Aile şirketleri dünyanın üçüncü büyük ekonomisi gibi gelir yarattı
Dünyanın en büyük 500 aile şirketinin gelirlerine göre sıralandığı Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi yayımlandı. Endekse göre; en büyük 500 aile şirketi toplamda 8,8 trilyon ABD doları gelir elde etti ve 25 milyondan fazla kişiye istihdam sağladı. Son iki yıl içinde bu şirketlerin neredeyse yarısı birleşme ve satın alma işlemlerine katıldı.
Uluslararası danışmanlık, denetim, güvence, strateji, kurumsal finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY ve St. Gallen Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan “Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi” yayımlandı. Dünyanın en büyük aile şirketlerinin küresel ekonomiye ne ölçüde katkıda bulunduğunu vurgulayan Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi'ne göre; dünyanın en büyük aile şirketleri, etkileyici bir şekilde ekonomik etki oluşturmaya devam ediyor. Endeksteki 500 şirket 2024 yılında toplam 8,8 trilyon ABD doları gelir elde etti. Endeksteki 500 şirketin toplam gelirleri, ülkelere göre GSYİH ile karşılaştırıldığında ABD ve Çin'in ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine eşit oluyor.
Küresel devler satın alma peşinde
Günümüzün zorlu iş ortamında bile, birleşme ve satın almalar (M&A) dünyanın en büyük aile şirketlerinin büyüme ve sermaye stratejilerinin temelini oluşturmaya devam ediyor. Endekste yer alan şirketlerin neredeyse yarısı (yüzde 47) son iki yıl içinde en az bir M&A işlemine dahil oldu. En büyük 500 aile şirketi; büyüme, istihdam ve faaliyet gösterdikleri toplumlardaki etkileri yoluyla dünya ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor. Açıklanan 242 işlemin yüzde 34'ünün (82 işlem) her birinin, hacim olarak 250 milyon ABD dolarını aştığı görülüyor.
Küresel 500 aile şirketinin yarısı Avrupa’da
Endekste sıralanan şirketlerin yüzde 47'si Avrupa'da, yüzde 29'u Kuzey Amerika'da, yüzde 18'i Asya'da ve yüzde 6'sı ise dünyanın geri kalanında yer alıyor. Önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa, endeksteki şirketlerin büyük oranına ev sahipliği yapıyor. Şirketlerin neredeyse yarısı (yüzde 47) Avrupa’da yer almakta olup Almanya, Fransa, İtalya ve İsviçre Avrupa'da en çok temsil edilen ülkeler arasında yer alıyor. Almanya 78 şirkete ev sahipliği yaparken endekste en fazla şirkete sahip ülkelerden biri oluyor. Türkiye’den ise 7 büyük aile şirketi endekste yer alıyor.
Endekste perakende sektörü öne çıkıyor
Perakende sektörü, endeksteki şirketlerin toplam gelirinin yüzde 26'sına (2,25 trilyon ABD doları) katkıda bulunarak, öne çıkan şirketlerin yüzde 20'si ile en büyük temsile sahip sektör konumunda bulunuyor. Perakende sektöründen elde edilen toplam gelirin neredeyse yarısı (yüzde 49) ABD merkezli şirketlerden geliyor. Sektör dünya genelinde 7,18 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Perakendeden sonra en çok öne çıkan sektörler arasında tüketici ürünleri (yüzde 19), üretim (yüzde 15) ve mobilite (yüzde 9) yer alıyor. Tüketici ürünleri sektörü; 1,5 trilyon ABD doları toplam geliri ve 4,4 milyon çalışanı ile endeksin gelir bakımından en büyük ikinci sektörü oluyor. Üretim ve mobilite sektörlerinde hem şirket sayısı hem de gelir bakımından en büyük katkı Almanya merkezli şirketlerden geliyor. Endekse göre, 16 üretim şirketi toplam 193 milyar ABD doları gelir elde ederken, 14 mobilite şirketi de 669 milyar ABD doları gelir elde ediyor.
EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları, Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“EY ve St. Gallen Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi dünyanın en büyük aile şirketlerinin küresel ekonomiye ne ölçüde katkıda bulunduğunu vurgulayan önemli bir endeks. Geçmiş yıllardaki endekslerle de paralel olarak dünyanın en büyük aile şirketleri, dünya ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlamaya devam ediyor. Endeksteki 500 şirketin toplam 8,8 trilyon ABD doları gelir elde ettiği görülüyor. Bu da aile şirketlerinin dinamik ortamlara uyum sağlama ve zorlu ortamlarda başarılı olma konusunda yetenekli olduklarını gösteriyor. Aile şirketlerinin uzun vadede sürdürülebilir büyümeye odaklanarak verimlilik ve finansman konusundaki temkinli adımları, başarılarının arkasındaki önemli çalışmaları olarak karşımıza çıkıyor.”
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.