Adana toprağına sahip çıkmalı

Gülsüm ERDEM EMEN
Gülsüm ERDEM EMEN ADANA'DAN

Mis gibi kokan portakal çiçekleriyle süslenmiş Adana, rengarenk sokaklarıyla kıpır kıpır insanlarıyla tam bir coşku içinde olacaktı geçen hafta. Geçen yıl yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı Portakal Çiçeği Karnavalı’na bu yıl 1,5 milyon kişinin katılması bekleniyordu. Yaratacağı ekonomik hacmin ise bir önceki yıla oranla yüzde 20 artışla 150 milyon TL’ye ulaşması hedefleniyordu. Olmadı... Ne yazık ki hep birlikte bir sinemaya gitmiş ve beklenmedik bir anda izlediğimiz o filmin içine girmiş figüranlar gibiyiz. Sürekli değişen rakamlara kitlendik. Sürecin ne zaman, nasıl, ne kadar kayıpla sona ereceğini bekliyoruz.

30 büyükşehire getirilen sokağa çıkma yasağı aklıma yakın zamanda Adana İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez ile yaptığımız sohbeti getirdi. Merkezinde Adana bulunan Çukurova’nın ‘dünyanın en değerli gayrimenkulu’ olduğunu söyleyen Sönmez, “Şu anda dünya genelinde yaşanan koronavirüs salgını ile dünyada bütün ülkeler, şehirler kilitlense, hangi kent ayakta kalabilir, kendini geçindirir, insanlarının karnını doyurabilir diye baktığınızda, Adana ön sıralarda yer alır. Bu şehrin ne kadar kıymetli olduğunu, topraklarının kirletilmemesi gerektiğini herkes görmeli. Bu bilinci kısa sürede aşılamalıyız. Çünkü topraklarımız her gün kirleniyor ve gelecekte bize büyük zenginlik getirecek asıl kaynağımızı kaybediyoruz” demişti. Gün geçtikçe bunun ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Hep bahsedilen gıda savaşları çok da uzağımızda değil gibi.

Yaşadığımız süreçte en başta gıdada kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Toprağımıza, çiftçimize, tarım işçilerimize sahip çıkmanın ülke olarak bizi nereye taşıyacağını da görmeliyiz. Neyse ki bu anlamda Adana’da doğru adımlar atılıyor. Adana Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında COVID-19 Tedbirleri Kapsamında Tarımsal Faaliyetleri Değerlendirme ve Yönlendirme Komisyonu kuruldu. Bu komisyan çiftçinin her türlü sorununa anında müdahale etmek ve yerelde çözmek için önemli bir oluşum. Gıda zincirinde olası yaşanabilecek sorunların önüne geçilecektir. Kurulan bu komisyon eminim hızlı ve doğru kararlar alarak üreticiye güven verecektir. Her şeyden önce “yanınızdayız” mesajı verilmiş oldu. Bu bile gerçekten şu günlerde çok önemli.

Çukurova gibi tarım açısından küresel ölçekteki önemli ovalardan birinin merkezinde olan Adana tarım ve sanayii başarılı bir şekilde harmanlayabilmiş illerimizden. Ama Adana’da artan nüfus ve göç, kent merkezine yakın tarım arazilerini inşaat sektörü için hazine değerinde arsalara dönüştürmüş durumda. İnşaatların arasında kalmış limon bahçeleri, lahana, marul tarlaları insanın içini acıtıyor. Geleceğimizin taş binalarda değil de toprakta olduğunu daha net gördüğümüz şu günlerde umarım gereken dersler alınır, adımlar atılır. Yerelde oluşan bu bilinçle toprağına sahip çıkan Adana’yı daha güzel yarınlara taşır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar