Sadece savunma, AB ile yakınlaşmaya yetmiyor
Dünya büyük kaosa doğru ilerliyor; Gazze'de yaşananlar malum. Ukrayna savaşı da ABD Başkanı Trump'ın ağırlığını koymasına rağmen bitirilemedi. Şimdi tüm bunlara, nükleer savaşa evrilmesi an meselesi olan Hindistan-Pakistan çatışması eklendi. Tüm ülkeler açısından yeni ittifaklar kurma zamanları.
ABD Başkanı Trump'ın dışlayan tavrı, NATO için alarm zillerini çalarken, Türkiye de iş birliği için yönünü Avrupa'ya dönmeye başlamıştı. Avrupa'da savunma alanında Türkiye'ye duyulan ihtiyacın, Avrupa Birliği üyeliğinin de kilidini açacağı hesapları yapılıyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.
AP'nin Türkiye raporu: Kötünün kötüsü...
Avrupa Parlamentosu'ndaki Türkiye raporu görüşmelerinde ortaya çıkan tablo, "kötünün kötüsü", yani daha önceki yıllarda kabul edilen kötü raporları da aşar nitelikte.
Söz alan Rum ve Yunan vekillerin eleştirileri önceki yıllarla benzer; Türkiye'yi Kıbrıs'ta "işgalci" olarak nitelendirip, Doğu Akdeniz'de sorun çıkaran ülke olarak betimlediler.
Ancak bunlara yenileri de eklendi;
En sert eleştiriler, AK Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası tüm rakiplerinin hapiste olmaları üzerine gerçekleşti. En çok Ekrem İmamoğlu'nun adı gündeme getirildi. Ancak Selahattin Demirtaş'ın, Figen Yüksekdağ'ın isimleri de görüşmeler boyunca pek çok kez anıldı.
Gelen bir başka eleştiri ise Türkiye'deki ekonomik kötü gidişe ilişkin oldu;
Türkiye'nin "Avrupa'nın Bangladeş'i haline geldiğinin", Avrupa'nın kapısında "ucuz üretim ülkesine" dönüştüğünün dile getirildiği görüşmelerde, bunun da Türk vatandaşları üzerinden değil, daha fakir ülkelerden gelen işçiler üzerinden gerçekleştirildiğine vurgu yapıldı.
İlginç şekilde, bir yandan sığınmacıları ülkesinde tutmak için Türkiye'ye bugüne kadar 9 milyar Euro veren AB, diğer yandan da Türkiye'yi bu sığınmacılara kapılarını açmakla eleştiriyor.
Raporun kendisinde de ülkede sivil toplum ve muhalefete yargı yoluyla gerçekleşen baskılar sert ifadelerle eleştiriliyor. Ancak başka unsurlar da var; Malum Kıbrıs-Yunan taleplerinin yanı sıra, Türkiye'nin hâlâ Hamas'la ilişki içinde olmasından, BRICS'e üyelik başvurusuna kadar pek çok konuda ayrıca olumsuz tavır alıyor Avrupa Parlamentosu.
Raporu yazan İspanyol Parlamenter Sanchez Amor da lafını esirgemeyenlerden:
"AB'ye üyelik için yol planı bellidir ve bu tartışmaya açık değil. Türkiye ile üyelik müzakereleri donmuş durumda ve yeniden başlaması için ortada bir neden yok..."
Ülkede her kesime yönelik "baskının artmakta olduğunu" da söyleyen Amor, "TÜSİAD liderlerinden İmamoğlu’na kadar herkes yargı baskısı altında. Türkiye güvenlik açısından önemli bir ülke, evet. Ancak Türkiye bizim dış politikamızla sadece yüzde 5 uyum sağlamış durumda ve ülkede hâlâ Rus füzeleri var" mesajı verdi.
Ankara'nın büyük ihtimalle "çöpe attık" diye tepki vereceği AP raporu, yaşlı kıtanın Türkiye'yi nasıl gördüğünü ortaya koyuyor.
Türkiye'nin muazzam ordusu da, savunma sanayisindeki atılımı da, ne Avrupa'nın, ne de Avrupa'dan gelecek yatırımın kapısını açamayacak gibi görünüyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.