Rusya enerji stratejisini açıkladı: 2050’de Asya’nın petrol ve doğal gaz devi olacak

Rusya, Asya enerji pazarında liderlik için kolları sıvadı. Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 2039’da doğal gaz ihracatını 197 milyar metreküpe ulaştırma planını açıkladı. Novak, 2050’ye kadar Rusya’nın Asya’nın bir numaralı gaz ve petrol tedarikçisi olacağını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Rusya enerji stratejisini açıkladı: 2050’de Asya’nın petrol ve doğal gaz devi olacak

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, boru hatlarıyla doğal gaz ihracatını 2039'a kadar 197 milyar metreküpe çıkartmayı planladıklarını ve 2050'ye kadar Asya'nın en büyük doğal gaz ve petrol tedarikçisi olacaklarını söyledi.

Rusya'nın dünyanın en büyük üç petrol üreticisi

Novak, Rusya Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan "Enerji Politikası" adlı dergi için kaleme aldığı makalede, enerji piyasalarındaki gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya'nın dünyanın en büyük üç petrol üreticisi ve ihracatçı ülkesi arasında yer aldığına işaret eden Novak, "Küresel pazarda yüzde 10 paya sahibiz. Aynı zamanda doğal gaz rezervlerinde ilk, doğal gaz üretiminde ise ikinci sırada yer alıyoruz." dedi.

 Rusya'dan iddialı hedef: Asya’nın bir numarası olacağız

Novak, petrolde yıllık 540 milyon ton üretime ulaşmayı hedeflediklerini kaydederek, "Boru hatlarıyla doğal gaz ihracatını 2036'ya kadar 197 milyar metreküpe çıkarmayı ve 25 yılda yaklaşık 1 trilyon metreküp doğal gaz üretmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Asya'ya yönelik enerji ihracatı için altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirten Novak, "Petrol sevkiyatının da etkinliğini artırarak 2050’ye kadar Asya’nın bir numaralı doğal gaz ve petrol tedarikçisi olacağız. Boru hattı, liman ve demir yolu yatırımlarıyla Doğu bölgesinin kapasitesi arttırılacak." dedi.

 LNG ile ilgili adımlar atılacak

Novak, sıvılaştırılmış doğal gazda da (LNG) başta gemi yatırımları olmak üzere gerekli adımları atarak önemli bir ihracatçı haline geleceklerini kaydetti.

 

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız
Küresel Ekonomi