Nükleer güce hücum!
ABD'nin Başkan Donald Trump'la başlayan "içe dönüş" politikası küresel güvenlik meselesinde tüm taşları yerinden oynattı.
Trump politikaları, ABD'den bakıldığında görünen en büyük küresel rakibin Çin olduğunu ortaya koydu. Avrupa'dan bakınca ise "rakip" farklı. Ukrayna'nın neredeyse yarısını işgal eden, Gürcistan'ı bölen, Balkanlar'ı da karıştırmaya başlayan Rusya, yaşlı kıta açısından en ciddi "hasım" konumunda.
Ukrayna'daki savaş Rusya'nın konvansiyonel gücünün durdurulabileceğini ortaya koydu. Ancak Moskova'nın elinde bir de "nükleer güç" var; Avrupa'yı ciddi şekilde ürküten bir nükleer silah gücü bu.
İlk hamle Polonya'dan geldi
ABD'nin son 75 yıldır Avrupa'ya sağladığı en büyük koruma şemsiyesi, önceleri SSCB'ye, ardından da Rusya'ya karşı kurduğu nükleer caydırıcılıktı. ABD'nin geri çekilmesi halinde, Avrupa'daki mevcut nükleer gücün Rusya'yla rekabet edebilme şansı yok. Nitekim Avrupa ülkelerinde "nükleer silaha hücum" evresine girilmiş görünüyor.
İlk resmi açıklama Rusya'nın nefesini ensesinde hisseden Polonya Başbakanı Tusk 'dan geldi. Tusk, Parlamento'daki konuşmasında ülkesinin nükleer silah elde etmeye çalışacağını açıkladı. Avrupa'da nükleer güç olarak öne çıkan Fransa, yaşlı kıtadaki yeni "nükleere hücum" trendini beslemeye hevesli. Nitekim Tusk da ülkesinin Fransa'nın "nükleer şemsiyesi altına girme" eğiliminden bahsetti konuşmasında.
Ortadoğu da hareketli
Trump'ın ABD'yi "küresel jandarmalık" görevinden çekmeye başlamasıyla birlikte Ortadoğu da nükleer silah meselesinde hareketlenmiş görünüyor.
İran'ın durumu malum; Tahran yönetiminin "nükleer planımız barışçı amaçlar içeriyor" açıklamasının dünyada pek alıcısı yok. Nitekim Trump da geçen hafta yine İran'ın nükleer kapasitesini konu edip, bunun nükleer silah gücüne dönüşmemesi için Tahran'la "diyaloğa hazır olduklarını" açıkladı.
İran'ın ABD'ye yanıtı ise olumsuz oldu. Hamaney ABD'yi "dünyanın zorbası" olmakla suçlayarak, "Bazı zorba hükümetlerin müzakere konusundaki ısrarları, sorunları çözmeyi değil, tahakkümlerini artırmayı amaçlıyor" dedi. Belli ki Filistin, Suriye ve Lübnan üzerindeki etkisini kaybeden İran'ın nükleer güç konusunda geri adım atmaya niyeti yok.
İran'ın durumu, Ortadoğu'daki en büyük rakibi Suudi Arabistan'ı da hareketlendirmiş görünüyor. Suudiler'in yakın zamanda ülkeyi ziyaret edecek Trump'dan bu konuda "anlayış ve destek" isteyeceklerinin işaretleri gelmekte.
Ve elbette nükleer programını hiç açık etmeyen, ancak Ortadoğu'daki hemen herkesin nükleer silah sahibi olduğuna inandığı İsrail de hesaba katılmalı.
ABD'nin geri çekilmesiyle birlikte Avrupa'da değeri artmaya başlayan Türkiye'nin de bu yeni trendden etkilenmemesi imkansız. Yıllarca "ittirdikleri" Türkiye'yi, şimdilerde yanlarına çekmeye çalışan Avrupalılar, bunun bedelinin ne olacağını bulmaya çalışıyorlar.
Suriye'de İsrail'le, Karadeniz'de Rusya ile karşı karşıya gelme ihtimali büyük olan Türkiye'nin Avrupa'ya çıkaracağı faturalardan birinin de "nükleer güç" olma olasılığı kimseyi şaşırtmasın...
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.