Son dakika: Erzincan'daki altın madeninde facia, 9 işçiye ulaşılamıyor: 'Şartlar bizden yana değil'

Son dakika haberi... Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiden haber alınamadığını söyledi. 400 kişilik ekip, bölgede arama-kurtarma çalışmalarını gerçekleştiriyor. 3'üncü Ordu Komutanlığı da çalışmalara destek veriyor. Maden sahasının işletmecisi Anagold şirketi de olaya ilişkin bir açıklama yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Son dakika: Erzincan'daki altın madeninde facia, 9 işçiye ulaşılamıyor: 'Şartlar bizden yana değil'

Anagold Madencilik tarafından işletilen Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde toprak kayması meydana geldi. Olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Toprak altında kalanların olabileceği ihtimali üzerine ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı ilk açıklamada, madende bir sayım yapıldığını 9 işçiden haber alınamadığını söyledi. Bakan, maden sahasında 400 personelin katılımıyla arama kurtarma çalışması yapıldığını belirtti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise adli soruşturma başlatıldığını ve 4 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini bildirdi.

Toprak kaymasına ilişkin, madenin işletmecisi Anagold isimli şirket de bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

İşte altın madeni sahasındaki faciadan son gelişmeler...

00.37 Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, Fırat Nehri'ne herhangi bir malzemenin ulaşmadığı bildirildi.

Açıklamada, "Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, "Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddiası doğru değildir.

İddiaya konu görüntüler, Fırat Nehri ya da herhangi bir baraja değil, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin atık havuzuna aittir.

Ayrıca toprak kaymasının hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı merkez ve İl Müdürlüğü Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilerek toprak kayması sırasında kayan toprağın Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapakları kapattırılmıştır.

Nehre herhangi bir malzemenin ulaşması veya karışması söz konusu değildir.

Bölgede meydana gelen toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

00.35 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Erzincan'a ulaştığı ve facianın yaşandığı maden bölgesine geçeceği bildirildi.

22.45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, olay yerine 10 ambulans ve 3 UMKE ekibinin, 2 Acil Müdahale Aracının görevlendirildiğini, tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kurulduğunu bildirdi. Koca, sosyal medya hesabından "Erzincan İliç'te maden ocağında yaşanan toprak kayması sebebiyle toprak altında kalan 9 kişi için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10'a, UMKE ekibi sayısı 3'e çıkarıldı. Tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kuruldu, 2 Acil Müdahale Aracı görevlendirildi." ifadelerini paylaştı.

22.27 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, göçük altında kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine araç ve personel desteği sağlandığını bildirdi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, olayın yaşandığı ilk andan itibaren Bakan Abdulkadir Uraloğlu'nun talimatıyla Trabzon, Elazığ ve Sivas bölge müdürlüklerinden olay yerine araç ve personel desteği yapıldığı belirtildi.

21:45 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Erzincan'daki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sebebiyle yürütülen arama kurtarma çalışmalarına, 3'üncü Ordu Komutanlığının da destek verdiğini bildirdi. MSB'den yapılan açıklamada, "3'üncü Ordu Komutanlığımız, toprak kayması meydana gelen Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlıyor. Erzincan Valiliğinin talebi üzerine, 3'üncü Ordu İstihkam Savaş Taburu, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak haber alınamayan işçi kardeşlerimizi kurtarma çalışmaları yürütüyor" ifadelerine yer verildi.

21:09 Erzincan'da açıklamalarda bulunan Binali Yıldırım şunları kaydetti:

"İçişleri Bakanı ve Enerji Bakanı yarın sabah itibarıyla burada olacaklar. Ümidimiz burada çalışan kardeşlerimizin sağ salim kurtulmasıdır. Burada adeta zamanla yarışılıyor. Olağanüstü gayret gösteriliyor. Şartları da göz önüne aldığımızda aleyhimize durum söz konusu. Ayrıştırma yapılan kimyasal farklı bir yerde depolanıyor. Orada bir kayma yok. Kayma, kazanın olduğu yerde oluyor. Siyanürün sızması yönünde bir olumsuzluk yok. Geniş bir alan söz konusu. En az 300 dönümlük bir alan. Bir iki kepçeyle girilip alınacak bir alan değil. Onun için de sabırla yoğun bir çalışma yapılması gerekiyor. Arkadaşlar da elde olan tüm imkanları kullanarak burada çalışan arkadaşlarımıza ulaşmaya çalışıyor."

21:03 Bakan Bayraktar bölgeye geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çalışmaları yakından koordine etmek için yurt dışı programını yarıda keserek bu gece itibarıyla bölgeye geçeceğini açıkladı.

Bayraktar sosyal medya hsabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden kazası sonrası 9 maden işçimize ulaşmak için bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir.

Bakanlık olarak ilk andan itibaren oluşturduğumuz kriz merkezinde gelişmeleri anbean takip ediyoruz.

Çalışmaları yakından koordine etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızla bulunduğum yurt dışı programını yarıda keserek bu gece itibarıyla bölgeye geçeceğim."

20.07 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Şu anda en önemli hedefimiz göçük altında kalan işçilerimizi öncelikle sağ salim kurtarmaktır." dedi.

TRT Haber canlı yayınına telefon bağlantısıyla katılan Işıkhan derin bir üzüntü içerisinde olduğunu belirterek, göçük altında kalan işçiler için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini ifade etti.

Işıkhan, çalışmaların kurtarma ekipleriyle koordineli bir şekilde sürdüğünü belirterek, "Şu anda en önemli hedefimiz inşallah göçük altında kalan işçilerimizi öncelikle sağ salim kurtarmaktır. Olayla ilgili olarak iş müfettişlerimizi ve SGK müfettişlerimizi hızla görevlendirdim. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcımız Faruk Özçelik ve ilgili bürokratlarımız, Erzincan'a hareket etmiş durumdalar." diye konuştu.

19:03 Sanatçı Haluk Levent sosyal medya hesabı X’den yaptığı paylaşımda Erzincan’ın İliç ilçesinde gerçekleşen maden faciasında İshak Demir adlı işçinin kendi imkanlarıyla çıktığını duyurdu.

Levent paylaşımda şunları söyledi: “Ahbaplar bildirdi. İshak Demir adlı işçi kardeşimiz göçük altından kendi imkanları ile çıkmış. Şu anda hastanede tedavi altında. Umarım diğer arkadaşlar da sağ salim kurtulurlar.” 

18:51 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Vali Aydoğdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kayıp kişilerin bulunması amacıyla başlatılan arama kurtarma çalışmalarının son durumunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.

"Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil"

18:46 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığını belirtti.

18:35 Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, net rakamı birazdan paylaşacaklarını söyledi. Vali, "Tespitlerimizi yaptık, arkadaşlarımızla kontrol ediyoruz. Şu anda sızma sözkonusu değil. Şu anda Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kaymasının dışında herhangi problem yok. Bütün ekipler gelip kontrolleri yapacak. Sayın İçişleri Bakanımız, sayın Enerji Bakanımız Mısır'dan hareket etti. Şu anda bütün ekipler burada, devletimizin bütün imkanları sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla buraya seferber edildi" diye konuştu.

18:23 Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması anı güvenlik kamerasına yansıdı.

18:11 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Erzincan İliç'te maden ocağındaki toprak kayması olayını araştırmak üzere, 3 başmüfettiş ile 1 müfettişin görevlendirildiğini bildirdi.

17:59 Bakan Yerlikaya son duruma ilişkin bilgileri NTV canlı yayınında paylaştı. Yerlikaya, "Cumhurbaşkanımız Dubai'de olmasına rağmen az önce kendilerine tekrar bilgileri arz ettim" dedi. Arama kurtarma çalışmalarının titizlilikle devam ettiğini söyleyen Yerlikaya, kazanın büyük miktardaki istiflenmiş olan toprak kütlesinin kayması sonucu meydana geldiğini ve 8-10 dönümlük toprak kütlesinin100 dönümlük alana yayıldığını aktardı. 

17:58 CHP Genel Başkanı Özür Özel, bir heyetin bölgeye hareket ettiğini söyledi. Özel, "Erzincan İliç'te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz. Genel Başkan Yardımcılarımız Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer, Milletvekillerimiz Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyemiz Baran Bozoğlu'dan oluşan parti heyetimiz bölgeye hareket etti. Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir" açıklamasında bulundu.

17:34 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maden sahasındaki toprak kayması olayında henüz toprak altında kaldığı belirtilen işçilere ulaşılamadığını söyledi. Koca açıklamasında, "Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun" dedi.

17:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Devlet olarak tüm imkânlarımızla sahadayız. Ekiplerimiz olayın yaşanması ile birlikte bölgede arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Bölgeye takviye ekipler de ivedilikle sevk edilmiştir. İrtibat kurulamayan kardeşlerimize ulaşmak için tüm çabamızı sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Soruşturma başlatıldı

17:19 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da inceleme ve soruşturma başlatıldığı belirtildi.

17.14 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve 4 Cumhuriyet Savcısı'nın görevlendirildiğini belirtti. Tunç açıklamasında, "Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Bakan Yerlikaya'dan açıklama: 9 işçiye ulaşılamıyor

17:01 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 kişiden haber alınamadığını bildirdi. Yerlikaya, "Maden işletmemizde saat 14:00 sıralarında göçük oldu. Madenden çıkarılan, dışarıda istiflenen bir toprak var. Onun kayması sonucu oluşan bir toprak kayması. Şu anda 400'e yakın çalışan var. 667 çalışandan 9 eksik olduğu söyleniyor. Bu arkadaşlarımıza kavuşmak için zamanla yarışıyoruz" dedi.

16:55 Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, “Şu anda bütün hazırlıklar tamam, çalışma yapılıyor. Ekipler yönlendirildi. İlk belirlemelere göre 9 veya 12 kişi toprak altında gözüküyor” dedi.

16:52 AFAD sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, göçük altında kalan işçilerin olduğu bilgisini doğruladı. AFAD açıklamasında, "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Bölge Kuzey Anadolu Fayı'nın üstünde"

16:45  Yer bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, HaberTürk yayınında konuştu. Pampal, "Bu bizim için sürpriz değil. Bu konuları camiada sıklıkla gündeme getiriyoruz. Son yıllarda Türkiye’de atın madenciliği yaygın şekilde gündemde. Özellikle bu zararlı kimyasallar nedeniyle protestolara neden oluyor. Bu bölge de öyleydi. Bu heyelan konusu maalesef çok büyük bir heyelan. Gördüğüm kadarıyla çok büyük. Bu beklenmedik bir şey değil. İnşallah can kaybı yoktur" dedi.

Pampal açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"Bölge Kuzey Anadolu Fayı'nın üstünde. Aletsel dönemin Türkiye’deki en büyük depremi 1939. Dünyanın en aktif faylarından biri. 10’un üzerinde 1939’dan beri deprem oldu. Erzincan’dan başlayıp Marmara’ya kadar sürekli depremler üreten bir fay bu. Bir de deprem olsa düşünün."

16:43 Toprak kaymasının yaşandığı maden sahasının işletmecisi Anagold şirketi, olaya ilişkin bir açıklama yaptı.

“Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.” denilen açıklamada, “Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz” denildi.

Siyanur sızıntısıyla gündeme gelmişti

Çöpler Madeni 2022 yılında da siyanür sızıntısı haberleriyle gündeme gelmişti. Bölgenin sızıntının ardından temizlendiği belirtilmişti. Şirketin internet sitesinde madenle ilgili şu bilgiler verildi: "Çöpler Madeni, Doğu Anadolu bölgesinde, Erzincan ilinde, İstanbul’un yaklaşık 1100 kilometre güneydoğusunda ve başkent Ankara’nın 550 kilometre doğusunda yer almaktadır. Çöpler Madeni inşaat çalışmalarına 2009 yılında başlanmış, 2010 yılının Aralık ayından itibaren de Çöpler’de altın üretimine geçilmiştir."

 

AYRINTILAR GELİYOR...

Gündem