Erdoğan-Miçotakis arasında Hamas gerilimi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasındaki görüşme sonrası yapılan ortak basın açıklamasına Hamas tartışması damga vurdu. Miçotakis, Hamas'ı terörist örgüt olarak nitelendirince, Erdoğan, "Hamas ülkesi Filistin'i koruyan bir direniş örgütüdür" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Erdoğan-Miçotakis arasında Hamas gerilimi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 15.08'de Esenboğa Havalimanı'na indi.

Başbakan Miçotakis'i, havalimanında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Vali Yardımcısı Murat Soylu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Theodoros Bizakis ile diğer yetkililer karşıladı.

Miçotakis buradan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti. İkili görüşme başladı.

Görüşme sonrası ikili ortak basın toplantısı için kameralar karşısına geçti.

Toplantıda konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- "Diyalog kanallarını açık tutmada mutabakatımız var. Sayın Başbakanla son derece samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. İkili gündemimizde yer alan konuları etraflıca gözden geçirdik."

- "İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin Yunanistan'daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz."

- "Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya ve Filistin Devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz"

Hamas gerilimi yaşandı

Miçotakis, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ilişkin açıklamasında Hamas'tan terör örgütü olarak bahsetmesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz alarak, "Eğer Hamas'a terörist örgüt derseniz bunu kabul etmem. Hamas ülkesinin topraklarını koruyan bir direniş örgütüdür. İsrail'in saldırılarında 45 bin Filistinli öldürüldü. Hamas hem ülkesini hem halkını koruyan bir örgüt. Biz Türkiye'de halen yaralanan Hamas üyelerinin tedavilerini yapıyoruz. Sizlere Birleşmiş Milletler'de Filistin'e verdiğiniz destek için teşekkür ederiz. Ama Hamas bizim için terörist bir örgüt değil. Burada fikirlerimiz ayrı" yorumunu yaptı.

Bunun üzerine Miçotakis, "Burada görüşlerimiz ayrı düşüyor ama biz de Filistin'de tarafların bir an önce barış sağlanmasını istiyoruz. Hepimizin ortak düşüncesi bu" dedi.

 

Gündem