Ne faiz değişti, ne söylem...
Merkez Bankası makul olanı ve bekleneni yaptı ve faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi.
Para Politikası Kurulu dünkü toplantısında tüm faiz oranlarının sabit bırakılmasını kararlaştırdı.
Haftalık repo ihale faiz oranı yüzde 46’da, gecelik borç verme faiz oranı yüzde 49’da, gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 44,5’te sabit bırakıldı.
Bu oranlar, “şimdiki koşullara” göre PPK'nın bir sonraki toplantısının yapılacağı 24 Temmuz'a kadar bu düzeyde uygulanacak. “Şimdiki koşullar” vurgusuna niye ihtiyaç duymak gerektiği de ortada... Yanı başımızda sürmekte olan ve hangi silahlara ve hangi coğrafyaya doğru evrileceği artık kestirilemez hale gelen savaş yüzünden olabildiğince temkinli davranmak, değerlendirmeleri olabildiğince temkinli yapmak gerekiyor.
Ya da yurt içinde 19 Mart benzeri bir süreç yaşanmayacağının garantisini kim verebilir ki? Siyaseten her an her şey olabilir. Bu da Merkez Bankası’nı 19 Mart’ın hemen ertesinde olduğu gibi bir ara karar almaya itebilir.
O yüzden biz hep “şimdilik” demeye devam edelim!
“Jeopolitik gelişmeler...”
Merkez Bankası’nın dünkü PPK açıklama metninin de oldukça yalın bir dille ve detaya girilmeden kaleme alındığı dikkat çekiyor.
İsrail-İran savaşına doğrudan hiç atıfta bulunulmayan PPK metninde “Jeopolitik gelişmelerin ve küresel ticarette artan korumacılığın dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir” denilmekle yetinilmiş.
Doğrusu da bu. Zaten Merkez Bankası’ndan uluslararası ilişkiler ve savaşla ilgili bir değerlendirme yapması da beklenemezdi. “Jeopolitik gelişmeler” denilmek suretiyle neyin kastedildiği belli.
Bunun dışında daha önceki PPK metinlerinden çok ayrışan bir ifade yok.
Enflasyonun ana eğilimi...
PPK açıklamasında enflasyonun ana eğiliminin mayıs ayında gerilediği, öncü verilerin ana eğilimdeki düşüşün haziran ayında da sürdüğüne işaret ettiği belirtiliyor.
Merkez Bankası’nın dikkat çektiği ana eğilim. Dolayısıyla bu ifadeden haziran ayında düşük bir enflasyon beklendiği sonucu çıkarmak pek doğru olmaz. Zaten “ana eğilim” vurgusuyla mevsimsellikten arındırılmış, ayrıca bu aya özgü olarak akaryakıt fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanacak “arızi” artışlar dikkate alınmamış oranlar kastediliyor.
Dolayısıyla haziran için bir tahmin yapmak erken olsa da Merkez Bankası’nın “Ana eğilim mayısta geriledi, bu durum haziranda da sürüyor” ifadesinden haziranda mayıstan daha düşük bir artış beklendiği sonucu çıkarılamaz.
Ezberlenen ifadeler...
Merkez Bankası’nın PPK metinlerinde noktası, virgülüne kadar neredeyse aynen korunan bazı ifadeler var. Henüz ezberlememiş(!) olanlar için o ifadeleri aktaralım:
“Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda tüm para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.”
Fonlama yüzde 46’dan...
Merkez Bankası 17 Nisan’daki PPK toplantısında 18 Nisan’dan geçerli olmak üzere haftalık repo ihale faiz oranını yüzde 46’ya çıkarmış ancak o tarihten sonra fonlama ağırlıklı olarak gecelik borç verme kanalından gerçekleştirilmişti.
Merkez Bankası’nın son günlerde ise fonlamayı tümüyle yüzde 46’dan yapmaya başladığı dikkat çekiyor.
13 Haziran Cuma günü ile bu haftanın ilk üç gününde ortalama fonlama maliyeti yüzde 46 oldu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.