Enerjiye ticaret penceresinden bakmak
Türkiye’nin 1970’li yıllarda Ege’de Yunanistan ile yaşadığı gerilimi, MTA Sismik 1 Araştırma Gemisi’nin Ege’ye açıldığı haberleriyle hatırlıyorum. O gemiyi yıllar sonra Boğaziçi’nde bir koyda gördüğümde “Ege’de Yunanistan’a meydan okuyan o gemi bu muymuş?” demiştim kendi kendime. Çünkü ben diyeyim bir takadan hallice, siz deyin bir koster büyüklüğünde bir gemiydi.
Nereden nereye? 2012-2013 döneminde Türkiye’nin kendi sismik araştırma gemisine sahip olacağı haberleri önümüze geldi. 2018’e geldiğimizde araştırma gemisinin yanına derin deniz sondaj gemisi Fatih eklenmişti. Yetmemiş, ikinci sismik araştırma gemisi ile iki derin deniz sondaj gemisi daha kısa aralıklarla filoya eklenmişti.
Ve ilk sonuç: Toplam sekiz derin deniz sondajından sonra 9’uncu kuyuda, Karadeniz’de 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yapıldığı açıklanmıştı. Kesinleşmiş bir rezerv mi değil mi tartışmaları altında, şu günlerde rezerv rakamının yukarı yönlü revize edileceğine dair bilgiler gelmeye devam ediyor. Her neyse...
Bu arada Atina ve Ankara arasındaki gerilimin artması, herkesi Akdeniz, Ege ve hepsinden öte, enerji diplomasisi uzmanı haline getirdi. Tamam sakıncası yok, herkes konuşsun bu konuyu. Ama Türkiye, adına konuşacakların, yapacakları açıklamaları haklılığın verdiği bir sükunetle ve diplomatik teamülleri göz önünde bulundurarak yapmalarında fayda var. Herkesten diplomat gibi davranmasını bekleyemeyiz elbette. Ama konuya nereden ve nasıl yaklaşılması gerektiği sorusuna cevap verirken şu sıralamaya dikkat etmekte fayda var. Bu konu öncelikle ekonomik-ticari ilişkiler çerçevesinde değerlendirilmeli ve Türkiye adına konuşacaklar bu çerçeveyi kullanmalı. İkinci sırada siyasi-diplomatik temaslar ve yaklaşım yer alabilir. Umarız gerekmez ama askeri perspektif, en son gündeme getirilecek pencere olmalı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.