin sayısı yüzde 22 arttı.
Geçen yıl kurulan girişimlerin yüzde 16’sı kadınların kurduğu ya da kurucu ortaklarından biri olduğu girişimlerden oluştu. Türkiye, kadın girişimci oranında ise Çekya, İtalya, ve Portekiz’den sonra Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı. Kadın girişimcilerin en yoğun olduğu dikeylerde ise yüzde 58’le bebek alanı birinci olurken, onu yüzde 54’le sosyal girişim, yüzde 53’le moda, yüzde 50 ile nano teknoloji, yüzde 47 ile biyoteknoloji takip ediyor. Kadın girişimlerinin aldığı yatırım ise 5 milyon dolarla 2019’da dip yaptı. 2018’de kadın girişimlerinin aldığı yatırım miktarı 15 milyon dolarla yüzde 24 oranına sahipken, 2019 yılında ise yüzde 5’e düştü. Bunda Getir’in aldığı 38 milyon dolarlık yatırımın da etkisi bulunuyor. Yatırım adetlerine bakıldığında ise 2018’de toplamda 17 kadın girişime yatırım yapılırken, 2019’da 12 kadın girişimine yatırım yapıldı.
Startup.watch geçen günlerde DÜNYA’nın duyurduğu girişim yatırım istatistikleri düzenlenen etkinlikle kamuoyuna açıklandı. Girişim ekosisteminin paydaşlarının yer aldığı etkinlikte Getir Kurucusu Nazım Salur, Tiko Kurucusu Sina Afra gibi isimler konuşmacı olarak yer aldı. Geçen yıl 94 girişime yaklaşık 102 milyon dolar yapıldığını açıklayan Startup.Watch kurucusu Serkan Ünsal, 2019 yılında Getir’e gelen yatırımla birlikte toplam yatırım miktarının katlandığını vurguladı.
Getir, Dream, Voltlines, Picus, Obilet, Birleşik Ödeme, Mutlubiev, Armut, Martı ve Dekopasaj 2019’da en çok yatırım alan il 10 girişim oldu. Bu 10 girişim toplam 2019 yatırımlarının yüzde 72’sini oluşturdu. Yatırım tutarı bazında en çok ilgiyi çeken dikey alanlar sırayla; dijital market dağıtım, pazaryeri, fintek, SaaS ve Mobility oldu. Yatırım adedi açısından ise 17 ile Fintek alanı birinci olurken, onu SaaS, Yapay Zeka, Deep Tech, Pazar yeri alanları izledi. Yatırımlara kurumların ve kurumların kurduğu fonların katılımı yüzde 12 olarak gerçekleşirken, bu oran 2018’de yüzde 21’di. Devlet teşviklerine bakacak olursak, Fikir aşamasında 985 girişim 8.6 milyon dolar devlet teşviği aldı. Tohum ve erken aşamada ise 983 girişim 24 milyon dolar devlet teşviği aldı. 2019 yılında Türkiye’de dikkat çeken exit’ler içinde iyzico, Foriba, Paraşüt, Mobven, Provus, Hobium, Hepsipay, Xenn.io ve Lala oldu. Exitlerin, toplamı 250 milyon doları buldu. Exit ve ikincil işlemlerin yüzde 86’sı da yatırımcı destekli girişimlerden oluştu.
Avrupa’da 20'nci sıraya çıktık
Global rakamlara bakıldığında ise 8 bin 541 girişim ve 124 milyar dolar yatırım ile Amerika en çok yatırım yapılan ülkelerden biri. Onu 2 bin 261 girişim ve 53 milyar dolar yatırımla Çin, bin 557 girişim ve 16 milyar dolar yatırımla Hindistan takip ediyor. Türkiye 2019’da Avrupa yatırım liginde ‘2. Lig’ten ‘1. Lig’e yükselerek, Finlandiya, Danimarka, Lüksemburg gibi ülkeler arasında yer aldı. Türkiye yatırım miktarı olarak Avrupa’da 20. sıraya, Mena Bölgesinde ise 3. sıraya çıktı.
2 yeni fon kuruldu
Geçen yıl toplamda 137 milyon dolar büyüklüğünde iki yeni fon kuruldu. 2018 yılında 109 milyon dolarla 9 yeni fon kurulmuştu. Patenteffect verilerine göre en az bir patent başvurusu yapan girişim sayısı 215, patent başvurusu tescil sayısı ise 474 oldu. 2019 yılında patentli girişimlerin yatırım alma oranı ise yüzde 24 oldu. 2019 yılında en çok patenti bulunan girişim 5 patent ile RePG olurken, onu 4 patenle Uptechlabs, yine 4 patentle Vispera takip etti.
Nazım Salur: Yap, sat, çık iyi değil
Geçen yılın en çok yatırımını alarak, ekosisteme moral veren Getir’in Kurucusu Nazım Salur, etkinlikte hikayesi ile girişimlere ilham oldu. Salur, “Bitaksi ile taksi ile yolcuyu hızlı buluşturmak çok önemliydi. Algoritmayla 3 dakikaya indirdik. Bunu görünce başka nerede kullanabiliriz dedim ve Getir’i kurduk. taksimde 4 yıldızlı otel alırsınız. önemli sayılması da trde az para olmasından kaynaklanıyor. Kurak bir yerde biraz yağmur yağınca kıymetli oldu. Çok az fonlar var. Az sayıda yatırımcı var. Orijinal bir fikir. Yapılamaz başarılamaz zannediliyor. Yaşayacağını gördü. İstanbul’da oluyorsa, başka şehirlerde olabilir düşüncesine yatırım yapıldı. Getir için Önce Londra ve São Paulo taşıyacağız. En baştan bütün dünyayı pazar olarak görüp algoritmamızı kurguladık. En başından beri satmak için yapmıyoruz. Yap, sat, çık iyi reçete değil” diye konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.