Bambaşka bir Adana konuşacağız

Gülsüm ERDEM EMEN
Gülsüm ERDEM EMEN ADANA'DAN

Adana 2020 yılından umutlu. Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü’den gelen haberler moralleri yükseltti. Doğal gaz, elektrik ve su tüketimi hakkında bilgi veren Sütcü, bir önceki yıla göre tüketimin yüzde 7.7 arttığını, 2019 yılı Aralık ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.52 artış gerçekleştiğini söyledi. Tüketimin artması üretimdeki artışı ifade ettiği için bu kıpırdanmalar Adana’da ‘ohh be’ dedirtti.

Bununla birlikte beklenen yatırım hamleleri hız kazanmaya başladı. Bölgenin önemli firmalarından Sasa, Yumurtalık’ta gerçekleştireceği yatırım için arazi teminini beklediğini ve bu aşamanın ardından, sadece bölge için değil ülkemiz adına en büyük projelerden birini hemen başlatabileceğini açıkladı. 400 milyon doları bulan yatırımı, yıl içerisinde tamamlamayı hedefleyen firmanın bölgede ciddi istihdam sağlaması bekleniyor.

Beni son dönemde heyecanlandıran yatırım haberleri ise Yumurtalık Serbest Bölgesi’nden geldi. Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (TAYSEB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aydın Erdemir, bölgenin gemi ve mega yat inşa ve bakım onarım sektörlerinde rakipsiz bir kümelenme ve yatırım bölgesi olarak giderek önem kazandığına dikkat çekti. Türkiye’nin bu konuda dünyada 4’üncü sırada yer aldığını, sektörün yoğunlaştığı Yalova, Tuzla, Kocaeli ve Antalya’da kapasite doluluğu yaşandığını, bu nedenle yeni yatırım bölgelerine gereksinim duyulduğunu anlatan Erdemir, 4. 6 milyon metrekare üzerine kurulu Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin sektör açısından rakipsiz konumda olduğu bilgisini verdi. Ama bölgenin asıl dikkat çeken yönü bence ne Türkiye’de ne de Doğu Akdeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerde her türlü gemiye gerekli hizmeti verebilecek donanımlı bir mega tersane bulunmaması.

Bölgede yeni bir mega tersane hazırlığı var

Bölgede faaliyette olan Akdeniz Tersanesi gemi inşa, bakım ve onarımı konularında zaten çalışıyor. Asıl heyecan yaratan ise ÇED ve proje çalışmaları tamamlanmış olan başka bir mega tersanenin hazırlıklarının yapılıyor olması. Adını şu an için paylaşamadığımız bir firmamız 2020 içinde yatırıma başlayacak. Bölgenin potansiyeline dikkat çekeceğine inanılan bu yatırımla birlikte sektörde yeni yatırım haberlerinin geleceği ümit ediliyor. Umarız öyle de olur.

Rönesans Holding’in Cezayir’in milli şirketi Sonatrach ve Güney Koreli GS E&C ile 1.4 milyar dolarlık yatırımla ortak olarak hayata geçireceği Polipropilen Üretim Tesisi ise bölgeyi farklı bir boyuta taşıyacak. Bu devasa tesis, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ndeki yatırımların ilki olacak. Bu yılın son çeyreğinde birinci etap yatırımına başlayacak olan Rönesans, 2023’de tamamlanmasını hedeflediği tesiste, yıllık 450 bin ton üretim kapasitesiyle Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına katkı sağlayacak.

Adana hızlı bir büyüme sürecine girmeye hazırlanıyor. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bambaşka bir Adana’dan, Çukurova’dan konuşuyor olacağız…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar