EGİAD Melekleri 10 yılda 5 milyon dolar yatırım yaptı
İş dünyası, melek yatırımcılar ve girişimcileri bir araya getiren Melek Yatırım Zirvesi’nde, melek yatırımcıların girişimcilik ekosistemini geliştiren itici bir güç olduğu vurgulandı.
DUYGU GÖKSU / İZMİR
İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) iş birliğiyle, TOBB İzmir İl Genç Girişimciler Kurulu ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Melekleri koordinasyonunda Melek Yatırımcılık Zirvesi gerçekleştirildi. Zirvede, EGİAD Melek Yatırım Ağı’nın 10 yılda 5 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiğini söyleyen EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı, “Melek yatırımcılık bölgesel kalkınma açısından kritik bir rol oynuyor. Girişimcilik sadece büyük şehirlerle sınırlı kalmamalı; Anadolu’nun dört bir yanındaki fikirler, doğru destekle güçlü işletmelere dönüşebilir” dedi.
Ar-Ge ve inovasyonun finansmanında da melek yatırımcılığın katalizör etkisi yarattığını dile getiren Özhelvacı, “Girişimcilik yolunun başında olan ancak yüksek potansiyel taşıyan girişimlere yapılan bu yatırımlar, deneyimli iş insanlarının vizyonuyla birleştiğinde gerçek anlamda dönüşüm yaratır. Mevzuatımızda bireysel katılım yatırımcısı olarak tanımlanan melek yatırımcılar, girişimcilik ekosistemimizin başlıca itici güçlerinden” diye konuştu.
EGİAD Melekleri gibi melek yatırım ağlarının bu sürecin organizatörleri olduğunu söyleyen Özhelvacı, “Yaratıcılık ve derin teknolojiler alanlarında şehrimizde şu anda yürütülen Create in İzmir ve Ege Deep Tech projelerinin ortakları arasında yer alıyoruz. Toplamda yaklaşık 6 milyon euro bütçeli her iki projenin bir paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Mahmut Özgener: “Mentorluk İzmir’in genlerinde var”
Melek yatırımcılık alanında Türkiye’nin olması gereken konumda olmadığını dile getiren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Ülkemiz genelinde melek yatırımcı lisanslarında 772’sinin İstanbul, 107’sinin Ankara, 57’nin ise kentimizde olduğunu görüyoruz. Halbuki İzmir; köklü ticaret kültürü ve aile şirketi yapısıyla melek yatırımcılığı dayanışma modeline oldukça uygun bir şehir. Mentorluk, İzmir’in genlerinde var. Bu kültürü yeniden tanımlamamız değil, yeniden harekete geçirmemiz gerekiyor” dedi.
Melek yatırımcı ağlarının giderek daha fazla kurumsallaştığını ifade eden Özgener, Türkiye’de 18 akredite ağ bulunduğunu, girişimcileri destekleyen kurumlar olarak takım ruhu ile hareket etmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Işınsu Kestelli: “Tarıma yatırım yapın”
Dünyada tarım ve tarıma yatırım yapan melek yatırımcılara bakıldığında, çoğunlukla geleneksel finans kuruluşlarından fon alamayan erken aşama girişimlere destek verildiğini söyleyen İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Tarım teknolojileri alanında faaliyet gösteren girişimler, özellikle dijital tarım ve sensör teknolojileri, dikey tarım ve hidroponik sistemler, biyoteknoloji ve genetik geliştirmeler, robotik ve otomasyon konuları melek yatırımcıların dikkatini çekiyor” diye konuştu.
Bu yatırımlardan elde edilen gelirlerin önümüzdeki yıllarda tarım teknolojilerine yönelik yatırımların artacağını gösterdiğini ifade eden Kestelli, “Ülkemizin de bu büyük değişim ve dönüşümden geri kalmaması gerekiyor. Tarımın yarınlarına yatırım yapın” dedi.
Ender Yorgancılar: “Start-up’ların sermayeye ihtiyaçları katlanarak artıyor”
Özellikle erken aşamada yatırımları teşvik etmek amacıyla, çıkış yapan yatırımcılara ek destekler verilebileceğini söyleyen EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Yüzde 99’u KOBİ olan ülkemizin ekonomik yapısı içinde yılların şirketleri özsermaye sorunu yaşıyorken, yeni girişimlerin, startupların sermayeye olan ihtiyaçları ortada. İşin içine küresel pazara ulaşma hedefi de varsa bu ihtiyaç katlanarak artıyor” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.