Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim İsrail'e borcumuz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte yaptığı ortak basın toplantısında, "Bir borçluluk psikolojisinde İsrail ve Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir. Bizim İsrail'e borcumuz yok. Ama borcu olanlar rahat konuşamıyorlar." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz kritik görüşme öncesi açıklamalarda bulundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz şunları söyledi:

"Biraz sonra Ortadoğu'da neler yapacağımızı konuşacağız. Türkiye Ukrayna'dan tahıl ihracatı konusunda yapıcı ve önemli rol oynadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kişisel katkısından ötürü teşekkür ederim."

Ardından konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

"Açık ve net konuşmayı severim. 13 bin Filistinli öldürüldü. Neredeyse Gazze kalmadı. Tevrat'ta bunlar yoktur yapamazsın.

Bir borçluluk psikolojisinde İsrail ve Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir. Bizim İsrail'e borcumuz yok. Ama borcu olanlar rahat konuşamıyorlar.

Rehinelerin takası deniyor. Eyvallah biz varız. Gazze'de ateşkesi Türkiye ve Almanya birlikte sağlamalıyız. 

Hepimizin önceliği ateşkesin sağlanması ve insani yardım akışının sağlanmasıdır. Şu ana kadar bölgeye 10 uçak dolusu insani yardımı gönderdik. En son yine 666 ton gıda sahra hastanesi gibi gönderdiklerimiz oldu. Ama bütün dert akan kanın durmasında.

İki devletli çözümün kaçınılmaz olduğu bir kez daha görülmüştür. Amacımız İsrail ve Filistinlilerin yan yana yaşadığı huzurun hakim olduğu bir iklimin oluşmasıdır. Herkesin elini taşın altına koymasını bekliyorum.

Yaşananlar 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir.

Karadeniz tahıl koridorundan gelenin yüzde 40'ı Avrupa'ya 14'ü Afrika'ya ve 14'ü bize geldi.

Savunma sanayisinde engelsiz şekilde ilerlenmesi önemli. Terörle mücadelede yakın iş birliği içinde olmalıyız. Nüfusu 3.5 milyona yakın Türk nüfusunun Almanya'da huzur içinde yaşaması temennimizdir.

Türkiye 52 senedir AB kapısında bekletilmektedir. Vize serbestisi sağlanıncaya kadar vize süreçlerinin kolaylaştırılmasını ele alacağız."

Toplantı sonunda Scholz şunları söyledi:

"Biraz sonra Ortadoğu'da neler yapacağımızı konuşacağız. Türkiye Ukrayna'dan tahıl ihracatı konusunda yapıcı ve önemli rol oynadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kişisel katkısından ötürü teşekkür ederim."



Gündem