Suriye'den AB'ye, Filistin'den ABD'ye işler iyi gitmiyor
Türkiye'de iç politikada yaşanan girdap, dışarıya da yansımış durumda.
ABD'de Başkan Trump'ın işbaşına gelir gelmez Avrupa üzerindeki 70 yıllık "Amerikan güvenlik şemsiyesini" kaldırması ilk etapta Türkiye'ye yaramıştı. Avrupalılar ABD'nin yarattığı boşluğu Türk ordusu ile kapatma yoluna girmişlerdi. Bunun Türkiye'yi AB üyeliğine taşımasa bile, Gümrük Birliği modernizasyonundan vize muafiyetine, Türk savunma sanayisinin güçlendirilmesine kadar pek çok getirisi olabileceği hesaplanıyordu.
Ama araya 19 Mart tutuklamaları girdi ve ilk adım Almanya'dan geldi; Eurofighter savaş uçağı satışı Berlin'in vetosuna takıldı.
AB'nin Orta Asya hamlesi ise, KKTC'nin Türk Devletleri Örgütü nezdindeki kazanımı olan "gözlemci üyelik" statüsünü boşa çıkardı.
Şimdilerde Yunanistan da hareketlenmiş görünüyor; "mekansal deniz planlaması" adı altında Ege'de karasularını 12 mile çıkarmanın taşlarını döşüyor Atina yönetimi.
Suriye'den uçuş yasağı hamlesi mi?
Suriye'den de kötü haberler geliyor;
THY, İstanbul-Şam uçuşlarına Ocak ayında başlamıştı. 21 Nisan'da ise Ajet'in Şam'a uçmaya başlayacağı duyuruldu. Ancak AirportHaber sitesine göre, Ajet'in Suriye uçuşları Şam yönetimi tarafından durduruldu. Haberde, THY uçuşlarına şimdilik dokunulmadığı, ancak Türkiye'ye 10 günlük süre tanındığı, bu sürede Türk hava sahası Suriye sivil havacılık markalarına açılmazsa THY uçuşlarının da durdurulacağı iddiası yer aldı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'nun Şam'a gitmesi belki de bundan.
Bir başka çelişki Filistin meselesinde; Dışişleri Bakanı Fidan, Ankara'da Hamas'ı ağırlarken, HTŞ Lideri Colani/El Şara, Filistin İslami Cihad Hareketi'nin Suriye'deki iki temsilcisini tutukladı. Şara, ABD'nin yaptırımları kaldırma konusundaki en ağır şartlarından biri olan ülkeyi Filistin hareketinden temizlemeye başlamış görünüyor.
Ankara'dan bu konuda hiç ses çıkmaması bir tarafa, CHP'nin İstanbul'da yapmak istediği Filistin'e özgürlük mitinginin de polis tarafından dağıtılmaya çalışılması dikkat çekiciydi.
Jeffrey: ABD askeri Suriye'den çekilmiyor
Ankara ne yaparsa yapsın, ABD'deki Trump yönetimini de "memnun edemiyor" gibi;
ABD'nin, PKK elebaşı Öcalan üzerinden MHP Lideri Bahçeli tarafından başlatılan sürece karşı, Suriye'deki PYD-YPG yönetimini HTŞ ile masaya oturtarak "meşrulaştırdığı" malum. Milli Savunma Bakanı Güler bile Fırat'ın doğusundaki oluşumdan PYD-YPG diye değil, Amerikalıların koyduğu "Suriye Demokratik Güçleri" ismiyle bahsetmeye başladı.
Bunun karşılığında Türkiye, Suriye'deki Amerikan askerlerinin çekilmesini, böylece ABD'nin PYD-YPG'ye "fiili hamiliğinin" sona ermesini bekliyordu. ABD'nin bölgedeki asker sayısını azaltması da Ankara'da bu yöndeki umutları da artırdı.
Ancak kötü haber, Trump'ın bir önceki başkanlık döneminde Suriye'den sorumlu temsilcisi olan Jim Jeffrey'den geldi. Jeffrey, Türkiye'de hükümete yakın medya organlarına demeç vererek, Suriye'deki Amerikan askerlerinin tümden çekilmelerinin söz konusu olmadığını açıkladı.
Güçsüz düşen ülkeler, en büyük darbeleri dış politikada alırlar. Türkiye de bu kuralın istisnası değil...
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.