İlk alarm geldi: Küresel konteyner endeksi düşüşte!
Küresel konteyner trafiği martta hız kesti. Ticaret hacmindeki bu düşüş, ABD'nin belirsiz gümrük politikalarının küresel lojistik üzerindeki ilk etkisi olarak yorumlanıyor. Çin limanlarındaki yavaşlama dikkat çekiyor.
Küresel konteyner hacmi, ABD gümrük politikası nedeniyle ilk alarm sinyallerini gönderiyor.
RWI-Leibniz Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü ve Nakliye Ekonomisi ve Lojistik Enstitüsü'nün (ISL) mevsimsel olarak düzeltilmiş Konteyner Verimlilik Endeksi, bir önceki ayda görülen 137,6 puana kıyasla mart ayında 135,3 puana geriledi.
Kuzey Euro Bölgesi ve Almanya'daki ekonomik gelişmeye ilişkin gösterge sağlayan Kuzey Menzili Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre 112,8 puandan 112,1 puana indi.
Çin limanlarında konteyner hacmi bir önceki aya göre revize edilen 157,8 puandan 154,8 puana geldi.
RWI'nin Ekonomik Araştırma Başkanı Torsten Schmidt, "Ocak ve şubat aylarında dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde konteyner hacmi artarken, bunu mart ayında bir düşüş izledi. Tüccarlar, açıklanan tarifeler yürürlüğe girmeden önce yılın ilk iki ayında mallarını göndermek için acele etmiş gibi görünüyor. Özellikle Çin ile ABD arasındaki ticaretin önümüzdeki aylarda daha fazla baskı altına girmesi muhtemel. Tarifeler bazı ülkeler için geçici olarak askıya alınmış olsa da, bu her şeyin yolunda olduğunu söylemek için pek de bir sebep değil; düzensiz tarife duyuruları ve gelecekteki ABD ticaret politikasının öngörülemezliği, küresel piyasaları kalıcı bir belirsizlik durumunda tutmaya devam ediyor" dedi.
Endeks, ISL Monthly Container Port Monitor tarafından 90 uluslararası limanda sürekli olarak toplanan konteyner üretim verilerini dikkate alıyor ve bu veriler küresel konteyner üretim hacminin yaklaşık %64'ünü temsil ediyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.