Yeni dünyanın kurallarına hızlı adapte olmalıyız

Gülsüm ERDEM EMEN
Gülsüm ERDEM EMEN ADANA'DAN

Normalleşmeye çalıştığımız şu günlerde bir yandan da değişen dünya ticaretine ayak uydurmaya gayret ediyoruz. Dijitalleşmenin hız kazandığı, e-ticaretin yükseldiği, video konferansların, akıllı otomasyon teknolojilerinin öne çıktığı yeni dönemde bir adım öne geçebilmek yeni dünyayı iyi okumamızla mümkün.

Marmara Bölgesi’ne alternatif olarak öne çıkan Doğu Akdeniz’in sanayi kenti olan Adana’nın kendini ve bölgesini yeni dünyanın kurallarına uygun dönüştürmesi gerek. Bunu çok da hızlı yapmalı. Geleneksel iş yapma alışkanlıklarımızı artık değiştirmeliyiz. Evet e-ticaret konusu Adana için yeni bir konu değil. Adana Ticaret Odası bu alanda üyelerine çeşitli eğitimler veriyor. Özellikle KOBİ’leri e-ticarete ısındırarak, dijital dünyaya uyum sağlamaları noktasında öncülük ediyor. Pandemi öncesi belki bu yeterliydi ama baş döndürücü bir hızla evrildiğimiz şu günlerde daha fazlasına ihtiyaç var. Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe’nin de dikkat çektiği gibi; “Dünya küçüldü. Adana’nın en ücra bir köyünden dünyanın diğer tarafındaki bir ülkeye ürün satmak hiç de zor değil. Zor olan bu hıza ayak uydurarak ayakta kalabilmek. Bu teknolojiye yetişmek zorundayız. Piyasa dalgalanmaları her ne kadar ekonominin ana gündemini belirliyorsa da küreselleşmenin doğası sessiz sedasız derin değişimler yaşıyor.”

Diğer taraftan ticaretin vazgeçilmezi, fuarlar. Artık fuarlar da dijital ortama taşındı. Adana bu konuda da üstüne düşeni yapıyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Adana Şubesi 1. Bölgesel Dijital Expo Fuar’ını hayata geçirerek, bölge firmalarını dünyaya tanıtmanın hazırlıklarını yapıyor. Akdeniz bölgesini kapsayacak ilk dijital fuar 7 Temmuz’da açılacak. Koronavirüs sürecinde uzaktan toplantılara, eğitimlere, e-ticarete hızlı bir şekilde uyum sağlayan iş dünyasının dijital fuarlara da adapte olması zor olmayacak gibi. MÜSİAD 1. Bölgesel Dijital Expo Fuar’ında Adana başta olmak üzere Antalya, Alanya, Burdur, Denizli, Fethiye, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin, Muğla ve Uşak’taki şirketlerin stantları yer alacak. Fuar 7 Temmuz-13 Temmuz tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. MÜSİAD Adana Şube Başkanı Burhan Kavak’ın da dediği gibi, “Gerçek fuar atmosferini cep telefonlarımızda yaşayacağımız bir dönemdeyiz.”

Bölge olarak, ülke olarak bu sürece ne kadar hızlı uyum sağlarsak o kadar varız. Katılımcıların katalog basım maliyetine yerelden ulusala binlerce ziyaretçiye ulaşacağı bu tür organizasyonlar, sonrasında ortaya çıkan iş hacmine bakılarak zenginleştirilip, geliştirilerek, büyütülebilir. Bölge olarak büyük yatırımlara ev sahipliliği yapma hedefimizi yeni dünyada dijital ortamda da var olarak sürdürebiliriz ancak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar