Ticaret savaşında yeni cephe: Çinli firmalar gözünü yeni pazar ve fabrikalara dikti
ABD ile yaşanan ticaret savaşı nedeniyle geleneksel pazarlarda zorluk yaşayan Çinli ihracatçılar, Kanton Fuarı ve CICPE gibi etkinliklerle yeni müşteriler arıyor. Farklı ülkelere üretim tesisleri kurarak küresel tedarik zincirindeki yerlerini güçlendirmeye çalışıyor. Pek çok firma, markalaşma ve pazar çeşitliliğiyle dirençli kalmanın yollarını arıyor.
Çinli ihracatçılar, ABD ile Trump’ın gümrük vergilerinde karşılıklı el artırarak sürdürdükleri ticaret savaşında küresel pazarlara açılmak için yeni fırsatlar aramaya başladı.
ABD gibi geleneksel pazarların ötesinde yeni fırsatlar ve gümrük vergisi etkilerini dengelemek için satış kanalları yaratabilecekleri ticaret fuarlarına yöneldiler.
Çeşitli ticaret fuarları arasında iki büyük ticaret fuarı - Kanton Fuarı ve Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı (CICPE) - işletmeler için kilit platformlar olarak hizmet veriyor.
Çinli ihracatçılar alternatif müşteri peşinde
Bu yıl Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaleti'nin metropolü Guangzhou'da düzenlenen Kanton Fuarı'ndaki stantlar, alternatif pazarlarda yeni iş ilişkileri kurmayı uman Çinli ihracatçılar arasında büyük rağbet görürken, şöyle söylüyorlar:
"ABD’nin yanı sıra yurt dışındaki pazarlarımızı da kesinlikle genişleteceğiz. Bu ürün şu anda önemli bir odak noktası. Güncel işlevlere sahip. Polonya ve Hollanda'dan müşteriler bizimle burada özel bir dağıtım anlaşması imzalamak istediler.”
Çinli ihracatçılar, satışlarını artırmanın ötesinde, küresel pazarlardaki varlıklarını güçlendirmek için denizaşırı üretim tesislerine de yatırım yapıyor.
Çeşitlendirme ve esnekliği koruma arayışı
Katılımcılardan Huang Shuyu, "Denizaşırı fabrikalar kurmak için 10 milyon yuan (yaklaşık 1.37 milyon ABD doları) yatırım yapmayı planlıyoruz. Aslında plastikler, SMT (yüzeye montaj teknolojisi) yamaları ve renkli kutular gibi ambalaj malzemeleri gibi temel bileşenler için şimdiden yerel tedarikçiler bulduk" diyor.
Kanton Fuarı organizatörleri, 5 Mayıs'a kadar sürecek olan bu yılki fuara yaklaşık 31.000 firmanın katıldığını ve bu sayının bir öncekine kıyasla yaklaşık 900 arttığını belirtiyor.
Kısa süre önce sona eren CICPE'de birçok Çinli ihracatçı, öngörülemeyen bir ticaret ortamında dirençli kalabilmeyi umarak markalarını ve tedarik zincirlerini çeşitlendirmeye çalıştı.
Bazı işletmeler, belirli uluslararası pazarlara uyarlanmış ve iç pazar paylarını genişletmek için tescilli markalarını tanıtıyor.
Çinli ihracatçılar küresel oyunda kalmaya kararlı
Katılımcılardan Ran Yan, "Geçen yıl kendi markalarımızı piyasaya sürmeye başladık ve bu ürünler Rusya pazarında çok iyi performans gösterdi" dedi.
Ticaretteki aksaklıklara rağmen, fuara katılan pek çok işletme küresel genişleme konusunda kararlılığını sürdürüyor. Katılımcı Li Rongsheng, "Genel marka stratejimiz açısından küresel endüstriyel düzenden vazgeçmedik" dedi.
ABD ve Çin, Washington'un ABD'ye giren Çin mallarına yüzde 145'ten fazla gümrük vergisi uygulamasına neden olan bir ticaret kavgasına kilitlenmiş durumda.
Mart ayında Çin'in ihracatı, şirketlerin gümrük tarifelerindeki artışları aşmak için acele etmeleri ve analistlerin keskin gerilemeler öngörmeleri nedeniyle son dakika telaşıyla geçen yıla göre yüzde 12,4 arttı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.