Döviz fonlarına artan ilgi: Yatırımcılar hangi alternatifleri değerlendiriyor?
Mart ayı yatırım araçları için ilginç bir ay oluyor. ABD'de Trump ve tarife belirsizliği, yavaşlama sinyali veren ekonomi ve zayıflayan Dolar, Avrupa'da ise savunma harcamaları ve büyüme beklentileri ile güçlenen Euro yatırımcıların dikkatini döviz cinsi varlıklara çevirmesine neden oldu. Yurt içinde faizlerdeki gerilemenin de etkisiyle dövize talebin bir miktar canlandığını görüyoruz.
Son haftalarda yurt içi yerleşiklerin döviz talebinde artış dikkat çekiyor. Merkez Bankası’nın verilerine göre, 13 Şubat’tan itibaren döviz tevdiat hesaplarında (DTH) 8 milyar doların üzerinde artış yaşandı. Bu eğilim fon piyasasında da kendini gösteriyor. 2024 başından itibaren yatırımcıların döviz fonlarına ilgisi hızlanırken, son 1 ayda bu fonlara yaklaşık 2 milyar dolarlık giriş gerçekleşti.
Döviz bazlı serbest fonlar, nitelikli yatırımcılar için Dolar, Euro ve Pound gibi para birimleri üzerinden yatırım yapma imkânı sunuyor. Bu fonların içerikleri farklı risk seviyelerine sahip olmakla birlikte, üç ana kategoride değerlendirilebilir: Döviz Mevduat Ağırlıklı Fonlar, Eurobond İçeren Fonlar ve Yabancı Hisse İçeren Fonlar.
Döviz mevduat ağırlıklı fonlar: Güvenli getiri arayışı
Döviz mevduatı veya katılım hesapları ağırlıklı fonlar, düşük volatilite ile stabil getiri sağlamayı amaçlıyor ve mevduata alternatif olarak değerlendirilebilecek fonlar arasında yer alıyor. Yatırımcılar açısından en büyük avantajlarından biri, vergi avantajı sunmaları. Bankalarda açılan döviz mevduat hesaplarında stopaj oranı %25 iken, bu fonlarda stopaj oranı %15 seviyesinde bulunuyor.
Son dönemde yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği döviz fonları bu kategorideki fonlar oldu. Mart başından bu yana en fazla giriş alan fonlar arasında İş Portföy 12. Serbest Döviz Fon (ONS), Garanti Portföy 30. Serbest Döviz Fon (GRO), Garanti Portföy Serbest (Döviz-Avro) Fon (EUZ) ve Deniz Portföy 12. Serbest Döviz Fon (DAS) yer alıyor. Bu dört fona mart ayı itibarıyla yaklaşık 500 milyon dolarlık giriş gerçekleşti.
Eurobond içeren fonlar: Vergi avantajı ve çeşitlendirme
Eurobond içeren döviz fonları, Hazine’nin veya özel sektör şirketlerinin yurtdışında ihraç ettiği döviz bazlı borçlanma araçlarına yatırım yapıyor. Mevduat ağırlıklı fonlara kıyasla daha yüksek risk içeriyor, ancak vadeye göre farklı risk profilleri sunabiliyor.
Kısa vadeli Eurobond fonları daha düşük dalgalanma gösterirken, uzun vadeli fonlar faiz oranları ve CDS hareketlerinden daha fazla etkilenebiliyor. Son dönemde Eurobond yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar için alternatif sunan bu fonların bir diğer önemli avantajı ise vergi avantajı.
Eurobond yatırımı doğrudan yapıldığında, elde edilen kazanç beyan edilmek zorunda kalınıyor ve vergi oranı %40’a kadar çıkabiliyor. Ancak Eurobond fonları aracılığıyla yatırım yapıldığında stopaj oranı %15 olarak uygulanıyor. Bu nedenle, Eurobond’a yatırım yapmak isteyenler için fonlar vergi açısından daha avantajlı bir seçenek sunuyor.
Yabancı hisse içeren döviz fonları: Risk ve getiri potansiyeli
Yabancı Hisse İçeren Fon ve dövizle yatırım sağlayan fon alternatifinin diğer kategorilere göre sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu fonlar, portföylerini yabancı hisse senetleri ve ETF’lere (Borsa Yatırım Fonları) dayandırarak yatırımcılara doğrudan USD cinsinden yatırım yapma imkânı sunuyor.
TEFAS’ta işlem gören tek yabancı hisse içerikli serbest döviz fonu Kare Portföy Serbest Döviz Fonu (KRS) olarak öne çıkıyor. Fonun portföyüne baktığımızda, S&P 500, Nasdaq ve Russell 2000 gibi büyük endekslerin ETF’lerinden oluştuğunu görüyoruz. Ayrıca Nvidia, Meta, Microsoft ve JP Morgan gibi teknoloji ve finans devlerine yatırım yapıyor.
Yabancı hisse senetleri içerdiği için bu fon, diğer döviz fonlarına kıyasla daha yüksek risk taşıyor. Ancak ABD’deki teknoloji hisselerinin performansına bağlı olarak uzun vadeli büyüme potansiyeli taşıdığı söylenebilir.
Döviz fonları, döviz bazında çeşitlendirilmiş yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için alternatif olmaya devam edecek gibi görünüyor. Ancak yatırımcıların kendi risk profillerine uygun fonları seçmesi önemli olacaktır.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.